Δακοκτονία

Ετοιμότητα για έναρξη των ψεκασμών όποτε απαιτηθεί

11/06/2015 - 15:48

Σε ένα μήνα θα ξεκινήσει, πιθανότατα, ο πρώτος ψεκασμός του ελαιώνα της Λέσβου για την αντιμετώπιση του δάκου.

Σε ένα μήνα θα ξεκινήσει, πιθανότατα, ο πρώτος ψεκασμός του ελαιώνα της Λέσβου για την αντιμετώπιση του δάκου.

Αυτό δήλωσε χθες στο «Ε» ο προϊστάμενος της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας Λέσβου Γιώργος Λαγουτάρης. Παράλληλα τόνισε πως αν παραστεί ανάγκη υπάρχει η δυνατότητα να ξεκινήσουν οι ψεκασμοί νωρίτερα.

Η υπηρεσία ήδη έχει τοποθετήσει δακοπαγίδες σε όλες τις περιοχές του νησιού και παρακολουθεί τόσο την εξέλιξη του δάκου όσο και την εξέλιξη του ελαιοκάρπου.

Μέχρι τώρα δεν έχει παρουσιαστεί δάκος και επιπλέον ο καρπός δεν έχει φθάσει στο στάδιο που απαιτείται για να γίνει ο πρώτος ψεκασμός. Συγκεκριμένα, εξηγεί ο κ. Λαγουτάρης, ότι ο πρώτος ψεκασμός γίνεται όταν ο καρπός της ελιάς φθάσει στο μέγεθος του μπιζελιού και στερεοποιηθεί ο πυρήνας του (όταν γίνει δηλαδή κουκούτσι).

«Τρέχουν» για προσωπικό
Την Τρίτη εκδόθηκε η απόφαση για την κατανομή του προσωπικού της δακοκτονίας. Στη Λέσβο πρόκειται να προσληφθούν 12 γεωπόνοι - τομεάρχες όπως και πέρυσι. Επίσης πρόκειται να προσληφθούν παγιδοθέτες και 68 εργατοτεχνίτες (παγιδοθέτες, μεταφορείς κλπ.). Η διαδικασία πρόσληψης των γεωπόνων αναμένεται να ολοκληρωθεί σε ένα μήνα και η διαδικασία πρόσληψης των εργατοτεχνιτών αναμένεται να ολοκληρωθεί σε 20 ημέρες.

Παράλληλα ως την Παρασκευή αναμένεται να αποσταλεί στο Ελεγκτικό Συνέδριο το σχέδιο της σύμβασης που αφορά τους ψεκασμούς στη Λέσβο, προκείμενου να γίνει προσυμβατικός έλεγχος. Στην Περιφέρεια ελπίζουν πως η έγκριση της σύμβασης θα έρθει φέτος νωρίτερα από τα προηγούμενα χρόνια, καθώς μόνο μία εταιρεία έλαβε μέρος στο διαγωνισμό.

Από τον τρόπο που αντιμετωπίζεται το ζήτημα είναι φανερό πως πρόθεση των υπηρεσιών της Περιφέρειας είναι να αποφευχθεί η χρήση της διάταξης που δίνει τη δυνατότητα να ξεκινήσουν οι ψεκασμοί πριν από την υπογραφή της σύμβασης.

Επίσης στη Διεύθυνση Αγροτικής Ανάπτυξης θα ήθελαν να μη χρειαστεί να ξεκινήσουν τους ψεκασμούς πριν γίνει η πρόσληψη των τομεαρχών γεωπόνων, κάτι που δύσκολα θα αποφευχθεί δεδομένου ότι στον ένα μήνα που μεσολαβεί ως τις 10 Ιουλίου είναι βέβαιο ότι ο πυρήνας της ελιάς θα έχει στερεοποιηθεί και θα έχει σχηματιστεί το κουκούτσι.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey