Φτωχοί συγγενείς οι Έλληνες ελαιοπαραγωγοί

Διπλάσιες οι τιμές παραγωγού στην Ιταλία

09/04/2015 - 23:34

Κολλημένη στα 3,00 ευρώ ανά κιλό είναι η τιμή παραγωγού του έξτρα παρθένου ελαιολάδου στη Λέσβο και στην Κρήτη.

Κολλημένη στα 3,00 ευρώ ανά κιλό είναι η τιμή παραγωγού του έξτρα παρθένου ελαιολάδου στη Λέσβο και στην Κρήτη.

Λίγο ψηλότερα  είναι οι τιμές στη Μεσσηνία και τη Λακωνία όπου φθάνουν ως τα 3,40 ευρώ ανά κιλό σε κάποιες περιπτώσεις.

Στα επίπεδα αυτά βρίσκονται οι τιμές του ελαιολάδου στη χώρα μας εδώ και δύο μήνες. Μόνο στα τέλη του Ιανουαρίου υπήρξε μια γενική άνοδος των τιμών του έξτρα παρθένου ελαιολάδου στη χώρα άνω των 3 ευρώ ανά κιλό.

Μόνο που η αύξηση αυτή δεν έφθασε ποτέ στη Λέσβο. Τόσο οι ελαιοπαραγωγοί της Λέσβου όσο και όλοι οι  Έλληνες ελαιοπαραγωγοί φέτος είναι οι φτωχοί συγγενείς.

Όπως έγραφε τις προηγούμενες ημέρες ο Βασίλης Ζαμπούνης στο Olivenews.gr οι τιμές παραγωγού στην Τυνησία ξεπέρασαν τις τιμές παραγωγού στην Ελλάδα στα τέλη του Μαρτίου καθώς έφτασαν 3,03 ευρώ ανά κιλό.

Διπλάσιες στην Ιταλία
Σε κατάθλιψη θα οδηγηθούν οι Έλληνες ελαιοπαραγωγοί, αν αντιληφθούν τις τιμές παραγωγού που διαμορφώθηκαν φέτος στην Ιταλία το πρώτο τρίμηνο του έτους.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Ινστιτούτου Ismea στα 5,71 ευρώ πουλούσαν το έξτρα παρθένο την πρώτη εβδομάδα του Ιανουαρίου. Την τρίτη εβδομάδα του ίδιου μήνα η μέση τιμή παραγωγού ξεπέρασε τα 6,01 ευρώ ανά κιλό.

Από τότε και μέχρι τις 7 Απριλίου η μέση τιμή παραγωγού στην Ιταλία κυμαίνεται από τα 6,01 ευρώ ως τα 6,06 ευρώ ανά κιλό. Δηλαδή οι Ιταλοί παραγωγοί πουλούσαν, εδώ και τρεις μήνες, το λάδι τους σε διπλάσια τιμή από τους Έλληνες συναδέλφους τους.
Το φαινόμενο αυτό δεν αφορά μόνο την τιμή του έξτρα παρθένου ελαιολάδου.

Στις 19 Φεβρουαρίου η τιμή παραγωγού του παρθένου ελαιολάδου (άσσος) με τον τιμοκατάλογο που ανακοίνωσε η ΕΑΣ Λέσβου αυξήθηκε στα 2,67 ευρώ το κιλό. Την τρίτη εβδομάδα του Φεβρουαρίου η μέση τιμή παραγωγού για το παρθένο ελαιόλαδο στην Ιταλία είχε διαμορφωθεί στα 4,05 ευρώ κιλό.

Η τιμή αυτή έμεινε σταθερή ως την τρίτη εβδομάδα του Μαρτίου. Ακολούθησε μικρή υποχώρηση και έτσι πλέον η μέση τιμή παραγωγού έχει διαμορφωθεί στα 4,02 ευρώ ανά κιλό. Αυτό σημαίνει ότι ο ιταλός παραγωγός πουλά το παρθένο λάδι κατά 50,56%  ακριβότερα από τον παραγωγό της Λέσβου.

Η ψαλίδα τιμών κλείνει όταν κάνουμε τη σύγκριση τιμών στην κατηγορία του βιομηχανικού ελαιολάδου. Το βιομηχανικό πεντάρι στη Λέσβο ο παραγωγός το πουλάει προς 2,10 ευρώ ανά κιλό.

Ο Ιταλός συνάδελφος του, για το ίδιας ποιότητας ελαιόλαδο, απολαμβάνει μέση τιμή 2,35 ευρώ ανά κιλό. Δηλαδή κερδίζει 0,25 ευρώ ανά κιλό επιπλέον ή ποσοστό 11,90%.

Σε επιμέρους αγορές
Στα 20,25 ευρώ έχει διαμορφωθεί αυτήν την περίοδο η τιμή παραγωγού στη Βερόνα της Ιταλίας για το έξτρα παρθένο ελαιόλαδο.

Στα 10,75 ευρώ πουλάει ο παραγωγός της Σιένα το ελαιόλαδο ΠΟΠ Σιέννα. Μόλις 8,75 ευρώ πουλάει το λάδι ΠΟΠ Ούμπρια ο παραγωγός από την Περούτζια.

Καλύτερες και στην Ισπανία
Επί δεκαετίες οι Έλληνες ελαιοπαραγωγοί παινεύονταν ότι πουλάνε το λάδι τους ακριβότερα από τους Ισπανούς συναδέλφους τους κι αυτό το απέδιδαν στην καλύτερη ποιότητα του προϊόντος τους.

Οι Έλληνες ελαιοπαραγωγοί συνεχίζουν να πιστεύουν ότι το λάδι που παράγουν εκείνοι είναι καλύτερης ποιότητας από το ισπανικό λάδι. Όμως οι Ισπανοί ελαιοπαραγωγοί απολαμβάνουν αισθητά καλύτερες τιμές.

Συγκεκριμένα με το Fundacion del Olivar της Χαέν από τις 9 Μαρτίου ως τις 9 Απριλίου η μέση χονδρική τιμή του έξτρα παρθένου ελαιολάδου στην Χαέν της Ισπανίας διαμορφώθηκε στα 3,27 ευρώ ανά κιλό. Η μέση χονδρική τιμή του παρθένου ελαιολάδου στα 2,96 ευρώ το κιλό και η μέση χονδρική τιμή του βιομηχανικού ελαιολάδου στα 2,68 ευρώ το κιλό.

Ένα μήνα νωρίτερα, δηλαδή από 8 Φεβρουαρίου ως 8 Μαρτίου η μέση χονδρική τιμή του έξτρα παρθένου ελαιολάδου στην Χαέν της Ισπανίας ήταν 3,24 ευρώ το κιλό, του παρθένου 2,93 ευρώ το κιλό και του βιομηχανικού ελαιολάδου 2,15 ευρώ το κιλό.

Την περίοδο από 7 Ιανουαρίου ως 7 Φεβρουαρίου οι μέσες χονδρικές τιμές είχαν διαμορφωθεί για το έξτρα παρθένο στα 3,26 ευρώ ανά κιλό, για το παρθένο στα 2,88 ευρώ ανά κιλό και για το βιομηχανικό στα 2,67 ευρώ ανά κιλό.

Όλες οι τιμές που αναφέρουμε πιο πάνω για το ισπανικό ελαιόλαδο αφορούν ποσότητες βυτίου παραδοτέο στην είσοδο του ελαιοτριβείου ή της αποθήκης ελαιολάδου.

 

Η περίπτωση της Ιταλίας

Δεν είναι συγκυριακό φαινόμενο

Μία πρώτη εκτίμηση στις αρχές του περασμένου Δεκεμβρίου έλεγε πως οι τιμές του έξτρα παρθένου ελαιολάδου στην Ιταλία εκτινάχθηκαν στα ύψη ως αποτέλεσμα της μειωμένης παραγωγής. Αυτό είναι αλήθεια. Ωστόσο δεν είναι ο μόνος λόγος που οι Ιταλοί παραγωγοί απολαμβάνουν υψηλές τιμές φέτος.

Μια πιο προσεκτική ματιά στα στοιχεία δείχνουν ότι εδώ και χρόνια οι τιμές που απολαμβάνουν οι Ιταλοί παραγωγοί είναι αισθητά υψηλότερες από τις αντίστοιχες στην Ελλάδα.

Κι αυτό οφείλεται στο ότι η ιταλική αγορά του ελαιολάδου είναι οργανωμένη, το προϊόν είναι επώνυμο και έχει ισχυρή θέση στις διεθνείς αγορές. Κι επιπλέον έχουν ληφθεί σειρά μέτρων για να προστατευθεί το ιταλικό ελαιόλαδο από τις εισαγωγές.

Συστηματική δουλειά
Οι εξαιρετικά υψηλές τιμές για τα ΠΟΠ ιταλικά ελαιόλαδα που καταγράφουμε στο σημερινό ρεπορτάζ δείχνουν ότι είναι αποτέλεσμα μια συστηματικής δουλειάς που γίνεται επί δεκαετίες και που συνδυάζει την ανάδειξη ολόκληρων περιοχών όπως είναι η Τοσκάνη και η Ούμπρια μαζί με τα προϊόντα που αυτές παράγουν (λάδι, κρασί κ.λπ). Στην Ελλάδα αυτός ο σχεδιασμός απουσιάζει.

Κι επιπλέον είναι μόνιμο φαινόμενο οι όποιες μικρές και μεμονωμένες προσπάθειες γίνονται, είτε να αποθεώνονται, είτε να λοιδορούνται.
Πολλά έχουμε να μάθουμε κι από τους Ισπανούς.

Οι συνεταιριστικές τους οργανώσεις τα προηγούμενα χρόνια προχώρησαν σε αλλεπάλληλες συγχωνεύσεις και δημιούργησαν σχήματα που διαχειρίζονται ποσότητες ελαιολάδου που ξεπερνούν κατά πολύ την παραγωγή του ελαιολάδου της Ελλάδας.

Στην ουσία οι δικές τους αποφάσεις είναι που κρίνουν την εξέλιξη των τιμών διεθνώς. Ένας άνθρωπος ή ένα συμβούλιο αποφασίζει για το πότε θα πουλήσει και σε ποιες τιμές ένα εκατομμύριο τόνους ελαιολάδου.

Στραβά αρμένιζουμε
Την ίδια ώρα στην Ελλάδα που η παραγωγή ελαιολάδου κυμαίνεται στους 300.000 τόνους έχουμε δεκάδες μεσάζοντες και πέντε έξι μεγάλους εμπόρους κι άλλες τόσες συνεταιριστικές οργανώσεις που έχουν μικρή ή μεγάλη παρέμβαση στη χονδρική αγορά του προϊόντος.

Στη Λέσβο την τελευταία δεκαετία καταγράφεται το απίθανο φαινόμενο, η πτώση της παραγωγής ελαιολάδου να συνδυάζεται με την αύξηση εκείνων που ασχολούνται με το εμπόριο του ελαιολάδου, κι ιδιαίτερα με το χονδρεμπόριο. Γεγονός που δείχνει πως υπάρχουν πολύ μεγάλα περιθώρια κέρδους σε αυτόν τον τομέα.

Αντίθετα ο όγκος της τοπικής παραγωγής ελαιολάδου που τυποποιείται παραμένει μικρός και την περίοδο της κρίσης μειώθηκε δραστικά.

Θυμίζουμε ότι πριν το 2010 η ΕΑΣ Λέσβου είχε φθάσει να πουλάει πάνω από 1.500 τόνους τυποποιημένου ελαιολάδου. Φέτος η σύσταση της ΛΕΣΕΛ Α.Ε. εκτιμάται ότι μπορεί να αυξήσει τις πωλήσεις τυποποιημένου συνεταιριστικού ελαιολάδου στους 500 τόνους, από τους μόλις περίπου 300 τόνους που είχε πέσει πέρυσι.

Είναι φανερό, λοιπόν, πως δεν είναι στραβός ο γιαλός, αλλά εμείς αρμενίζουμε στραβά.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey