Όλα τα βλέμματα στραμμένα στη συνεδρίαση του ΣΑΣ

Η ώρα της αλήθειας για τις άγονες του Βορείου Αιγαίου

08/05/2015 - 23:58

Πολλαπλά ενδιαφέρουσα θα είναι η συνεδρίαση του Συμβουλίου Ακτοπλοϊκών Συγκοινωνιών που θα γίνει την Τρίτη 12 του μήνα στον Πειραιά.

Πολλαπλά ενδιαφέρουσα θα είναι η συνεδρίαση του Συμβουλίου Ακτοπλοϊκών Συγκοινωνιών που θα γίνει την Τρίτη 12 του μήνα στον Πειραιά.

Κεντρικό θέμα θα είναι η ακτοπλοϊκή σύνδεση της Λήμνου και του Άη Στράτη με το Λαύριο. Όμως μεγάλο ενδιαφέρον έχουν και οι αποφάσεις που θα ληφθούν για τα πλοία που θα εξυπηρετούν τα δρομολόγια της άγονης γραμμής (Καβάλα - νησιά Βορείου Αιγαίου).

Οι φορείς της Λήμνου ζητούν άμεση λύση, δηλαδή δρομολόγηση άλλου πλοίου, καθώς συνεχίζεται η επίσχεση εργασίας στο Ταξιάρχης.

Σχετικές επιστολές έχουν σταλεί στο υπουργείο από το δήμαρχο Λήμνου Δημήτρη Μαρινάκη και τον Εμπορικό Σύλλογο Λήμνου. Οι Λημνιοί βάσιμα φοβούνται πως θα χαθεί άλλο ένα καλοκαίρι για το νησί τους, αν δε δρομολογηθεί άμεσα άλλο πλοίο.

Ο βουλευτής του ΚΚΕ Σταύρος Τάσσος με αναφορά που κατέθεσε στη Βουλή καλεί το υπουργείο Ναυτιλίας να δώσει λύση.

Από τις αρχές της εβδομάδας οι φορείς της Λήμνου έχουν αποφασίσει να συμμετάσχουν στη συνεδρίαση του ΣΑΣ με τριμελή αντιπροσωπεία. Αν και στην ημερήσια διάταξη δεν περιλαμβάνεται το θέμα της Λήμνου είναι πρακτικά αδύνατο να μην τεθεί προς συζήτηση. Το αν θα ληφθεί απόφαση είναι ζήτημα που σχετίζεται με την πολιτική βούληση του υπουργείου.

Εν τω μεταξύ χθες αναβλήθηκε για ακόμη μια φορά η αίτηση ασφαλιστικών μέτρων της ΝΕΛ κατά της Τράπεζας Πειραιώς, όπως επίσης και η εκδίκαση της αντίστοιχης αίτησης που έχει καταθέσει η Τράπεζα κατά της ΝΕΛ.

Αλλαγές στα δρομολόγια
Εξαιρετικά μεγάλο τοπικό ενδιαφέρον έχουν τα θέματα 16, 17 και 18 της ημερήσιας διάταξης του ΣΑΣ. Πρόκειται για τις τροποποιήσεις των δρομολογίων των πλοίων «Νήσος Μύκονος» και «Αριάδνη», αλλά και την έκτακτη δρομολόγηση του «Νήσος Ρόδος». Το τελευταίο μπαίνει με έκτακτο δρομολόγιο στη γραμμή από τις 15 Ιουνίου στην γραμμή Πειραιάς - Σύρος - Μύκονος - Πάτμος - Άγιος Κήρυκος Ικαρίας - Βαθύ Σάμου και στη συνέχεια θα κάνει ένα δρομολόγιο στην άγονη γραμμή του Βορείου Αιγαίου.

Το πλοίο είναι ηλικίας 28 ετών. Την άγονη γραμμή έχει πάρει το «Νήσος Μύκονος», που από τις 15 Ιουνίου πάει στην γραμμή και θα συνδυάζει τα δρομολόγια Πάρου - Νάξου και Σάμου - Ικαρίας σε μια γραμμή. Δρομολόγια στην άγονη του Βορείου Αιγαίου θα κάνει και το «Αριάδνη».

Έγκριση των αιτημάτων αυτών από την πλευρά του ΣΑΣ ισοδυναμεί με αποδοχή από την ηγεσία του υπουργείου της τακτικής της Hellenic Seaways που με άλλο πλοίο πήρε την άγονη γραμμή και με άλλα θα εκτελεί τα δρομολόγια, γεγονός που συνέβαινε και στο παρελθόν και είχε επανειλημμένως επικριθεί από τους φορείς των νησιών.

 

Καμία ανακοίνωση από το υπουργείο
Σιγή ιχθύος τηρεί το υπουργείο Ναυτιλίας και Αιγαίου για όλα τα ζητήματα που αφορούν τις ακτοπλοϊκές συνδέσεις του Βορείου Αιγαίου. Παρότι έχουν περάσει περίπου τρεις εβδομάδες από τη στιγμή που ξεκίνησε η νέα επίσχεση εργασίας στο «Ταξιάρχης», το υπουργείο απλώς παρακολουθεί τις εξελίξεις.

Κι αναμένει την ολοκλήρωση των διαδικασιών για να κηρύξει έκπτωτη την ΝΕΛ. Ρόλο παρατηρητή έχει αυτή τη στιγμή το υπουργείο και για τους ξεχασμένους ναυτικούς του πλοίου «Μυτιλήνη» που βρίσκεται στη Σάμο.

Όπως έγραψε το «Ε» τις προηγούμενες ημέρες, το πλοίο έχει ξεμείνει από καύσιμα με αποτέλεσμα οι 49 ναυτικοί που βρίσκονται σε αυτό να μην έχουν ούτε ηλεκτρικό ρεύμα.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey