Ψήφισμα ενάντια στην κατάργηση του μειωμένου ΦΠΑ

22/05/2015 - 15:29

Άλλο ένα ψήφισμα εκδόθηκε από το Περιφερειακό Συμβούλιο Λέσβου με το οποίο ζητείται από την κυβέρνηση να μην προχωρήσει στην κατάργηση των μειωμένων συντελεστών του ΦΠΑ στα νησιά του Αιγαίου.

Άλλο ένα ψήφισμα εκδόθηκε από το Περιφερειακό Συμβούλιο Λέσβου με το οποίο ζητείται από την κυβέρνηση να μην προχωρήσει στην κατάργηση των μειωμένων συντελεστών του ΦΠΑ στα νησιά του Αιγαίου.

Το ψήφισμα αυτό είναι η πρώτη επίσημη αντίδραση των φορέων του Βορείου Αιγαίου στις τελευταίες ανακοινώσεις της κυβέρνησης, σύμφωνα με τις οποίες από το Σεπτέμβριο θα καταργηθούν οι μειωμένοι συντελεστές του ΦΠΑ στα νησιά.

Αλλά οι μόνιμοι κάτοικοι των νησιών θα λαμβάνουν επιστροφή φόρου με τρόπο που μέχρι τώρα δεν έχει προσδιοριστεί.

Το ψήφισμα υιοθετήθηκε κατά πλειοψηφία.
Παρέμβαση για το ζήτημα αυτό αναμένεται να γίνει και από άλλους φορείς όπως είναι το Οικονομικό Επιμελητήριο και το Επιμελητήριο Λέσβου.

Να μη μπει ταφόπλακα
Το ψήφισμα του Περιφερειακού Συμβουλίου αναφέρει πως: «Το ειδικό φορολογικό καθεστώς για τα νησιά του Βορείου Αιγαίου υιοθετήθηκε, προκειμένου να αντισταθμιστούν οι αρνητικές συνέπειες της «νησιωτικότητας» και ιδιαίτερα το αυξημένο κόστος διαβίωσης και δραστηριοποίησης στις νησιωτικές περιοχές.

Συνεπώς, κάθε μέτρο που έρχεται να εξισορροπήσει αντικειμενικές δυσκολίες, δεν μπορεί να αντιμετωπίζεται ως “ευνοϊκή φορολογική ρύθμιση” και ασφαλώς δεν μπορεί, ανάλογα με τις συγκυρίες, να τίθεται σε αμφισβήτηση».

Σε άλλο σημείο το Περιφερειακό Συμβούλιο υπογραμμίζει πως ο ρόλος και η θέση του επιβάλλει να εργαστεί με συνέπεια προς την κατεύθυνση της άρσης των δυσχερειών που βιώνει ολόκληρη η χώρα τα τελευταία χρόνια της ύφεσης.

Ιδιαίτερα στα νησιά που έχουν πληγεί ίσως και περισσότερο από καθετί άλλο, αλλά συνεχίζουν να είναι στην πρώτη γραμμή σημαντικού πυλώνα της οικονομίας, όπως ο τουρισμός.

Η μόνη ελπίδα εξόδου από τη σημερινή οικονομική δυσχέρεια είναι η στήριξη των τομέων της οικονομίας που μπορούν να λειτουργήσουν ως ατμομηχανή για την ανάκαμψή της.

Το συμβούλιο καλεί την κυβέρνηση να μη βάλει ταφόπλακα στα νησιά μας, να απορρίψει κάθε πρόταση για αύξηση των συντελεστών ΦΠΑ που θα οδηγήσει τους εναπομείναντες κατοίκους να εγκαταλείψουν τα νησιά.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey