Ενώ οι τιμές του ελαιολάδου ανεβαίνουν παντού

Σσσ... η Ένωση κοιμάται!

14/05/2015 - 22:42

Τα χαμόγελα κυριαρχούν στους ελαιοπαραγωγούς της Μεσογείου, καθώς φέτος για πρώτη φορά μετά από χρόνια το εισόδημά τους είναι αισθητά αυξημένο, χάρη στις υψηλές τιμές που πούλησαν και συνεχίζουν να πουλούν την παραγωγή τους.

Τα χαμόγελα κυριαρχούν στους ελαιοπαραγωγούς της Μεσογείου, καθώς φέτος για πρώτη φορά μετά από χρόνια το εισόδημά τους είναι αισθητά αυξημένο, χάρη στις υψηλές τιμές που πούλησαν και συνεχίζουν να πουλούν την παραγωγή τους.

Μάλιστα φέτος οι τιμές παραμένουν σε υψηλά επίπεδα επί πολλούς μήνες και δε δείχνουν πτωτικές τάσεις.

Σημαντικά αυξημένα έσοδα έχουν αποκομίσει και οι Έλληνες ελαιοπαραγωγοί από την αύξηση των τιμών.

Τελευταίοι και κατά ιδρωμένοι οι ελαιοπαραγωγοί της Λέσβου που είδαν μια μικρή αύξηση των εσόδων τους σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά, καθώς με ευθύνη της ΕΑΣ Λέσβου οι τιμές παραγωγού στη Λέσβο παρέμειναν σε χαμηλά επίπεδα κατά τη διάρκεια του χειμώνα.

Το ίδιο συμβαίνει και τώρα που παρατηρείται μια νέα ανάκαμψη των τιμών. Σκιά του ισχυρού παρελθόντος της η Ένωση αντί να οδηγεί προς τα πάνω τις τιμές παραγωγού λειτουργεί ως κυματοθραύστης των ανοδικών τάσεων.

Καλά πληροφορημένες πηγές αναφέρουν πως ακόμη και η ΛΕΣΕΛ Α.Ε., στην οποία η ΕΑΣ Λέσβου μετέχει με μειοψηφικό πακέτο μετοχών, αγοράζει παρθένα και έξτρα παρθένα λάδια σε τιμές αισθητά υψηλότερες από τις τιμές που δίνει η ΕΑΣ Λέσβου.

Όμως η ζημία που κάνει η ΕΑΣ Λέσβου στους ελαιοπαραγωγούς της Λέσβου τη φετινή χρονιά είναι άνευ προηγουμένου. Διότι η πλειοψηφία των παραγωγών δεν μπορεί να παρακολουθεί τις ηλεκτρονικές σελίδες στην Ελλάδα, την Ιταλία και την Ισπανία για να γνωρίζει την εξέλιξη των τιμών και τις τάσεις που διαμορφώνονται.

Αυτός είναι ο λόγος που ως σήμερα ο τιμοκατάλογος της ΕΑΣ Λέσβου διαμορφώνει τις τιμές παραγωγού στο νησί.

Η τιμή παραγωγού που ισχύει στη Λέσβο με βάση τον τιμοκατάλογο της Ένωσης είναι 3 ευρώ ανά κιλό έξτρα παρθένου ελαιολάδου, δεδομένου ότι μέχρι σήμερα δεν έχει ανασταλεί η ισχύς του τιμοκαταλόγου.

Ή τουλάχιστον η ΕΑΣ Λέσβου δεν έχει ανακοινώσει ότι σταμάτησε να αγοράζει λάδια.

Στην Κρήτη σύμφωνα με τα στοιχεία του Συνδέσμου Ελαιοκομικών Δήμων Κρήτης από τις 16 συνεταιριστικές και ιδιωτικές επιχειρήσεις που αγοράζουν λάδι μόλις τρεις είναι αυτές που δίνουν τιμή παραγωγού 3 και 2,95 ευρώ αυτές τις μέρες.

Πέντε είναι αυτές που αγοράζουν προς 3,10 ευρώ το κιλό, μία αγοράζει προς 3,30 ευρώ το κιλό και άλλη μια προς 3,49 ευρώ το κιλό.

Μόλις πριν από τρεις ημέρες το Olivenews.gr έγραφε ότι τα έξτρα παρθένα ελαιόλαδα στην Καλαμάτα πωλούνται προς 3,28 ευρώ το κιλό και στην Σπάρτη προς 3,47 ευρώ το κιλό, πρόκειται για μέσες τιμές.

Οι μέσες χονδρικές τιμές του έξτρα παρθένου ελαιολάδου στην Ισπανία ανέρχονται στα 3,35 ευρώ στην Κρήτη, στα 3,33 ευρώ στην Καλαμάτα και στα 3,54 ευρώ στη Σπάρτη σύμφωνα με το ιταλικό Ινστιτούτο Ismea.

Οι τιμοληψίες του Ismea αφορούν την περίοδο 4 ως 10 Μαΐου. Το ίδιο διάστημα οι μέσες χονδρικές τιμές του έξτρα παρθένου ελαιολάδου στην Ελλάδα κυμαίνονται από 3,44 ευρώ το κιλό Χαέν ως 3,75 ευρώ το κιλό Μπόρχες.

Η μέση χονδρική τιμή του ιταλικού έξτρα παρθένου ελαιολάδου υποχώρησε στα 5,88 ευρώ το κιλό, ενώ η αντίστοιχη τιμή του παρθένου ελαιολάδου είναι 3,49 ευρώ κιλό.

Η ιστοσελίδα του Ιδρύματος για την Προώθηση και Ανάπτυξη της Ελιάς και του Ελαιολάδου στην Χαέν της Ισπανίας μας ενημερώνει πως από τις 7 Μαρτίου οι χονδρικές τιμές του έξτρα παρθένου ελαιολάδου ακολουθούν ανοδική πορεία. Ειδικότερα στις 7 Μαρτίου έγιναν αγοραπωλησίες στα 3,099 ευρώ ανά κιλό, στις 13 Μαΐου οι αγοραπωλησίες γίνονταν στα 3,597 ευρώ ανά κιλό ελαιολάδου.

Η υψηλότερη ως τώρα τιμή καταγράφηκε στις 12 Μαΐου και ήταν 3,73 ευρώ ανά κιλό. Η μέση χονδρική τιμή που δίνει για το έξτρα παρθένο ελαιόλαδο για την εβδομάδα 8 ως 14 Μαΐου είναι 3,538 ευρώ ανά κιλό.

Όλη αυτή την περίοδο, από το περασμένο Φεβρουάριο μέχρι τώρα, η ΕΑΣ Λέσβου δεν έχει αναπροσαρμόσει τις τιμές παραγωγού προς τα πάνω, παρότι έχουν αυξηθεί εντός και εκτός Ελλάδας.

Τι πρέπει να γίνει
Τα στοιχεία είναι συντριπτικά. Η παρέμβαση της ΕΑΣ Λέσβου στην αγορά του λαδιού είναι καταστροφική για τους παραγωγούς και κατ’ επέκταση για την ελαιοκομία.

Είναι προτιμότερο η ΕΑΣ Λέσβου να αποσυρθεί από την αγορά και να εκδίδει ενημερωτικούς τιμοκαταλόγους για την εξέλιξη των τιμών στις άλλες περιοχές της χώρας, ως μια ελάχιστη προσφορά προς τους ελαιοπαραγωγούς.

Έτσι θα δείξει σ’ εκείνους ποιες είναι οι τάσεις της αγοράς κι αυτοί θα μπορέσουν να διαπραγματευτούν τις τιμές με τους εμπόρους που αγοράζουν λάδια. Επίσης η ΛΕΣΕΛ Α.Ε. θα μπορεί να ανακοινώνει τις τιμές που αγοράζει το λάδι, εφόσον το επιθυμεί, χωρίς να δεσμεύεται από τον τιμοκατάλογο της ΕΑΣ Λέσβου.

Ο οποίος έτσι κι αλλιώς είναι εικονικός, δεδομένου ότι η Ένωση φέτος δεν αγόρασε ούτε ένα κιλό ελαιολάδου. Παράλληλα η ΕΑΣ Λέσβου οφείλει να βρει τα κεφάλαια που απαιτούνται και να πληρώσει τα λάδια των προηγούμενων ετών.

Τα παραπάνω είναι απαραίτητα όχι για να ανακτήσει η Ένωση την χαμένη αξιοπιστία της, αλλά για να σταματήσει τη συνεχιζόμενη απαξίωσή της.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey