Μειωμένος ο πληθυσμός του δάκου σε σχέση με πέρυσι

Σε επιφυλακή, αλλά έτοιμοι για την δακοκτονία

26/06/2015 - 23:00

Καθησυχαστικοί για την ανάπτυξη του δάκου στους ελαιώνες της Λέσβου ήταν τόσο ο αρμόδιος αντιπεριφερειάρχης Κώστας Αδαμίδης όσο και ο διευθυντής της Διεύθυνσης Αγροτικής Ανάπτυξης Λέσβου Γιώργος Λαγουτάρης, κατά την συζήτηση του θέματος στο Περιφερειακό Συμβούλιο.

Καθησυχαστικοί για την ανάπτυξη του δάκου στους ελαιώνες της Λέσβου ήταν τόσο ο αρμόδιος αντιπεριφερειάρχης Κώστας Αδαμίδης όσο και ο διευθυντής της Διεύθυνσης Αγροτικής Ανάπτυξης Λέσβου Γιώργος Λαγουτάρης, κατά την συζήτηση του θέματος στο Περιφερειακό Συμβούλιο.

Ειδικότερα ο κ. Λαγουτάρης τόνισε ότι έχουν αναρτηθεί δακοπαγίδες και καταγράφεται καθημερινά ο πληθυσμός του εντόμου. Ειδικότερα όπως είπε σε δακοπαγίδες που την περυσινή χρονιά βρίσκονταν 20 έντομα δάκου, φέτος συλλέγονται μόλις δύο. Στοιχείο που δείχνει ότι είναι πολύ μικρός ο πληθυσμός του εντόμου.

Η περιφερειάρχης Χριστιάνα Καλογήρου τόνισε πως φέτος είναι η πρώτη φορά, μετά από χρόνια, που υπηρεσία είναι έτοιμη να ξεκινήσει την αντιμετώπιση του δάκου όποτε το αποφασίσουν οι γεωπόνοι.

Σε αντίθεση με τα προηγούμενα χρόνια όπου η έναρξη της δακοκτονίας εξαρτιόταν από τις γραφειοκρατικές διαδικασίες. Μάλιστα αυτό επιτεύχθηκε παρά την μεγάλη καθυστέρηση στην έκδοση των αποφάσεων έγκρισης του φετινού προγράμματος από τα αρμόδια υπουργεία.

Επιφυλάξεις και ενστάσεις
Στο σημείο αυτό υπήρξε αντιπαράθεση με τον πρώην περιφερειάρχη Νάσο Γιακαλή ο οποίος υπογράμμισε ότι η ρύθμιση του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης ήταν αυτή που αντιμετώπισε τις καθυστερήσεις που δημιουργούσαν η γραφειοκρατική διαδικασία.

Επιφυλάξεις για το κατά πόσο είναι έγκαιρη η έναρξη της καταπολέμησης του δάκου το πρώτο δεκαήμερο του Ιουλίου εξέφρασε ο περιφερειακός σύμβουλος Στρατής Κόρακας. Επίσης τόνισε την αντίθεση της παράταξης του, της «Λαϊκής Συσπείρωσης», στη διενέργεια των ψεκασμών από ιδιωτική επιχείρηση.

Πιστεύει πως αυτή η εργασία πρέπει να γίνεται από τις υπηρεσίες της Περιφέρειας.

Ο περιφερειακός σύμβουλος Κυριάκος Πετρέλλης και άλλοι σύμβουλοι τόνισαν ότι ο τρόπος που γίνεται η δακοκτονία είναι αναποτελεσματικός και παρά τα όσα αναφέρουν οι γεωπόνοι δεν γίνεται σωστή δουλειά.

Διότι έχει μειωθεί ο αριθμός των συνεργείων που συγκροτούνται στο 1/3 όσων συγκροτούνταν προ του 2009 και επίσης έχει μειωθεί στο ένα τρίτο ο αριθμός των ψεκαστών που εργάζονται σε κάθε συνεργείο.

Θα ψεκαστούν τα μισά...
Παράλληλα πρέπει να σημειωθεί πως ακόμη κι αν τηρηθεί απόλυτα ο προγραμματισμός της δακοκτονίας στη Λέσβο θα γίνει καταπολέμηση του εντόμου σε περίπου έξι εκατομμύρια ελαιόδεντρα.

Σε άλλα πέντε εκατομμύρια δεν θα γίνει κανένας ψεκασμός με εξαίρεση ορισμένους βιολογικούς ελαιώνες οι οποίοι καλλιεργούνται συστηματικά και οι ιδιοκτήτες τους λαμβάνουν μέτρα αντιμετώπισης του δάκου.

Να σημειωθεί ότι ο αντιπεριφερειάρχης Σάμου Νίκος Κατρακάζος ανέφερε ότι οι ψεκασμοί στη Σάμο έχουν ξεκινήσει και πρόσθεσε πως ξεκίνησαν 26 ημέρες νωρίτερα από πέρυσι. Στη Χίο οι ψεκασμοί αναμένεται να ξεκινήσουν πριν το τέλος του Ιουνίου, ενώ στην Ικαρία υπάρχει η εκτίμηση πως έχει βρεθεί ο εργολάβος που θα αναλάβει τη διενέργεια ψεκασμών.

Πέρυσι στο νησί δεν είχαν γίνει ψεκασμοί καθώς ο διαγωνισμός είχε βγει άγονος.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey