Σε χαμηλά επίπεδα η παραγωγή ελαιολάδου στη Λέσβο

Μόλις 6.442 τόνοι έως το τέλος Ιανουαρίου

03/03/2015 - 16:08

Πολύ κατώτερη του αναμενομένου είναι η φετινή παραγωγή ελαιολάδου στη Λέσβο. Σύμφωνα με τα στοιχεία που είχαν αποσταλεί έως τα τέλη του Ιανουαρίου από τα ελαιοτριβεία του νησιού στη Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας, ο συνολικός όγκος του παραχθέντος ελαιολάδου για την ελαιοκομική περίοδο 2014 - 2015 μέχρι το τέλος του Ιανουαρίου 2015 ανήλθε στους 6.442 τόνους.

Πολύ κατώτερη του αναμενομένου είναι η φετινή παραγωγή ελαιολάδου στη Λέσβο. Σύμφωνα με τα στοιχεία που είχαν αποσταλεί έως τα τέλη του Ιανουαρίου από τα ελαιοτριβεία του νησιού στη Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας, ο συνολικός όγκος του παραχθέντος ελαιολάδου για την ελαιοκομική περίοδο 2014 - 2015 μέχρι το τέλος του Ιανουαρίου 2015 ανήλθε στους 6.442 τόνους.

Σύμφωνα με τις δικές μας εκτιμήσεις, η παραγωγή ελαιολάδου στη Λέσβο δεν μπορεί να ξεπεράσει τους 9.000 - 9.500 τόνους παρ’ ότι έμπειροι παράγοντες της αγορές τον περασμένο Οκτώβριο εκτιμούσαν ότι ο όγκος της παραγωγής θα κυμανθεί μεταξύ 12.000 - 14.000 τόνων.

Ο βασικός λόγος που ο όγκος της παραγωγής ελαιολάδου θα είναι μικρότερος του αναμενομένου, είναι οι καιρικές συνθήκες. Οι παγετοί του Ιανουαρίου και του Φεβρουαρίου είχαν ως συνέπεια ο καρπός που πάγωσε, να καταστραφεί. Αμέσως μετά τον πρώτο παγετό, επικράτησαν εξαιρετικά ισχυροί νοτιάδες, οι θερμοκρασίες ανέβηκαν και ο καρπός που είχε νωρίτερα παγώσει, έπεσε κάτω.

Η άνοδος της θερμοκρασίας είχε ως αποτέλεσμα να επιταχυνθεί η υποβάθμιση του καρπού, γι’ αυτό και η πλειοψηφία των παραγωγών απέφυγε να μαζέψει τον καρπό που είχε πέσει κάτω, προκειμένου να μην υποβαθμιστεί το λάδι που θα έδινε η ηρτημένη παραγωγή.

Εδώ και πολλά χρόνια, οι παραγωγοί αποφεύγουν να μαζέψουν τον καρπό που έχει πέσει κάτω, καθώς πάντα δίνει υψηλόβαθμα λάδια και σε πάρα πολλές περιπτώσεις το κόστος παραγωγής είναι υψηλότερο από τα έσοδα που θα εισπράξουν οι ελαιοκαλλιεργητές από την πώλησή του.

Από εκεί και πέρα, υπάρχουν σειρά άλλων στοιχείων που οδηγούν στη μειωμένη παραγωγή ελαιολάδου, με ένα από αυτά να είναι η μη λίπανση ή η λανθασμένη λίπανση των ελαιώνων. Η ελαιώνες ως μόνιμοι δενδρώνες χρειάζονται συχνά λίπανση με κάλιο, προκειμένου να αυξάνεται η απόδοση σε ελαιόλαδο από τον καρπό.

Εδώ και μια δεκαετία είναι πολύ δύσκολο να ακουστούν αποδόσεις ενός κιλού ελαιολάδου από τρία κιλά καρπό, θεωρούνται δε επιτυχία τέσσερα κιλά καρπού να δώσουν ένα κιλό λάδι, ενώ όλο και πιο συχνά ακούμε παραγωγούς να δηλώνουν ότι παίρνουν ένα κιλό λάδι από πέντε ή έξι κιλά ελιών.

Στο παρελθόν
Οι ποικιλίες ελιάς που καλλιεργούνται στη Λέσβο, έχουν μέση απόδοση σε λάδι που κυμαίνεται μεταξύ 22% και 30%. Γι’ αυτό και σε καλές χρονιές πολλοί παραγωγοί έπαιρναν ένα κιλό λάδι στα τρία κιλά ελιών.

Πέρα από το πρόβλημα της σωστής θρέψης, οι μειωμένες αποδόσεις σε ελαιόλαδο οφείλονται και στην τάση η συγκομιδή του καρπού να ξεκινάει πολύ πρώιμα και συγκεκριμένα από το δεύτερο 15νθήμερο του Οκτωβρίου, δηλαδή πολύ πριν ο καρπός ωριμάσει και δώσει τη μέγιστη απόδοση σε λάδι.

Τέλος, σε αρκετές περιοχές του νησιού εμφανίστηκε φέτος μεγάλο πρόβλημα με την οξύτητα του ελαιολάδου ακόμη και στις ραβδιστές ελιές. Από πολλούς το πρόβλημα αυτό αποδίδεται σε μυκητολογικές προσβολές, αλλά μέχρι τώρα δεν υπάρχουν συγκεκριμένα στοιχεία που να επιβεβαιώνουν αυτές τις εκτιμήσεις.

Ήδη γνωρίζουμε ότι ο κύριος όγκος της παραγωγής έχει συγκομισθεί, παρ’ όλα αυτά η συγκομιδή του ελαιοκάρπου θα συνεχιστεί έως τα τέλη Μαρτίου, κατά συνέπεια οριστική εκτίμηση για τον όγκο της φετινής παραγωγής θα έχουμε στα μέσα του Απριλίου. Οι βροχές του Φεβρουαρίου είχαν ως συνέπεια να μειωθούν οι ημέρες που είχαν τη δυνατότητα να εργαστούν οι ελαιοπαραγωγοί και αυτός είναι ο λόγος που η συγκομιδή θα παραταθεί.

Εκτιμούμε ότι το Φεβρουάριο και το Μάρτιο θα παραχθούν άλλοι 2.000 τόνοι ελαιολάδου.

Επίσης είναι πολύ πιθανό άλλοι 1.000 τόνοι ελαιολάδου που ήδη έχουν παραχθεί, να μην έχουν δηλωθεί ως σήμερα, διότι αρκετά ελαιοτριβεία συνηθίζουν να μην ενημερώνουν εγκαίρως την Διεύθυνση Αγροτικής Ανάπτυξης για την ποσότητα του ελαιολάδου που έχουν παράγει.

Σε κάθε περίπτωση, είναι βέβαιο ότι η φετινή παραγωγή ελαιολάδου θα υπολείπεται κατά πολύ των αρχικών εκτιμήσεων.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey