Επιμελητήριο Λέσβου και Εμπορικός Σύλλογος Μυτιλήνης ζητούν

Να διατηρηθεί ο μειωμένος ΦΠΑ λόγω προσφυγικής κρίσης

26/09/2015 - 00:15

Να μην καταργηθεί ο μειωμένος ΦΠΑ στα νησιά ζητούν ο Εμπορικός Σύλλογος Μυτιλήνης και το Επιμελητήριο Λέσβου, σύμφωνα με τα όσα δήλωσαν στο «Ε» οι πρόεδροι των δύο φορέων Παναγιώτης Παπαρίσβας και Βαγγέλης Μυρσινιάς.

Να μην καταργηθεί ο μειωμένος ΦΠΑ στα νησιά ζητούν ο Εμπορικός Σύλλογος Μυτιλήνης και το Επιμελητήριο Λέσβου, σύμφωνα με τα όσα δήλωσαν στο «Ε» οι πρόεδροι των δύο φορέων Παναγιώτης Παπαρίσβας και Βαγγέλης Μυρσινιάς.

Επικαλούμενοι τα ιδιαίτερα οικονομικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα νησιά λόγω της εδαφικής ασυνέχειάς τους όσο και την προσφυγική κρίση που σχεδόν αποκλειστικά πλήττει τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου, ζητούν να μην εφαρμοστεί η κατάργηση του μειωμένου ΦΠΑ σε νησιά όπως στη Λέσβο.

Χθες έγινε γνωστό ότι η κατάργηση του μειωμένου ΦΠΑ, όπως προβλέπει το τρίτο μνημόνιο, θα ξεκινήσει την 1η Οκτωβρίου από τα νησιά των Κυκλάδων, όπως αναφέρει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, ενώ ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Μυτιλήνης αναφέρει ότι στην πρώτη φάση κατάργησης των μειωμένων συντελεστών αναμένεται να περιληφθούν και τα νησιά των Σποράδων.

Ξεκινά από Κυκλάδες
Το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων αναφέρει πως η αντίστροφη μέτρηση έχει ήδη ξεκινήσει, καθώς από την 1η Οκτωβρίου θα πρέπει -βάσει μνημονίου- να καταργηθεί η έκπτωση του ΦΠΑ στην πρώτη παρτίδα νησιών προκειμένου να συνεχισθεί τον Ιούνιο του 2016 με μια δεύτερη ομάδα νησιών και να ολοκληρωθεί την 1η Ιανουαρίου του 2017 με την τρίτη και τελευταία ομάδα.

Στη δεύτερη ομάδα των νησιών εκτιμάται ότι θα περιληφθεί και η Λέσβος και πιθανότατα η Λήμνος και ο Άη Στράτης, αφού η φορολογική διοίκηση των τριών νησιών έχει ενοποιηθεί. Στην τρίτη ομάδα αναμένεται να περιληφθούν τα πιο απομακρυσμένα νησιά του Αιγαίου.
Σίγουρο θα πρέπει να θεωρείται ότι το πρώτο κύμα κατάργησης των μειωμένων συντελεστών του ΦΠΑ θα ξεκινήσει από νησιά όπως είναι η Πάρος, η Μύκονος, η Σαντορίνη, η Νάξος, η Σύρος, η Τήνος και η Μήλος.

Το θέμα συζητήθηκε σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε χθες στο Υπουργείο Οικονομικών μεταξύ του υπουργού Ευκλείδη Τσακαλώτου και των αναπληρωτών υπουργών Γιώργου Χουλιαράκη και Τρύφωνος Αλεξιάδη, στην οποία συμμετείχε και η γενική γραμματέας Δημοσίων Εσόδων Κατερίνα Σαββαΐδου. Οριστικές αποφάσεις δεν ελήφθησαν για το σύνολο των νησιών που θα συμμετέχουν στην πρώτη λίστα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, αποφασίστηκε η έκδοση Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου ως την προσεχή Δευτέρα για την εφαρμογή του μέτρου. Για τα νησιά που τελικά θα επιλεγούν, αυτό σημαίνει ότι οι συντελεστές του ΦΠΑ θα αυξηθούν από 5%, 9% και 16% σήμερα σε 6%,13% και 23%, όπως ισχύει για την υπόλοιπη Ελλάδα.



Και δηλώσεις
Ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Μυτιλήνης Παναγιώτης Παπαρίσβας, σε δήλωσή του στο «Ε», τονίζει: «Δυστυχώς τα νησιά μας έχουν πάντα λόγους να χρειάζονται τη στήριξη της πολιτείας με ιδιαίτερες πολιτικές.

Η οικονομική κρίση, σε συνδυασμό με τη μείωση της οικονομικής δραστηριότητας στα νησιά και τώρα με την προσφυγική κρίση, κάνουν απαραίτητη τη διατήρηση των μειωμένων συντελεστών του ΦΠΑ. Η προσφυγική κρίση αποτελεί τεράστιο πλήγμα τόσο στην τουριστική κίνηση όσο και στην εμπορική κίνηση.

Εκείνο που ζητούμε από την κυβέρνηση είναι να ξανασκεφτεί το ζήτημα και να αλλάξει την απόφασή της. Διότι η κατάργηση του μειωμένου ΦΠΑ θα αφαιρέσει και το τελευταίο πλεονέκτημα ανταγωνιστικότητας που έχουν οι μικρές εμπορικές επιχειρήσεις των νησιών μας».


Ο κ. Παπαρίσβας προσθέτει ότι η χώρα δεν έχει καμία υποχρέωση να καταργήσει τους μειωμένους συντελεστές του ΦΠΑ στα νησιά. Από τη στιγμή που οι δανειστές απαιτούν αύξηση φορολογικών εσόδων, μπορεί η κυβέρνηση να εισπράξει τα έσοδα αυτά είτε από άλλους φόρους είτε από την αύξηση του ΦΠΑ στην ηπειρωτική Ελλάδα.

Ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Λέσβου Βαγγέλης Μυρσινιάς υπογραμμίζει: «Τα νησιά μας είναι σε τραγική κατάσταση, καθώς δέχονται αλλεπάλληλα οικονομικά πλήγματα. Δε θα αντέξουν την κατάργηση του μειωμένου ΦΠΑ.

Μετά από μια πενταετία συνεχούς μείωσης του ΑΕΠ, φέτος είχαμε μεγάλο πλήγμα στον τουρισμό ως αποτέλεσμα της προσφυγικής κρίσης. Κι αυτό το πλήγμα αναμένεται να επηρεάσει και τους άλλους τομείς της οικονομίας».

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey