FOLLOW US

Οικονομία

Δεν καταργείται ο μειωμένος Φ.Π.Α. στα νησιά

Κατηγορηματικά διέψευσε την κατάργηση των μειωμένων συντελεστών τού Φ.Π.Α. για τα νησιά του Αιγαίου ο υπουργός Οικονομικών, Γιάν. Βαρουφάκης, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο ραδιοφωνικό σταθμό «Real», όμως άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να αυξηθούν οι γενικοί συντελεστές τού Φ.Π.Α. προκειμένου να αυξηθούν οι πόροι των κρατικών ταμείων.

Κατηγορηματικά διέψευσε την κατάργηση των μειωμένων συντελεστών τού Φ.Π.Α. για τα νησιά του Αιγαίου ο υπουργός Οικονομικών, Γιάν. Βαρουφάκης, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο ραδιοφωνικό σταθμό «Real», όμως άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να αυξηθούν οι γενικοί συντελεστές τού Φ.Π.Α. προκειμένου να αυξηθούν οι πόροι των κρατικών ταμείων.

Ο υπουργός ρητώς ανέφερε, δύο φορές, κατά τη διάρκεια της συνέντευξης ότι δεν πρόκειται να αυξηθούν οι συντελεστές τού Φ.Π.Α. στα νησιά, τα βιβλία και τον Τύπο.

Άφησε, όμως, ανοιχτό το ενδεχόμενο να αυξηθούν κάποιοι ή κάποιος από τους γενικούς συντελεστές τού Φ.Π.Α..

Επίσης, επανέλαβε ότι η κυβέρνηση θα προχωρήσει στην κατάργηση του ΕΝΦΙΑ εντός τού 2015. Όσον αφορά στο αφορολόγητο των 12.000 ευρώ που υποσχέθηκε η κυβέρνηση ότι θα δοθεί σε όλους τους φορολογουμένους, είπε ότι αυτό θα γίνει σταδιακά σε συνάρτηση με τη δημοσιονομική κατάσταση, αλλά και σε σχέση με την πορεία της διαπραγμάτευσης με τους εταίρους.

Για τις 100 δόσεις είπε ότι μέσα στις επόμενες δύο εβδομάδες θα οριστικοποιηθούν οι αλλαγές, καθώς υπάρχουν κάποιες ιδέες από οργανισμούς, όπως ο ΟΟΣΑ, και πως μπορεί «να γίνει πιο έξυπνο αυτό το νομοσχέδιο».

Αντιδράσεις
Το θέμα της κατάργησης των μειωμένων συντελεστών τού Φ.Π.Α. στα νησιά, όπως είναι φυσικό, από το μεσημέρι της Τρίτης έχει προκαλέσει σειρά αντιδράσεων σε τοπικό, αλλά και σε πανελλαδικό επίπεδο.

Ο τέως υπουργός Δικαιοσύνης Χαράλαμπος Αθανασίου σε δήλωση που έδωσε στη δημοσιότητα χθες το μεσημέρι, ανέφερε: «Με την είσοδο της χώρας μας στην Ευρωπαϊκή Οικονομική Κοινότητα, καθιερώθηκε για τα νησιά μας μειωμένος συντελεστής Φ.Π.Α. με στόχο την τόνωση της επιχειρηματικότητας, την ενθάρρυνση της παραγωγής και εν τέλει την οικονομική ανάπτυξη των νησιών μας.

Οφείλει η κυβέρνηση να δώσει άμεσα τις δέουσες εξηγήσεις και να διευκρινίσει ποιες είναι οι προθέσεις της επί του σημαντικού αυτού θέματος».

Είχε προηγηθεί δήλωση του βουλευτή Λέσβου τού ΣΥΡΙΖΑ, Γιάννη Ζερδελή, ο οποίος από την πρώτη στιγμή αμφισβήτησε ότι υπάρχει σχεδιασμός για κατάργηση του ειδικού καθεστώτος για τα νησιά, επισημαίνοντας ωστόσο παράλληλα πως ο ίδιος δεν πρόκειται να ψηφίσει ένα τέτοιο μέτρο.

Παρεμβάσεις για το ίδιο θέμα έγιναν και από τον τέως υπουργό Εργασίας τής Ν.Δ. και βουλευτή Κυκλάδων, Γιάννη Βρούτση. «Με έκπληξη διαπιστώσαμε στο e-mail Βαρουφάκη προς Τρόικα, να ανοίγει για πρώτη φορά δεσμευτικά (commitment) από την κυβέρνηση “παράθυρο” για κατάργηση του μειωμένου συντελεστή Φ.Π.Α. στα νησιά του Αιγαίου!»

Στον κ. Βρούτση απάντησε ο βουλευτής τού ΣΥΡΙΖΑ Κυκλάδων, Νίκος Συρμαλένιος, ο οποίος τόνισε πως δεν υπάρχει περίπτωση να καταργηθεί ο μειωμένος Φ.Π.Α. στα νησιά και προσέθεσε: «Φυσικά, τόσο ο Γιάννης Βρούτσης, όσο και η Ν.Δ., το μόνο επιχείρημα που χρησιμοποιούν αυτές τις μέρες δεν είναι τίποτα άλλο από το να επαναλαμβάνουν μονότονα πως η νέα κυβέρνηση προχωρά σε νέο μνημόνιο...

Κάνουν φυσικά ότι δεν καταλαβαίνουν. Μαθημένοι από τη δουλική στάση τους έναντι των εταίρων, προσπαθούν να εμφυσήσουν στον ελληνικό λαό ότι όλοι ίδιοι είναι. Όμως ό,τι και να κάνουν, ο λαός τούς έχει καταλάβει.

Γι’ αυτό, άλλωστε, και στηρίζει με πολύ μεγάλη πλειοψηφία τη νέα κυβέρνηση στη μεγάλη προσπάθεια ανάκτησης της εθνικής αξιοπρέπειας και ανασυγκρότησης της χώρας».

Ετικέτες
FOLLOW US
Copyright © 2017 EmprosNet.gr
Εμπρος Ημερήσια Εφημερίδα Νομού Λέσβου - Καρά Τεπέ - Mυτιλήνη - 81100
Απαγορεύεται η αναπαραγωγή με οποιονδήποτε τρόπο.
Top