Καμπανάκι για τη δακοκτονία από τη Λαϊκή Συσπείρωση

Τέλος Ιουλίου ο πρώτος ψεκασμός και βλέπουμε

22/04/2015 - 17:23

Βέβαιη θα πρέπει να θεωρείται η μεγάλη καθυστέρηση στην έναρξη της δακοκτονίας για τη φετινή χρονιά. Αυτό δείχνουν η εξέλιξη της δημοπρασίας για την ανάδειξη του εργολάβου που θα εκτελέσει το έργο.

Βέβαιη θα πρέπει να θεωρείται η μεγάλη καθυστέρηση στην έναρξη της δακοκτονίας για τη φετινή χρονιά. Αυτό δείχνουν η εξέλιξη της δημοπρασίας για την ανάδειξη του εργολάβου που θα εκτελέσει το έργο.

Η παράταξη της Λαϊκής Συσπείρωσης Βορείου Αιγαίου σε ανακοίνωσή της αναφέρει ότι το πιθανότερο είναι πως όλα δείχνουν ότι ο πρώτος ψεκασμός θα γίνει στα μέσα του Ιουλίου στην καλύτερη περίπτωση, ενώ στην χειρότερη στα μέσα του Αυγούστου.

Για να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα αυτό και για να μην καταστραφεί η φετινή ελαιοπαραγωγή προτείνει να μη γίνει ο διαγωνισμός και το έργο να εκτελεστεί από την Διεύθυνση Αγροτικής Ανάπτυξης.

Δεν θα προλάβουμε το δάκο
Η Περιφερειακή παράταξη του ΚΚΕ σημειώνει πως πέρυσι ο διαγωνισμός είχε ολοκληρωθεί στις 10 Απριλίου και παρόλα αυτά ο πρώτος ψεκασμός έγινε καθυστερημένα. Φέτος η προκήρυξη του διαγωνισμού έγινε στις 18 Απριλίου και θα χρειαστεί να περάσουν 40 ημέρες για να ολοκληρωθεί η διαδικασία του διαγωνισμού.

Διότι αυτό προβλέπει ο Νόμος, με δεδομένο ότι τα αποτελέσματα του διαγωνισμού θα πρέπει να εγκριθούν από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αιγαίου και το Ελεγκτικό Συνέδριο. Διαδικασία που θα απαιτήσει περί τους δύο μήνες, τουλάχιστον. Γι’ αυτό και η Λαϊκή Συσπείρωση εκτιμά ότι ο πρώτος ψεκασμός θα γίνει στα μέσα ή τα τέλη του Ιουλίου·

Με συνέπεια να μην αντιμετωπιστεί η πρώτη και πιθανά και η δεύτερη γενιά του δάκου.

Ο Γιώργος Λαγουτάρης
Ο Διευθυντής της Διεύθυνσης Αγροτικής Ανάπτυξης Λέσβου Γιώργος Λαγουτάρης αναφερόμενος στο θέμα, μας είπε: «Η απόφαση για την εξαίρεση της δακοκτονίας από το σύστημα των ηλεκτρονικών δημοπρασιών δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως την προηγούμενη Τετάρτη.

Την Πέμπτη έγινε η Οικονομική Επιτροπή που ενέκρινε την διενέργεια του διαγωνισμού και την Παρασκευή στείλαμε τη διακήρυξη του διαγωνισμού για δημοσίευση. Συνεπώς ως Περιφέρεια κάναμε το καλύτερο δυνατό για την έγκαιρη έναρξη της δακοκτονίας. Το ίδιο θα κάνουμε από εδώ και πέρα.

Δηλαδή όσο μπορούμε να συντομεύσουμε τις διαδικασίες, θα το κάνουμε. Αλλά δεν μπορούμε να παρακάμψουμε αυτά που ορίζει ο Νόμος. Δηλαδή οι 40 ημέρες για τη διενέργεια του διαγωνισμού δεν μπορούν να γίνουν 10 όπως αντιλαμβάνεστε». Η Λαϊκή Συσπείρωση αναφερόμενη στο συγκεκριμένο ζήτημα τονίζει πως μπορεί να ευσταθεί αυτή η δικαιολογία όμως το πρόβλημα παραμένει.

Να γίνει απευθείας
Υποστηρίζει δε πως αν το έργο γίνει απευθείας από την Περιφέρεια δε θα χαθεί όλο αυτό το διάστημα που απαιτείται για την ολοκλήρωση του διαγωνισμού και την υπογραφή της σύμβασης. «Πιστεύουμε ότι αυτή η λύση είναι απολύτως ρεαλιστική,  δεδομένου μάλιστα ότι υπάρχει το ειδικευμένο προσωπικό και η Περιφέρεια διαθέτει το σχετικό εξοπλισμό. Φυσικά, είναι βέβαιο ότι  τα χρήματα που  διαθέτει ο προϋπολογισμός (1.120.000 ευρώ, δηλ. 5 λεπτά το δέντρο) είναι ελάχιστα για να γίνει σωστή προστασία της ελαιοπαραγωγής από το δάκο,

Αυτό όμως ισχύει ακόμη περισσότερο, αν αναληφθεί από ιδιώτη ο οποίος θα έχει και το εργολαβικό κέρδος» τονίζει η παράταξη στην ανακοίνωση της.

Επίσης αναφέρει πως θα πρέπει η Περιφέρεια να διεκδικήσει τουλάχιστον το διπλασιασμό του προϋπολογισμού της δακοκτονίας, ο οποίος μειώθηκε σε σχέση με τον περυσινό κατά 10%, που και αυτός ήταν ακόμη χαμηλότερος από αυτόν του 2013 κ.ο.κ.

Κι αν τον συγκρίνουμε με αυτόν του 2009, θα διαπιστώσουμε περίπου υποτριπλασιασμό. Επίσης καλείται η Περιφέρεια να προβεί σε κάθε αναγκαία ενέργεια προς πάσα κατεύθυνση για να εξασφαλίσει τη δυνατότητα να πραγματοποιήσει η ίδια τη δακοκτονία.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey