Αλλαγή του παραγωγικού μοντέλου προανήγγειλε ο Β. Αποστόλου

Στήριξη στους μικρομεσαίους αγρότες

14/05/2015 - 14:58

Αλλαγή παραγωγικού μοντέλου στην πρωτογενή τομέα έχει ως στόχο της η κυβέρνηση. Πυλώνες του μοντέλου θα είναι η αειφορία, η ισόρροπη εδαφική ανάπτυξη των αγροτικών περιοχών, η βιωσιμότητα του αγροδιατροφικού μοντέλου και βεβαίως η δίκαιη κατανομή του παραγόμενου πλούτου.

Αλλαγή παραγωγικού μοντέλου στην πρωτογενή τομέα έχει ως στόχο της η κυβέρνηση. Πυλώνες του μοντέλου θα είναι η αειφορία, η ισόρροπη εδαφική ανάπτυξη των αγροτικών περιοχών, η βιωσιμότητα του αγροδιατροφικού μοντέλου και βεβαίως η δίκαιη κατανομή του παραγόμενου πλούτου.

Το μοντέλο θα στηρίζει τις μικρομεσαίες αγροτικές εκμεταλλεύσεις. Όπως ανέφερε ο αναπληρωτής υπουργός Βαγγέλης Αποστόλου στην ομιλία του στην Οικονομική και Κοινωνική Επιτροπή (ΟΚΕ): «Η σημερινή κυβέρνηση στοχεύει στην ενίσχυση των μεσαίων και μικρών «οικογενειακών» εκμεταλλεύσεων, προκειμένου να στηριχθεί ο σημαντικός ρόλος που διαδραματίζουν στην εξάλειψη της πείνας και της φτώχειας, στην παροχή επισιτιστικής ασφάλειας, στη βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης, στη διαχείριση των φυσικών πόρων και στην προστασία του περιβάλλοντος, ιδιαίτερα στις αγροτικές περιοχές.

Σε κάθε περίπτωση όμως, δεδομένου ότι ο ελληνικός αγροτικός τομέας αποτελείται από λίγες μεγάλες και πολυάριθμες μικρές αγροτικές εκμεταλλεύσεις, είναι σαφές ότι δεν είναι εύκολο να αντεπεξέλθει στον ανταγωνισμό χωρών, στις οποίες το μεγάλο μέγεθος των εκμεταλλεύσεων ευνοεί τη μαζικότερη χρήση σύγχρονων τεχνολογικών μέσων και τη συμπίεση του κόστους.

Γι’ αυτό και η ενίσχυση και επέκταση ισχυρών συνεργατικών σχημάτων παραγωγής και μεταποίησης των αγροτικών προϊόντων και η διαμόρφωση εναλλακτικών συστημάτων διανομής και εμπορίου, αποτελούν κεντρική μας επιδίωξη».

Εξυγίανση συνεταιρισμών
Σε άλλο σημείο της ομιλίας του έκανε λόγο για άμεση εξυγίανση των αγροτικών συνεταιρισμών και για την αναγέννησή τους με ένα νέο νομοθετικό πλαίσιο που θα προκύψει μέσα από ένα έντιμο και ειλικρινή διάλογο με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στις ομάδες παραγωγών και στους πρωτοβάθμιους συνεταιρισμούς.

Παράλληλα όμως ανέφερε ότι σε μια μικρή αγορά όπως η ελληνική, μόνο η εξωστρέφεια μπορεί να διατηρήσει τις επιχειρήσεις ανταγωνιστικές, με την προϋπόθεση βέβαια, της ενσωμάτωσης των χαρακτηριστικών της νέας οικονομίας, δηλαδή της καινοτομίας και της αξιοποίησης των νέων τεχνολογιών που περιορίζουν τα μειονεκτήματα του μικρού μεγέθους και της απόστασης.

«Η δημιουργία μιας αγροτικής οικονομίας που ευνοεί τη μικρής κλίμακας τοπική - οικογενειακή επιχειρηματικότητα με σεβασμό στο περιβάλλον και κοινωνική ευθύνη προϋποθέτει τη συνδρομή όλων μας» υπογράμμισε τελειώνοντας ο υπουργός.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey