Ως αργά το απόγευμα περίμεναν τον υπουργό Οικονομικών οι εκπρόσωποι του Αιγαίου

Αναμένοντας το Βαρουφάκη για το ΦΠΑ

05/06/2015 - 14:56

Ως τις 6 χθες το απόγευμα δεν είχε πραγματοποιηθεί η συνάντηση των περιφερειαρχών και των φορέων του Αιγαίου με τον υπουργό Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη. Αιτία ήταν ότι μισή ώρα πριν ξεκινήσει η συνάντηση ο υπουργός κλήθηκε από τον Πρωθυπουργό να πάει στο Μέγαρο Μαξίμου, καθώς βρίσκονταν σε εξέλιξη εξαιρετικά κρίσιμες διαβουλεύσεις με τους δανειστές.

Ως τις 6 χθες το απόγευμα δεν είχε πραγματοποιηθεί η συνάντηση των περιφερειαρχών και των φορέων του Αιγαίου με τον υπουργό Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη. Αιτία ήταν ότι μισή ώρα πριν ξεκινήσει η συνάντηση ο υπουργός κλήθηκε από τον Πρωθυπουργό να πάει στο Μέγαρο Μαξίμου, καθώς βρίσκονταν σε εξέλιξη εξαιρετικά κρίσιμες διαβουλεύσεις με τους δανειστές.

Η αντιπροσωπεία των νησιωτών παρέμεινε στην Αθήνα ελπίζοντας ότι θα καταφέρει να συναντηθεί με τον υπουργό τις βραδινές ώρες.

Η περιφερειάρχης Χριστιάνα Καλογήρου σε δηλώσεις της ανέφερε: «Αντιλαμβανόμαστε την κρισιμότητα των στιγμών και παραμένουμε στην Αθήνα κι ελπίζουμε ότι θα συναντηθούμε ως το βράδυ με τον υπουργό».

Στην αντιπροσωπεία των φορέων από τη Λέσβο, εκτός από την κ. Καλογήρου, συμμετείχαν ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Βαγγέλης Μυρσινιάς, ο πρόεδρος του Οικονομικού Επιμελητηρίου Παναγιώτης Μπαρούτης και ο αντιδήμαρχος Λέσβου Στρατής Τζιμής που εκπροσωπούσε την Περιφερειακή Ένωση Δήμων Βορείου Αιγαίου.

Στην αντιπροσωπεία είχαν κληθεί και συμμετείχαν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ από το Αιγαίο, πλην του βουλευτή Λέσβου Γιάννη Ζερδελή, ο οποίος βρισκόταν στη Μυτιλήνη μαζί με τον αναπληρωτή υπουργό Προστασίας του Πολίτη Γιάννη Πανούση που επισκέφθηκε το νησί.

Επίσης η βουλευτής επικρατείας του ΣΥΡΙΖΑ Αγλαΐα Κυρίτση πήγε στο υπουργείο Οικονομικών και είπε στους φορείς των νησιών ότι θέλει να συμμετάσχει στην αντιπροσωπεία όποτε γίνει η συνάντηση με τον υπουργό.

Η αντίδραση της Ν.Δ.
Εν τω μεταξύ με δήλωσή του ο υπεύθυνος του Τομέα Τουρισμού της Νέας Δημοκρατίας βουλευτής Δωδεκανήσων Μάνος Κόνσολας, με αφορμή τη δήλωση του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του ΣΥΡΙΖΑ, κ. Φίλη, ότι η διατήρηση των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ δεν ήταν στις «κόκκινες γραμμές» της κυβέρνησης, έκανε την ακόλουθη δήλωση: «Οι 'κόκκινες γραμμές' της κυβέρνησης έχουν ξεθωριάσει τόσο πολύ που σε λίγο δε θα διακρίνονται.

Ο κ. Φίλης επιχειρεί να δικαιολογήσει τα αδικαιολόγητα. Τον καλώ να διαβάσει την προεκλογική ομιλία του κ. Τσίπρα στη Ρόδο στις 15 Ιανουαρίου, στην οποία δεσμεύεται για τη διατήρηση των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ στα νησιά του Αιγαίου. Φαίνεται ότι οι δεσμεύσεις και οι 'κόκκινες γραμμές' του ΣΥΡΙΖΑ, έχουν ισχύ μόνο την προεκλογική περίοδο. Η κατάργηση των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ στα νησιά μας, θα συνοδεύει για πάντα όσους συναινέσουν σε αυτήν».

Η ελληνική πρόταση
Την ώρα που αντιπροσωπία του Αιγαίου βρισκόταν στο υπουργείο Οικονομικών κυκλοφόρησε ένα σενάριο, που σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες είναι πρόταση της ελληνικής πλευράς προς τους δανειστές για τα νέα μέτρα που θα ληφθούν.

Η πρόταση προβλέπει έκτακτη εισφορά 5-10% στις μεγάλες επιχειρήσεις με καθαρά κέρδη άνω των 5 εκατ. ευρώ, αύξηση της εισφοράς αλληλεγγύης για εισοδήματα άνω των 30.000 ευρώ, αύξηση του φόρου πολυτελούς διαβίωσης στο 13% από 10% και τρεις συντελεστές ΦΠΑ 6%, 11% και 23%. Στο 6% εντάσσονται μόνο φάρμακα, βιβλία και εισιτήρια θεάτρου.

Στο 11% εφημερίδες και περιοδικά, βασικά και φρέσκα τρόφιμα, τα τιμολόγια ρεύματος και νερού, ξενοδοχεία και εστιατόρια. Στο 23% υπάγονται τα υπόλοιπα.
Στο σενάριο αυτό δεν γινόταν καμία αναφορά για την τύχη των μειωμένων συντελεστών του ΦΠΑ στα νησιά.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey