Νέες τιμές ελαιολάδου ανακοίνωσε η ΕΑΣ Λέσβου

Φτωχοί συγγενείς…

18/08/2015 - 17:39

Λίγο μετά το μεσημέρι της 14ης Αυγούστου, η ΕΑΣ Λέσβου ανακοίνωσε νέες τιμές ελαιολάδου και μάλιστα ανέβασε τις τιμές παραγωγού σημαντικά. Ειδικότερα η τιμή του έξτρα παρθένου ελαιολάδου 0,3 βαθμών ανήλθε στα 3,45 ευρώ το κιλό από τα 3,00 ευρώ ανά κιλό.

Λίγο μετά το μεσημέρι της 14ης Αυγούστου, η ΕΑΣ Λέσβου ανακοίνωσε νέες τιμές ελαιολάδου και μάλιστα ανέβασε τις τιμές παραγωγού σημαντικά. Ειδικότερα η τιμή του έξτρα παρθένου ελαιολάδου 0,3 βαθμών ανήλθε στα 3,45 ευρώ το κιλό από τα 3,00 ευρώ ανά κιλό.

Η σχετική ανακοίνωση υπογράφεται από τον πρόεδρο της Ένωσης Αλέκο Γιαζιτζόγλου και μεταξύ άλλων αναφέρει ότι οι νέες τιμές αφορούν ελαιόλαδα της ελαιοκομικής περιόδου 2014-2015 αποκλειστικά. Δηλαδή, δεν ισχύουν για ελαιόλαδα παλαιότερης εσοδείας.

Στη συνέχεια, στην ανακοίνωση γίνεται λόγος για αστάθεια στην αγορά και γι’ αυτό καλούνται οι συνεταιρισμοί-μέλη της Ένωσης να την ενημερώνουν καθημερινά για τις παραδιδόμενες ποσότητες ελαιολάδου. Ποσότητες για τις οποίες δε θα υπάρχει ενημέρωση δε θα γίνονται αποδεκτές αναφέρει η ΕΑΣ Λέσβου.

Πιο συγκεκριμένα, οι νέες τιμές παραγωγού για το έξτρα παρθένο ελαιόλαδο που ανακοίνωσε η ΕΑΣ Λέσβου έχουν ως εξής: 0,3 βαθμοί 3,45 ευρώ ανά κιλό (όπως προαναφέραμε), 0,5 βαθμοί 3,35 ευρώ ανά κιλό. Στα 3,00 ευρώ ανά κιλό ο άσσος, στα 2,75 ευρώ ανά κιλό το βρώσιμο δυάρι. Στα 2,40 ευρώ ανά κιλό το βιομηχανικό πεντάρι.

Η πληρωμή του ελαιολάδου γίνεται εντός 10 ημερών από την προσκόμιση των καταστάσεων και του ελαιολάδου. Οι παραπάνω τιμές προσαυξάνονται κατά 5 λεπτά σε περίπτωση πληρωμής του παραγωγού σε 60 ημέρες.

Θετική, αλλά…
Η παραπάνω είδηση θα μπορούσε να χαρακτηριστεί θετική εξέλιξη υπό άλλες συνθήκες. Όμως, το πρώτο πράγμα που πρέπει να παρατηρήσουμε είναι πως άργησε πολύ να εκδοθεί η σχετική ανακοίνωση.

Θυμίζουμε πως στα μέσα του περασμένου Ιουλίου γράφαμε στο «Ε» πως η τιμή του έξτρα παρθένου ελαιολάδου στην Ελλάδα έχει διαμορφωθεί στα 3,38 ευρώ το κιλό και η τιμή για την ίδια οξύτητα είχε διαμορφωθεί στα 3,89 ευρώ το κιλό στην Ισπανία (στην περιοχή της Χαεν).

Αλλά από το περασμένο Ιούλη μέχρι τώρα πολλά έχουν αλλάξει στην αγορά του ελαιολάδου. Το δεύτερο κρίσιμο στοιχείο που παρατηρούμε είναι οι τρέχουσες τιμές. Συγκεκριμένα, στις 14 Αυγούστου η τιμή του έξτρα παρθένου ελαιολάδου στη Χαέν της Ισπανίας είχε φθάσει στα 4,3 ευρώ ανά κιλό ελαιολάδου, η τιμή του παρθένου ελαιολάδου 4,08 ευρώ ανά κιλό και η τιμή του βιομηχανικού άσσου στα 3,82 ευρώ ανά κιλό.

Από την 1η Αυγούστου η τιμή του έξτρα παρθένου ελαιολάδου στη Χαέν της Ισπανίας είχε διαμορφωθεί πάνω από τα 4 ευρώ ανά κιλό. Την ίδια ημέρα στα 3,94 ευρώ είχε διαμορφωθεί η τιμή του παρθένου ελαιολάδου,  ενώ η τιμή του βιομηχανικού άσου είχε φθάσει στα 3,65 ευρώ το κιλό. Όλες οι τιμές για τα ισπανικά ελαιόλαδα είναι τιμές χονδρικής, αυτό σημαίνει ότι οι τιμές παραγωγού διαμορφώνονται περίπου 10 λεπτά του ευρώ χαμηλότερα.

Οι μέσες τιμές του έξτρα παρθένου ελαιολάδου στη Χαέν της Ισπανίας την προηγούμενη εβδομάδα διαμορφώθηκαν στα 4,26 ευρώ ανά κιλό για το έξτρα παρθένο ελαιόλαδο, στα 4,02 ευρώ για το παρθένο και στα 3,88 ευρώ το κιλό για το βιομηχανικό άσσο.

Την τελευταία εβδομάδα του Ιουλίου οι μέσες τιμές χονδρικής στην Ιταλία είχαν διαμορφωθεί στα 5,49 ευρώ ανά κιλό για το έξτρα παρθένο ελαιόλαδο, 0,3 βαθμών στα 3,47 ευρώ το κιλό για το παρθένο ελαιόλαδο και στα 2,75 ευρώ για το βιομηχανικό ελαιόλαδο.

Πολύ υψηλότερες αλλού
Τα παραπάνω στοιχεία κάνουν σαφές πως οι τιμές του ελαιολάδου στην Ιταλία και στην Ισπανία είναι πολύ υψηλότερες από αυτές που δίνει η ΕΑΣ Λέσβου με το νέο τιμοκατάλογο που ανακοίνωσε στις 14 Αυγούστου.

Σύμφωνα με το ινστιτούτο «Ismea», η μέση χονδρική τιμή του έξτρα παρθένου ελαιολάδου στην Ελλάδα την τελευταία εβδομάδα του Ιουλίου διαμορφώθηκε στα 3,75 ευρώ το κιλό, του παρθένου στα 3,13 ευρώ το κιλό και του βιομηχανικού στα 2,89 ευρώ το κιλό.

Κατά συνέπεια και πάλι οι τιμές παραγωγού που δίνει η ΕΑΣ Λέσβου υπολείπονται κατά πολύ των τιμών που έχουν διαμορφωθεί στη χώρα.

Εκτός κι αν στην ΕΑΣ Λέσβου θεωρούν λογικό η τιμή παραγωγού για το έξτρα παρθένο ελαιόλαδο στην Λέσβο να υπολείπεται κατά 0,30 ευρώ ανά κιλό από τη μέση χονδρική τιμή.

 

Πού το πάει η ΕΑΣ Λέσβου

Δυστυχώς, για ακόμη μια φορά, διαπιστώνουμε πως η ΕΑΣ Λέσβου αντί να ανεβάζει τις τιμές παραγωγού λειτουργεί ως ανάχωμα και τις πιέζει προς τα κάτω με την τιμολογιακή πολιτική που ακολουθεί.

Πρόκειται για μια πολιτική που ακολουθείται συστηματικά από την ΕΑΣ Λέσβου εδώ και μήνες παρά την κριτική που της ασκείται. Η πολιτική αυτή, κατά την άποψη μας, είναι καταστροφική, αφού δίνει μεγάλα περιθώρια κέρδους στους χονδρεμπόρους που αγοράζουν το λάδι του νησιού και αυτό την ώρα που η ΕΑΣ Λέσβου δεν ασκεί χονδρεμπόριο.
Δηλαδή στην ουσία η Ένωση ασκεί μια τιμολογιακή πολιτική από την οποία η ίδια δεν έχει κανένα άμεσο όφελος.

Μάλιστα οι τιμοκατάλογοι της όσο περνάει ο καιρός απαξιώνονται όλο και περισσότερο κι αυτό γιατί όλο και περισσότεροι ελαιοπαραγωγοί και έμποροι παύουν να λαμβάνουν ως βάση των συναλλαγών τους τις τιμές που δίνει η Ένωση.

Απορία μας προκαλεί το ότι η ΕΑΣ Λέσβου επιμένει σε αυτήν την τιμολογιακή πολιτική, τη στιγμή που είναι βέβαιο ότι κατά τη νέα ελαιοκομική περίοδο η παραγωγή του νησιού θα είναι περιορισμένη.

Όπως έχουμε γράψει από τον προηγούμενο μήνα, η παραγωγή θα κυμανθεί κοντά στους 5.000 τόνους. Αν από την ποσότητα αυτή αφαιρεθούν οι ποσότητες που θα διατεθούν για αυτοκατανάλωση και στο απευθείας εμπόριο μεταξύ παραγωγού και καταναλωτή, δε θα μείνουν περισσότεροι από 2.500 τόνοι για τυποποίηση και διάθεση μέσω του χονδρεμπορίου.

Επίσης, φέτος το χειμώνα αναμένουμε έξαρση στη χύμα διακίνηση του ελαιολάδου μεταξύ παραγωγού και καταναλωτή ως συνέπεια της αύξησης της φορολογίας των αγροτών.
Από τους 2.500 τόνους θα πρέπει να αφαιρεθεί ένα σημαντικό μέρος που θα είναι βιομηχανικά ελαιόλαδα, τα οποία δε μπορούν να τυποποιηθούν αν δεν αναμειχθούν με άλλα βρώσιμα ελαιόλαδα ή αν δεν εξευγενιστούν.

Ο κύριος όγκος του βιομηχανικού ελαιολάδου θα φύγει εκτός νησιού μέσα από τα δίκτυα χονδρεμπορίου. Κατά συνέπεια, οι ποσότητες ελαιολάδου που μένουν για να καλύψουν τις ανάγκες των τοπικών τυποποιητικών επιχειρήσεων θα είναι λιγότερες.

Με βάση τα παραπάνω δεδομένα, θα ήταν λογικό η ΕΑΣ Λέσβου να ανεβάσει τις τιμές παραγωγού αυτήν την περίοδο προκειμένου να μαζέψει στις αποθήκες της τα ελάχιστα βρώσιμα λάδια που έχουν μείνει απούλητα στο νησί.

Αντ’ αυτού, ακολουθεί μια τιμολογιακή πολιτική που ούτε την ίδια βοηθάει να ορθοποδήσει, ούτε τους ελαιοπαραγωγούς να αυξήσουν το εισόδημά τους.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey