Δεν υπάρχει πρόβλημα στη λειτουργία της πύλης εισόδου της Πέτρας

Νομιμοποίση με «ρυθμούς χελώνας»

31/03/2015 - 17:18

Τη βραδύτητα με την οποία κινούνται οι διαδικασίες για τη νομιμοποίηση της πύλης εισόδου της Πέτρας καυτηριάζει ο πρώην Πρύτανης του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, Κώστας Μουτζούρης, με ανακοίνωση που εξέδωσε χθες το πρωί.

Τη βραδύτητα με την οποία κινούνται οι διαδικασίες για τη νομιμοποίηση της πύλης εισόδου της Πέτρας καυτηριάζει ο πρώην Πρύτανης του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, Κώστας Μουτζούρης, με ανακοίνωση που εξέδωσε χθες το πρωί. Από την πλευρά του ο μηχανικός του Λιμενικού Ταμείου Λέσβου Παναγιώτης Πιττός δηλώνει στο «Ε» πως: «το ζήτημα αυτό απαιτεί νομοθετική ρύθμιση για να αντιμετωπιστεί. Είναι γνωστό πως αυτήν την περίοδο ετοιμάζεται νέος νόμος για την αντιμετώπιση του ζητήματος των αυθαιρέτων. Μπορεί η κυβέρνηση σε αυτό το νόμο να ρυθμίσει το ζήτημα της πύλης εισόδου της Πέτρας. Δηλαδή της νομιμοποίησης των εγκαταστάσεων που έχουν δημιουργηθεί εκεί. Ανάλογα ή παρόμοια προβλήματα υπάρχουν στις πύλες εισόδου κι άλλων νησιών της χώρας».

Σε κάθε περίπτωση ο κ. Πιττός διευκρίνισε πως δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα με τη λειτουργία της πύλης τη φετινή χρονιά. Κι αυτό γιατί ήδη έχει λάβει προσωρινή άδεια, η οποία ισχύει ως το τέλος του χρόνου. Κι εφόσον καταστεί απαραίτητο θα μπορούσε να λάβει νέα προσωρινή άδεια και για τον επόμενο χρόνο. Ουσιαστικά δηλαδή από αυτά που δήλωσε στο «Ε» ο κ. Πιττός, προκύπτει ότι η αργόσυρτη διαδικασία νομιμοποίησης των εγκαταστάσεων δεν εμποδίζει ούτε δημιουργεί πρόβλημα στη λειτουργία της πύλης.

Ο κ. Μουτζούρης στην ανακοίνωσή του αναφέρει πως: «Έγγραφα για την νομιμοποίηση των προσφάτων αυθαιρέτων παρεμβάσεων στον λιμένα για την "πύλη" Πέτρας ανταλλάσσονται μεταξύ Μυτιλήνης και Πειραιά με συχνότητα ενός εγγράφου ανά 2 έως 3 μήνες (π.χ. 9.10.2014 από Πειραιά, 19.12.2014 από Μυτιλήνη,18.3.2015 από Πειραιά και… βλέπουμε!). Οι σοβαρότατες εκκρεμότητες παραμένουν και στο 2015».

Ο κ. Πιττός αναφερόμενος στη διοικητική διαδικασία που βρίσκεται σε εξέλιξη για τη νομιμοποίηση της πύλης εισόδου της Πέτρας τονίζει πως πράγματι κινείται με αργούς ρυθμούς και μάλιστα μας ανέφερε σειρά ενεργειών που πρέπει να γίνουν μέχρι να νομιμοποιηθούν οι εγκαταστάσεις. Συγκεκριμένα, όπως μας είπε, από τις υπηρεσίες του υπουργείου Ναυτιλίας έχει ζητηθεί βελτίωση του τοπογραφικού, η οποία θα αποσταλεί εντός των ημερών. Στην συνέχεια αρμόδια επιτροπή θα προσδιορίσει του όρους δόμησης για το λιμάνι της Πέτρας. Όταν ολοκληρωθεί αυτή η διαδικασία το Λιμενικό Ταμείο Λέσβου θα έχει τη δυνατότητα να ξεκινήσει την διαδικασία τακτοποίησης των κτισμάτων που έχουν κατασκευαστεί εκεί.

Από τα παραπάνω είναι φανερό ότι πρόκειται για μια χρονοβόρα διαδικασία· γι’ αυτό ο κ. Πιττός σημειώνει πως η καλύτερη δυνατή λύση αυτήν τη στιγμή είναι η νομοθετική ρύθμιση του θέματος.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey