Στο 18,61% διαμορφώθηκε ο ρυθμός αύξησης των αφίξεων

Ολοταχώς για 50.000 Τούρκους τουρίστες

04/09/2015 - 23:35

Οι αφίξεις Τούρκων τουριστών στη Λέσβο συνεχίζουν να αυξάνονται παρά τα όσα συμβαίνουν στην Ελλάδα και την Τουρκία. Συγκεκριμένα κατά τη διάρκεια του Αυγούστου οι αφίξεις ανήλθαν στις 15.094, ενώ στο σύνολο του τρέχοντος έτους έχουν φθάσει στο νησί 39.712 Τούρκοι τουρίστες,  όταν το διάστημα Ιανουαρίου - Αυγούστου του 2014 είχαν φθάσει στο νησί 32.321.

Οι αφίξεις Τούρκων τουριστών στη Λέσβο συνεχίζουν να αυξάνονται παρά τα όσα συμβαίνουν στην Ελλάδα και την Τουρκία. Συγκεκριμένα κατά τη διάρκεια του Αυγούστου οι αφίξεις ανήλθαν στις 15.094, ενώ στο σύνολο του τρέχοντος έτους έχουν φθάσει στο νησί 39.712 Τούρκοι τουρίστες,  όταν το διάστημα Ιανουαρίου - Αυγούστου του 2014 είχαν φθάσει στο νησί 32.321.

Ο ρυθμός αύξησης των αφίξεων από τη γείτονα χώρα ανήλθε στο 18,61% το πρώτο οκτάμηνο του έτους. Κι αν δε μειωθεί τους επόμενους μήνες, τότε στο τέλος του τρέχοντος έτους είναι βέβαιο ότι οι αφίξεις θα φθάσουν (κι ίσως ξεπεράσουν) τις 50.000.

Η τουριστική αγορά της Τουρκίας είναι η πλέον δυναμικά αναπτυσσόμενη για τη Λέσβο, σταθερά τα τελευταία πέντε χρόνια. Δεν επηρεάζεται ούτε από τις πολιτικές κρίσεις στην Ελλάδα και την Τουρκία, ούτε από την συνεχιζόμενη υποτίμηση της τουρκικής λίρας έναντι του ευρώ.

Βασικό στοιχείο ενίσχυσης του τουριστικού ρεύματος από την Τουρκία είναι η σχετικά καλή πορεία της τουρκικής οικονομίας, σε σχέση με την πτωτική πορεία που ακολουθεί η ελληνική οικονομία. Τα δύο αυτά στοιχεία εξασφαλίζουν αυξημένο εισόδημα και αγοραστική δύναμη για τους Τούρκους πολίτες. Γι’ αυτό και οι αλλεπάλληλες υποτιμήσεις της τουρκικής λίρας δεν ανακόπτουν την αυξητική τάση των αφίξεων.

Αλλάζει χαρακτηριστικά
Βέβαια όσο περνούν τα χρόνια, το τουριστικό ρεύμα από την Τουρκία αλλάζει χαρακτηριστικά. Συγκεκριμένα, όλο και αυξάνεται ο αριθμός των Τούρκων που επισκέπτονται τη Λέσβο μεμονωμένα, δηλαδή χωρίς να είναι μέλη κάποιου γκρουπ.

Πολλοί από αυτούς έχουν επισκεφθεί στο παρελθόν το νησί, είδαν πώς έχουν τα πράγματα και πλέον επιλέγουν να παρακάμψουν τα τουριστικά γραφεία των δύο χωρών. Κάνουν κρατήσεις δωματίων και ενοικιαζομένων αυτοκινήτων μέσω διαδικτύου. Όταν έρχονται στη Λέσβο δεν περιορίζονται σε περιηγήσεις στην πόλη της Μυτιλήνης, αλλά επισκέπτονται όλο το νησί.

Πολλοί από τους Τούρκους επισκέπτες πηγαίνουν για διακοπές, στο Μόλυβο, την Πέτρα, το Σίγρι και σε άλλα χωριά της Λέσβου. Επίσης πολλοί είναι εκείνοι που ψωνίζουν από τα μαγαζιά και τα σούπερ μάρκετ της Μυτιλήνης ρούχα, παπούτσια, τοπικά τυριά, ούζα, κρασιά, άλλα και αλκοολούχα ποτά.
Παράλληλα με την αύξηση των αφίξεων από την Τουρκία, αλλά με πιο αργό ρυθμό, αυξάνεται και ο αριθμός των διανυκτερεύσεων των Τούρκων τουριστών στα ξενοδοχεία του νησιού, γεγονός  που αν συνεχιστεί και μάλιστα πάρει και ακόμη μεγαλύτερη αυξητική τάση θα επηρεάσει τα μέγιστα την τουριστική κίνηση στο νησί.

Τι συμβαίνει στην υπόλοιπη Ελλάδα
Η αγορά της Τουρκίας είναι πολύ σημαντική όχι μόνο για τη Λέσβο, αλλά για το σύνολο των νησιών του ανατολικού Αιγαίου, όπως είναι η Χίος, η Ρόδος η Κως και άλλα.

Φέτος το πρώτο επτάμηνο του χρόνου είχαν φθάσει στη χώρα 376.549 Τούρκοι τουρίστες, όταν την αντίστοιχη περίοδο του 2014 οι αφίξεις ανέρχονταν στις 319.521 άτομα. Δηλαδή καταγράφεται ρυθμός αύξησης των αφίξεων της τάξης του 18%.

Ο οποίος είναι αντίστοιχος με το ρυθμό αύξησης των αφίξεων στην Λέσβο. Είναι η πρώτη χρονιά που δείχνει ότι η Λέσβος θα ακολουθήσει τον ίδιο ρυθμό αύξησης των αφίξεων με την υπόλοιπη Ελλάδα. Τα προηγούμενα χρόνια ο ρυθμός αύξησης των αφίξεων στο νησί υπολειπόταν κατά πολύ αυτού της υπόλοιπης Ελλάδας.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey