Υποσχέθηκε επιστροφές της πρόσθετης επιβάρυνσης για τους Αιγαιοπελαγίτες

Ο Βαρουφάκης τελείωσε το μειωμένο ΦΠΑ

20/05/2015 - 15:03

Βέβαιη πρέπει να θεωρείται η κατάργηση των μειωμένων συντελεστών του ΦΠΑ που ισχύουν στα νησιά του Αιγαίου. Την ίδια τύχη θα έχουν και οι μειωμένοι συντελεστές για τον τουρισμό.

Βέβαιη πρέπει να θεωρείται η κατάργηση των μειωμένων συντελεστών του ΦΠΑ που ισχύουν στα νησιά του Αιγαίου. Την ίδια τύχη θα έχουν και οι μειωμένοι συντελεστές για τον τουρισμό.

Αυτό προκύπτει από τα όσα ανέφερε στην τηλεοπτική του συνέντευξη ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης στo δημοσιογράφο Νίκο Χατζηνικολάου. Βέβαια υποσχέθηκε πως με γρήγορο και εύκολο τρόπο θα γίνεται επιστροφή μέρους του ΦΠΑ στους μόνιμους κατοίκους των νησιών του Αιγαίου, όμως απέφυγε να εξηγήσει ποιο θα είναι το ποσοστό της επιστροφής και με ποιο τρόπο θα γίνεται αυτή.

Πρόθεση του υπουργείου Οικονομικών είναι να μειωθούν οι συναλλαγές που γίνονται με φυσικά χαρτονομίσματα και να γίνονται με ηλεκτρονικό τρόπο, ώστε να καταγράφονται και να είναι ελέγξιμες από τις φορολογικές αρχές. Πιθανότατα και η όποια επιστροφή του ΦΠΑ στους μονίμους κατοίκους των νησιών θα συνδέεται με την μετεξέλιξη των συναλλαγών σε ηλεκτρονικές.

Οι νέοι συντελεστές
Παράλληλα με την κατάργηση των μειωμένων συντελεστών του ΦΠΑ θα καταργηθούν και οι συντελεστές του ΦΠΑ που ίσχυαν για όλες τις υπηρεσίες και τα προϊόντα στην ηπειρωτική Ελλάδα και ήταν 23% και 13%. Διατηρείται όμως ο υπερμειωμένος συντελεστής του 6,5% σύμφωνα με το σχεδιασμό που αποκάλυψε ο κ. Βαρουφάκης.

Ο νέος κεντρικός συντελεστής του ΦΠΑ θα είναι 15%, όμως όταν οι συναλλαγές γίνονται ηλεκτρονικά ή με κάρτα (χρεωστική ή πιστωτική), στην περίπτωση που οι συναλλαγές θα γίνονται με φυσικό χρήμα τότε ο συντελεστής του ΦΠΑ θα ανεβαίνει στο 18%. Επίσης ο μειωμένος ΦΠΑ από το 6,5% θα ανεβαίνει στο 9%.

Στο μειωμένο συντελεστή ΦΠΑ θα μείνουν τα προϊόντα που είναι απολύτως απαραίτητα για τους καταναλωτές όπως είναι τρόφιμα, φάρμακα μαζί με τα βιβλία και τις εφημερίδες. Με ΦΠΑ 15% θα επιβαρύνονται όλα τα άλλα προϊόντα και οι υπηρεσίες ακόμη κι αυτά που είναι απολύτως απαραίτητα για τους καταναλωτές όπως είναι το ηλεκτρικό ρεύμα, το νερό, το τηλέφωνο κλπ.
Μετά το Σεπτέμβριο

Όλες οι προαναφερόμενες αλλαγές θα γίνουν, όπως ανακοίνωσε στην ίδια συνέντευξη ο κ. Βαρουφάκης, μετά το Σεπτέμβριο.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών οι απώλειες, ανά κατηγορία φοροαπαλλαγής, είναι οι εξής:
- 346,9 εκατ. ευρώ για τους μειωμένους κατά 30% συντελεστές στα νησιά του Αιγαίου. Οι φορείς των νησιών αναφέρουν πως η απώλεια φόρων για τα δημόσια ταμεία είναι μόλις 60 εκατ. ευρώ. Το υπόλοιπο ποσό ως τα 346,9 εκατ. ευρώ προκύπτει από τους μειωμένους συντελεστές που ισχύουν για τις τουριστικές επιχειρήσεις.
- 528,2 εκατ. ευρώ από τον υπερμειωμένο συντελεστή 6,5% για τα βιβλία, εφημερίδες, περιοδικά φάρμακα και εμβόλια, ξενοδοχεία και θέατρα.

- 46,3 εκατ. ευρώ για εισαγωγές του Δημοσίου και των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης
- 21,7 εκατ. ευρώ από την απαλλαγή των υπηρεσιών των Ελληνικών Ταχυδρομείων
- 17,5 εκατ. ευρώ από την απαλλαγή των πράξεων των εθνικών δικτύων ραδιοφωνίας και τηλεόρασης (εκτός εμπορικών πράξεων).

 

Καταστροφική επιλογή, λένε Τατάκης και Παπαρίσβας

Καταστροφική θεωρεί την κατάργηση του μειωμένου ΦΠΑ στα νησιά ο πρόεδρος της Ένωσης Φοροτεχνικών και Λογιστών Λέσβου και αντιπρόεδρος του Επιμελητηρίου Λέσβου, Παναγιώτης Τατάκης. Και προανήγγειλε πως θα υπάρξουν συντονισμένες αντιδράσεις από τους τοπικούς φορείς.

Ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Μυτιλήνης, Παναγιώτης Παπαρίσβας, τονίζει πως ο σχεδιασμός του υπουργείου Οικονομικών είναι να εισπράξει περισσότερους φόρους και για να το πετύχει αυτό καταργεί τους μειωμένους συντελεστές. Αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα να μειωθεί ο τζίρος στις εμπορικές επιχειρήσεις κατά το ποσό που θα αυξηθούν τα φορολογικά έσοδα του κράτους.

Σε ό,τι αφορά την επιστροφή του επιπλέον ΦΠΑ στους μόνιμους κατοίκους των νησιών που υποσχέθηκε ο υπουργός Οικονομικών κ. Βαρουφάκης τόνισε: «Πρώτα από όλα η κατάργηση των μειωμένων συντελεστών αποτελεί την αρχή για να καταργηθούν οριστικά οι αυτονόητες παροχές που πρέπει να έχουμε οι νησιώτες, προκειμένου να αντιμετωπίζουν το υψηλότατο κόστος μεταφοράς και διαβίωσης.

Επίσης αν κρίνονται από το πόσα χρωστάει το Ελληνικό Δημόσιο στους πολίτες και τις επιχειρήσεις είναι εύκολο να αντιληφθούμε πότε και πώς θα καταβάλλεται η επιστροφή του ΦΠΑ στους νησιώτες.

Εννοείται, ότι είναι αδιανόητο να διατείνεται η κυβέρνηση πως το όλο ζήτημα είναι να μην εφαρμοστούν τα μέτρα αυτά κατά την διάρκεια της τουριστικής περιόδου».

Ανάστατοι οι λογιστές
Δύσκολο έργο που θα απαιτηθεί χρόνος για να υλοποιηθεί είναι οι ανακοινώσεις του κ. Βαρουφάκη.

Το κύριο όγκο της δουλειάς θα κληθούν να σηκώσουν τα λογιστικά γραφεία που θα πρέπει να κάνουν εξαιρετικά αναλυτικούς ελέγχους στις πωλήσεις των επιχειρήσεων λιανικού εμπορίου, για να διαπιστώνουν ποιες πωλήσεις έγιναν με μετρητά, ποιες με πιστωτικές κάρτες. Εννοείται ότι από τη στιγμή που θα υπάρχουν διαφορετικοί συντελεστές ΦΠΑ, θα πρέπει να γίνεται ξεχωριστά η εγγραφή τους στα λογιστικά βιβλία, όπως μας εξήγησε ο κ. Τατάκης.

Ο ίδιος σημειώνει πως, για να μπορέσει να γίνει ουσιαστικός έλεγχος από τις φορολογικές αρχές, θα πρέπει οι ταμειακές μηχανές όλων των επιχειρήσεων να συνδεθούν με το TAXIS. Όταν στο πρόσφατο παρελθόν διατυπώθηκε αυτή η ιδέα, διαπιστώθηκε ότι είναι μεγάλο το κόστος γι’ αυτό και εγκαταλείφθηκε.

Σε ό,τι αφορά τη λειτουργία των επιχειρήσεων, πολλές θα υποχρεωθούν να αλλάξουν τις ταμειακές μηχανές που διαθέτουν, ενώ σε όλες τις περιπτώσεις θα πρέπει να γίνει επαναπρογραμματισμός.

Σε κάθε περίπτωση ο κ. Τατάκης θεωρεί εξαιρετικά δύσκολο να εφαρμοστούν όλα όσα ανακοινώθηκαν.

 

Έντονες αντιδράσεις στο Νότιο Αιγαίο

Η εδώ και καιρό αναμενόμενη κατάργηση των μειωμένων συντελεστών του ΦΠΑ στα νησιά προκαλούσε και συνεχίζει να προκαλεί εξαιρετικά έντονες αντιδράσεις στα νησιά κυρίως του Νοτίου Αιγαίου. Χθες πραγματοποιήθηκε σύσκεψη στην Κω με τη συμμετοχή των φορέων του νησιού.

Σε αυτή πήρε μέρος και ο βουλευτής της Ν.Δ. Μάνος Κόνσολας, ο οποίος ζήτησε την παρέμβαση του Πρωθυπουργού και επικαλέστηκε το ευρωπαϊκό κεκτημένο, που επιτρέπει τη θέσπιση μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ σε περιοχές χωρών της Ευρώπης με ιδιαίτερα γεωγραφικά χαρακτηριστικά.

Ο Βουλευτής Δωδεκανήσου επισήμανε ότι υπάρχει ευρωπαϊκό κεκτημένο σε ό,τι αφορά στους μειωμένους συντελεστές ΦΠΑ, που στηρίζεται στα κριτήρια της γεωγραφικής ασυνέχειας και του υψηλού κόστους μεταφοράς αγαθών και προσώπων.

Αναφέρθηκε σε συγκεκριμένα παραδείγματα, όπου υπάρχουν μειωμένοι συντελεστές ΦΠΑ, όπως είναι τα νησιωτικά συμπλέγματα των Καναρίων νήσων, η Κορσική αλλά και ηπειρωτικές περιοχές όπως είναι η περιοχή της λίμνης Λουγκάνο της Ιταλίας. Ο Βουλευτής πρότεινε να υπάρξει ενιαίο δωδεκανησιακό μέτωπο για το θέμα.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey