Διατηρείται μέχρι να... καταργηθεί

Σε νέες περιπέτειες ο μειωμένος ΦΠΑ στα νησιά

11/07/2015 - 00:23

Χθες στις 7.00 το απόγευμα επρόκειτο να ξεκινήσει η συνεδρίαση της ολομέλειας της Βουλής που θα συζητούσε την ελληνική πρόταση για το νέο μνημόνιο.

Χθες στις 7.00 το απόγευμα επρόκειτο να ξεκινήσει η συνεδρίαση της ολομέλειας της Βουλής που θα συζητούσε την ελληνική πρόταση για το νέο μνημόνιο.

Η χθεσινή ημέρα ήταν ιδιαίτερα δραματική, καθώς η πρόταση προς τους δανειστές συζητούνταν σε πολλά επίπεδα, αρμόδιες επιτροπές της Βουλής, κοινοβουλευτικές ομάδες των κομμάτων και φυσικά στα όργανα των δανειστών.

Μία κρίσιμη πτυχή της ελληνικής πρότασης, που μας αφορά αποκλειστικά ως περιοχή, είναι η κατάργηση του μειωμένου ΦΠΑ στα νησιά μετά το 2016 και η αντικατάστασή του από ένα σύστημα επιστροφής φόρου στους κατοίκους των νησιών.

Επίσης, άμεσα θα καταργηθεί ο μειωμένος ΦΠΑ στα λεγόμενα πλούσια νησιά. Σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες, πλούσια νησιά θεωρούνται η Ρόδος, η Κως, η Μύκονος και η Σαντορίνη.

Ωστόσο, κανείς δε μπορεί να προεξοφλήσει ότι στην κατηγορία αυτή δε θα συμπεριληφθούν και άλλα νησιά, όπου λόγω πληθυσμού υπάρχει μεγάλος τζίρος, άρα και απώλεια φόρων. Άλλωστε η ελληνική πρόταση μπορεί να τροποποιηθεί κάτω από την πίεση των δανειστών ως το βράδυ της Κυριακής, δεδομένου ότι η ελληνική πλευρά έχει κάνει ξεκάθαρο ότι θέλει να πετύχει μια συμφωνία που θα κρατήσει τη χώρα στο ευρώ.

Και κατάργηση φοροαπαλλαγών
Η πρόταση της κυβέρνησης για το μειωμένο ΦΠΑ έρχεται σε αντίθεση με τα όσα υποστήριζαν μόλις πριν από λίγες μέρες τα τοπικά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, που κατηγορούσαν τους εκπροσώπους του «Ναι» ότι θα ευθύνονται για την κατάργηση του μέτρου.

Παράλληλα, δείχνει και τις παλινωδίες της κυβέρνησης κάτω από τις πιέσεις των δανειστών, η οποία αλλάζει θέση για το θέμα από εβδομάδα σε εβδομάδα κι ανάλογα με το από ποια πλευρά δέχεται πιέσεις.
Εξαιρετικά αρνητικές επιπτώσεις στις τοπικές οικονομίες των νησιών του νομού μας και ευρύτερα του Αιγαίου θα έχει και η άμεση κατάργηση των φοροαπαλλαγών και επιστροφών φόρων που ισχύουν και λαμβάνουν οι μη κατά κύριο επάγγελμα αγρότες, αλλά και η σταδιακή εξομοίωση των αγροτών με τους ελεύθερους επαγγελματίες σε ό,τι αφορά τη φορολόγησή τους.

Το μέτρο αυτό πιθανότατα δεν αποκλείεται να ακολουθηθεί και από την ασφαλιστική εξομοίωση των αγροτών και συνολικά των ασφαλισμένων στον ΟΓΑ με τους ελεύθερους επαγγελματίες.

Αυτό σημαίνει ότι οι ιδιοκτήτες των καφενείων, των μπακάλικων, των κρεοπωλείων και κάθε άλλο μικρού καταστήματος που λειτουργεί στα χωριά της Λέσβου, της Λήμνου και του Άη Στράτη θα επιβαρύνεται με ασφαλιστικές εισφορές που πληρώνουν οι ασφαλισμένοι του ΟΑΕΕ, οι οποίες είναι πολλαπλάσιες από τις ασφαλιστικές εισφορές του ΟΓΑ.

Πρακτικά αυτό σημαίνει πως τα περισσότερα από αυτά τα καταστήματα θα οδηγηθούν σε κλείσιμο, καθώς σε παρά πολλές περιπτώσεις τα έσοδά τους είναι μικρότερα από τις εισφορές που θα πρέπει να καταβάλουν στον ΟΑΕΕ.

Η συγχώνευση του ΟΓΑ με τον ΟΑΕΕ είναι μια πρόταση που ήδη έχει τεθεί από τους δανειστές το προηγούμενο δίμηνο. Η πρόταση, εκτός από την ενίσχυση των εισόδων του ΟΑΕΕ που παραπαίει, έχει στόχο να αντιμετωπίσει και το πρόβλημα της συρρίκνωσης του αριθμού των ασφαλισμένων του ΟΓΑ, η οποία αναμένεται να ενταθεί τα επόμενα χρόνια. Άλλωστε ήδη μεγάλος αριθμός ασφαλισμένων του ΟΓΑ αδυνατεί να καλύψει το κόστος ασφάλισής του.

Ο αριθμός των παραγωγών που καταθέτουν αιτήσεις λήψης βασικής επιδότησης στα νησιά του νομού μας ξεπερνά τις 18.000. Από τα μέτρα που θα ληφθούν θα πληγούν άμεσα από 5.000 ως 12.000 άτομα. Ακριβέστερη εικόνα θα έχουμε όταν δοθεί ακριβής προσδιορισμός της έννοιας «κατά κύριο επάγγελμα αγρότης».

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey