Από το Εθνικό Απόθεμα

Ποιοι θα πάρουν πρόσθετες επιδοτήσεις το 2015

29/09/2015 - 15:04

Πριν γίνει η κατανομή των δικαιωμάτων επιδότησης από τον ΟΠΕΚΕΠΕ, το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης έσπευσε να προσδιορίσει τα κριτήρια κατανομής του Εθνικού Αποθέματος και έτσι να δείξει ποιες κατηγορίες αγροτών θα πρέπει να περιμένουν τη λήψη πρόσθετων δικαιωμάτων επιδότησης.

Πριν γίνει η κατανομή των δικαιωμάτων επιδότησης από τον ΟΠΕΚΕΠΕ, το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης έσπευσε να προσδιορίσει τα κριτήρια κατανομής του Εθνικού Αποθέματος και έτσι να δείξει ποιες κατηγορίες αγροτών θα πρέπει να περιμένουν τη λήψη πρόσθετων δικαιωμάτων επιδότησης.

Σύμφωνα με την υπουργική απόφαση, δικαιώματα βασικής ενίσχυσης από το Εθνικό Απόθεμα δικαιούνται οι ενεργοί αγρότες οι οποίοι έχουν αιτηθεί τη χορήγηση δικαιωμάτων βασικής ενίσχυσης από το εθνικό απόθεμα στην Ενιαία Αίτηση Ενίσχυσης στο πλαίσιο του καθεστώτος της βασικής ενίσχυσης.

Το κατώτατο όριο επιλέξιμης έκτασης ανά εκμετάλλευση που απαιτείται για τη χορήγηση δικαιωμάτων βασικής ενίσχυσης από το εθνικό απόθεμα είναι τα τέσσερα στρέμματα.
Δικαιώματα εθνικού αποθέματος δίνονται μόνο σε επιλέξιμες εκτάσεις. Αυτό σημαίνει ότι όσοι δε βρουν επιλέξιμες εκτάσεις δε θα μπορέσουν να ενεργοποιήσουν τα δικαιώματα που θα τους δοθούν από το εθνικό απόθεμα και θα χάσουν τα δικαιώματα.
 
Προτεραιότητα οι νέοι αγρότες
Προτεραιότητα στη λήψη των δικαιωμάτων έχουν οι νέοι σε ηλικία αγρότες, είτε είναι ενταγμένοι στο πρόγραμμα νέων αγροτών είτε όχι.

Ως αγρότες νεαρής ηλικίας ορίζονται και νομικά πρόσωπα, στα οποία οι γεωργοί νεαρής ηλικίας ασκούν αποτελεσματικό και μακροχρόνιο έλεγχο επί του νομικού προσώπου όσον αφορά τις αποφάσεις που σχετίζονται με τη διαχείριση, τα κέρδη και τους χρηματοοικονομικούς κινδύνους κατά το πρώτο έτος υποβολής από το νομικό πρόσωπο στο πλαίσιο του καθεστώτος γεωργών νεαρής ηλικίας.

Σε περίπτωση που πολλά φυσικά πρόσωπα, συμπεριλαμβανομένων προσώπων που δεν είναι αγρότες νεαρής ηλικίας, συμμετέχουν στο κεφάλαιο ή στη διαχείριση του νομικού προσώπου, ο αγρότης νεαρής ηλικίας πρέπει να είναι σε θέση να ασκεί τον εν λόγω αποτελεσματικό και μακροχρόνιο έλεγχο, είτε αποκλειστικά είτε από κοινού με άλλους νέους αγρότες.

Σε αγρότες που αρχίζουν γεωργική δραστηριότητα και δε διαθέτουν δικαιώματα βασικής ενίσχυσης χορηγούνται από το Εθνικό Απόθεμα δικαιώματα όσα και τα επιλέξιμα εκτάριά τους και με αξία ίση με τον περιφερειακό μέσο όρο. Όταν η αξία των δικαιωμάτων που κατέχει ήδη ένας γεωργός που αρχίζει γεωργική δραστηριότητα (ιδιόκτητων ή μισθωμένων) είναι χαμηλότερη από τον περιφερειακό μέσο όρο, οι ετήσιες μοναδιαίες αξίες αυτών των δικαιωμάτων αυξάνονται μέσω του εθνικού αποθέματος έως την αξία του περιφερειακού μέσου όρου.

Στην περίπτωση αυτή, εντάσσονται όλοι οι αγρότες που είναι άνω το 40 ετών και για διάφορους λόγους στράφηκαν στην αγροτική παραγωγή τα τελευταία χρόνια και δε λάμβαναν επιδοτήσεις τα προηγούμενα χρόνια ή λάμβαναν μικρού ύψους επιδοτήσεις.

Άλλες κατηγορίες
Δικαιούχοι βασικής ενίσχυσης από το Εθνικό Απόθεμα είναι και οι ακόλουθες κατηγορίες αγροτών:
α) Αγρότες οι οποίοι το έτος 2015 δε μπόρεσαν να λάβουν δικαιώματα ενίσχυσης στο πλαίσιο της βασικής ενίσχυσης λόγω ανωτέρας βίας ή εξαιρετικών περιστάσεων. Οι περιπτώσεις ανωτέρας βίας και οι εξαιρετικές περιστάσεις κοινοποιούνται εγγράφως στον Ο.Π.Ε.Κ.Ε.Π.Ε., μαζί με τα σχετικά αποδεικτικά στοιχεία εντός δεκαπέντε εργάσιμων ημερών από την ημέρα που ο δικαιούχος ή ο έλκων εξ αυτού δικαιώματα είναι σε θέση να το πράξει.

β) Αγρότες, που δικαιούνται να λάβουν δικαιώματα ενίσχυσης ή να αυξήσουν την αξία των υφισταμένων δικαιωμάτων τους βάσει τελεσίδικης δικαστικής απόφασης ή οριστικής διοικητικής πράξης της αρμόδιας αρχής του κράτους, λαμβάνουν τον αριθμό και την αξία των δικαιωμάτων ενίσχυσης που καθορίζονται στην εν λόγω απόφαση ή πράξη, εφόσον αυτή έχει εκδοθεί πριν από την καταληκτική ημερομηνία υποβολής της αίτησης ενίσχυσης, προκειμένου να ληφθεί υπόψη για το έτος ενίσχυσης.

Εάν η ημερομηνία έκδοσης της τελεσίδικης δικαστικής απόφασης ή οριστικής διοικητικής πράξης είναι μεταγενέστερη της καταληκτικής ημερομηνίας υποβολής αιτήσεων, στο πλαίσιο του καθεστώτος βασικής ενίσχυσης έτους, τότε λαμβάνεται υπόψη για το επόμενο έτος ενίσχυσης.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey