Τα βιολογικά ελαιόλαδα Ιrini και Kaldi

Βραβεύτηκαν στο διαγωνισμό της Νέας Υόρκης

18/04/2015 - 00:05

Δύο βιολογικά ελαιόλαδα της Λέσβου διακρίθηκαν στο διεθνή διαγωνισμό ελαιολάδου της Νέας Υόρκης του 2015. Τα αποτελέσματα του διαγωνισμού ανακοινώθηκαν τις προηγούμενες ημέρες και τοπικά ελαιόλαδα που διακρίθηκαν είναι το Ιrini Πλωμαρίου της Κωνσταντίνας Καλαμποκά και το βιολογικό έξτρα παρθένο ελαιόλαδο Kaldi που είναι ένα μείγμα ελαιολάδου που δίνουν οι τοπικές ποικιλίες Αδραμυτινή και Κολοβή.

Δύο βιολογικά ελαιόλαδα της Λέσβου διακρίθηκαν στο διεθνή διαγωνισμό ελαιολάδου της Νέας Υόρκης του 2015. Τα αποτελέσματα του διαγωνισμού ανακοινώθηκαν τις προηγούμενες ημέρες και τοπικά ελαιόλαδα που διακρίθηκαν είναι το Eirini Πλωμαρίου της Κωνσταντίνας Καλαμποκά και το βιολογικό έξτρα παρθένο ελαιόλαδο Kaldi που είναι ένα μείγμα ελαιολάδου που δίνουν οι τοπικές ποικιλίες Αδραμυτινή και Κολοβή.

Το Eirini απέσπασε χρυσό βραβείο ενώ το Kaldi Ασημένιο.
Στο φετινό διαγωνισμό έλαβαν μέρος 671 ελαιόλαδα από 25 χώρες του πλανήτη· οι γευσιγνώστες που τα έκριναν βράβευσαν τα 251 από αυτά.

Διαβατήριο για τις ΗΠΑ
Όπως σημειώνουν οι διοργανωτές φέτος οι συμμετοχές ελαιολάδων από την Ιταλία ήταν μειωμένες κατά το ένα τρίτο, γεγονός που αποδίδεται στην κακή ελαιοπαραγωγική χρονιά που είχε η χώρα το χειμώνα που πέρασε.

Τα ισπανικά ελαιόλαδα ήταν αυτά που κέρδισαν τα περισσότερα βραβεία, ακολούθησαν εκείνα από την Ιταλία, τις ΗΠΑ, την Ελλάδα και την Πορτογαλία. Βραβεία απέσπασαν το 54% των ισπανικών συμμετοχών, το 43% των ιταλικών συμμετοχών, το 41% των συμμετοχών από τις ΗΠΑ και το 21% των ελληνικών συμμετοχών.

Ο διεθνής διαγωνισμός ελαιολάδου της Νέας Υόρκης εξελίσσεται σε έναν από τους σημαντικότερους διαγωνισμούς γευσιγνωσίας ελαιολάδου διεθνώς. Είναι πολύ σημαντικό ότι σε αυτόν καταφέρνουν να διακρίνονται ελαιόλαδα της Λέσβου που στηρίζονται στα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά που δίνουν οι τοπικές ποικιλίες Κολοβή και Αδραμυτινή.

Δύο σπάνιες ποικιλίες που βρίσκονται έξω από τα διεθνή αλλά και τα εθνικά γευσιγνωστικά πρότυπα.
Η διάκριση στο διαγωνισμό της Νέας Υόρκης αποτελεί ένα καλό διαβατήριο για μία από τις σημαντικότερες αγορές ελαιολάδου σε παγκόσμιο επίπεδο, τις ΗΠΑ.

Τα διακριθέντα ελαιόλαδα
Το Eirini του Πλωμαρίου είναι το βιολογικό ελαιόλαδο που παράγει και τυποποιεί η οικογένεια Καλαμποκά. Είναι από τα πολυβραβευμένα ελαιόλαδα της Λέσβου και οι διοργανωτές του διαγωνισμού σημειώνουν ότι παράγεται μόνο από ελιές της ποικιλίας Κολοβή (μονοποικιλιακό) και είναι αφιλτράριστο. Επίσης τονίζεται ότι η συγκομιδή του καρπού γίνεται χειρωνακτικά. Στα αρώματά του διέκριναν πικραμύγδαλο, άγρια αγκινάρα και αρώματα από τα βότανα της λεσβιακής γης.

Το Kaldi είναι βιολογικό ελαιόλαδο που παράγεται από τις ποικιλίες Αδραμυτινή και Κολοβή που καλλιεργούνται στο νησί.

Έχει φρουτώδη γεύση, χρυσαφί χρώμα και χαμηλή περιεκτικότητα σε χλωροφύλλη, όπως όλα τα ελαιόλαδα της Λέσβου.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey