Από ψηλά ξεκινούν οι τιμές

Θετικά σημάδια για την ελαιοκομία

29/09/2015 - 15:15

Η φετινή ελαιοκομική χρονιά δείχνει ότι ξεκινάει με τις καλύτερες δυνατές προϋποθέσεις για τους ελαιοπαραγωγούς που έχουν αυξημένη παραγωγή. Οι βροχοπτώσεις και οι υψηλές τιμές τής τρέχουσας περιόδου είναι τα στοιχεία που διαμορφώνουν τις προϋποθέσεις των θετικών εξελίξεων.

Η φετινή ελαιοκομική χρονιά δείχνει ότι ξεκινάει με τις καλύτερες δυνατές προϋποθέσεις για τους ελαιοπαραγωγούς που έχουν αυξημένη παραγωγή. Οι βροχοπτώσεις και οι υψηλές τιμές τής τρέχουσας περιόδου είναι τα στοιχεία που διαμορφώνουν τις προϋποθέσεις των θετικών εξελίξεων.

Δε λείπουν βέβαια τα προβλήματα, όπως είναι η μικρή παραγωγή που θα έχει φέτος η Λέσβος, η ανάπτυξη του δάκου και οι αισθητά χαμηλότερες τιμές παραγωγού που υπάρχουν στη Λέσβο σε σχέση με άλλες περιοχές της χώρας, αλλά κυρίως σε σχέση με την Ιταλία και την Ισπανία.

Σε πανελλαδικό επίπεδο, οι μέσες τιμές χονδρικής του έξτρα παρθένου ελαιολάδου την προηγούμενη εβδομάδα διαμορφώθηκαν στα 3,81 ευρώ το κιλό, του παρθένου στα 3,05 ευρώ το κιλό και του βιομηχανικού στα 2,77 ευρώ το κιλό.

Στην Ισπανία, η μέση τιμή χονδρικής του έξτρα παρθένου διαμορφώθηκε στα 4,17 ευρώ το κιλό, του παρθένου στα 3,73 ευρώ το κιλό και του βιομηχανικού (ραφιναρισμένου) στα 3,59 ευρώ το κιλό. Στην Ιταλία, η μέση χονδρική τιμή για το έξτρα παρθένο ελαιόλαδο ανήλθε στα 5,33 ευρώ το κιλό, για το παρθένο ελαιόλαδο στα 3,67 ευρώ το κιλό και για το βιομηχανικό στα 3,22 ευρώ το κιλό. Όλες οι παραπάνω τιμές προέρχονται από το ιταλικό ινστιτούτο «Ismea».

Υψηλότερες οι τιμές...
Η τάση των τιμών είναι πτωτική σε σχέση με τον Αύγουστο και τις αρχές του Σεπτεμβρίου, καθώς όσο πλησιάζει το άνοιγμα της νέας ελαιοκομικής περιόδου οι τυποποιητικές επιχειρήσεις περιορίζουν τη ζήτησή τους. Είναι χαρακτηριστικό ότι, σύμφωνα με πρόσφατη ανάρτηση στην ιστοσελίδα Olivenews.gr στην Ισπανία, οι προσφορές για ελαιόλαδα νέας εσοδείας της ποικιλίας «arbequino» μπορούν να βρεθούν το Νοέμβριο στα 3,70 ευρώ ανά κιλό.

Τα παραπάνω δείχνουν ότι οι τιμές του ελαιολάδου τόσο στην εγχώρια όσο και στη διεθνή αγορά είναι κατά πολύ υψηλότερες από τις τιμές που δίνει η ΕΑΣ Λέσβου, 3,45 ευρώ ανά κιλό για το έξτρα παρθένο 0,3 βαθμών, σύμφωνα με τον τιμοκατάλογο που δημοσιεύθηκε στις 14 Αυγούστου.

Ακόμη κι αν συνεχιστεί η πτώση της τιμής του ελαιολάδου, μια εξέλιξη αρκετά πιθανή, οι τιμές παραγωγού θα ξεκινήσουν από πολύ υψηλότερα επίπεδα σε σχέση με την περσινή χρονιά. Πρακτικά αυτό σημαίνει πως είναι εφικτό το Νοέμβριο και το Δεκέμβριο τα φρέσκα λάδια του νησιού να πουληθούν από τους παραγωγούς στις τιμές που δίνει τώρα η ΕΑΣ Λέσβου.

Αν συμβεί αυτό, πολύ περισσότεροι παραγωγοί θα ασχοληθούν με τη συγκομιδή του καρπού κατά τη φετινή χρονιά, καθώς θα αποκομίσουν ένα σημαντικό εισόδημα από την πώλησή του. Από αυτήν την εξέλιξη δεν αναμένουμε θεαματική αύξηση της παραγωγής.

Πιστεύουμε όμως ότι είναι ένα σημαντικό κίνητρο για να φθάσει η παραγωγή ελαιολάδου στα επίπεδα που αναφέρουν οι πρώτες εκτιμήσεις της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας του νησιού, εξέλιξη απολύτως απαραίτητη για να καλύψουν το μεγαλύτερο μέρος των αναγκών τους οι τοπικές τυποποιητικές επιχειρήσεις.

 

Φουσκώνουν οι ελιές και ο δάκος
Ευεργετικές για την ελαιοκομία είναι οι βροχοπτώσεις του τελευταίου δεκαημέρου, καθώς έρχονται σε μια περίοδο που οι ελαιώνες του νησιού χρειάζονται σημαντικές ποσότητες νερού για να θρέψουν τον καρπό.

Οι λίγοι παραγωγοί της Λέσβου που φέτος θα έχουν μεγάλη παραγωγή μπορούν να είναι ικανοποιημένοι από τις καιρικές συνθήκες που επικρατούν στο νησί το τελευταίο διάστημα. Πρέπει ωστόσο να τονισθεί ότι οι βροχοπτώσεις δεν πρόκειται να αλλάξουν ουσιωδώς τις εκτιμήσεις για το ύψος της φετινής παραγωγής ελαιολάδου, που όλα δείχνουν ότι θα κυμανθεί από 5000 ως 6.000 τόνους στο νησί. Και αυτό γιατί η πολύχρονη εγκατάλειψη του ελαιώνα του νησιού δε μπορεί να αντισταθμιστεί από μερικές ευεργετικές βροχοπτώσεις.

Η αυξημένη υγρασία και οι συννεφιές ευνοούν την ανάπτυξη του δάκου, που μέχρι τώρα είχε περιορισμένη δραστηριότητα στον ελαιώνα του νησιού. Φυσικά η υγρασία συμβάλλει στην ανάπτυξη και άλλων εχθρών της ελιάς, όπως είναι το κυκλοκόνιο.
Από την προηγούμενη εβδομάδα ξεκίνησε ο τέταρτος δολωματικός ψεκασμός του δάκου στον ελαιώνα της Λέσβου.

Ο προϊστάμενος της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας Λέσβου Γιώργος Λαγουτάρης δήλωσε στο «Ε» πως ο τέταρτος δολωματικός ψεκασμός θα ολοκληρωθεί στα τέλη της εβδομάδας, ενώ το δεύτερο δεκαπενθήμερο του μήνα θα γίνει ο τελευταίος καθολικός ψεκασμός για την αντιμετώπιση του δάκου. Συνολικά δηλαδή στο νησί θα πραγματοποιηθούν πέντε ψεκασμοί.

Στα μέσα του Οκτωβρίου η υπηρεσία θα συγκεντρώσει τα στοιχεία από τους παγιδοθέτες για την εξέλιξη του δάκου στον ελαιώνα του νησιού.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey