Επιτέλους ανέβασε τις τιμές η ΕΑΣ Λέσβου

Στα τρία ευρώ τα 0,3 δέκατα

20/02/2015 - 15:43

Με μεγάλη καθυστέρηση η ΕΑΣ Λέσβου αποφάσισε χθες να προχωρήσει στην αύξηση των τιμών παραγωγού που αγοράζει.

Με μεγάλη καθυστέρηση η ΕΑΣ Λέσβου αποφάσισε χθες να προχωρήσει στην αύξηση των τιμών παραγωγού που αγοράζει.

Οι νέες τιμές που έδωσε στην δημοσιότητα χθες τις πρώτες απογευματινές ώρες είναι εφάμιλλες των τιμών παραγωγού που διαμορφώνονται στις κύριες ελαιοπαραγωγικές περιοχές της χώρας όπως είναι η Κρήτη και η Μεσσηνία.

Ειδικότερα η τιμή παραγωγού για το έξτρα παρθένο ελαιόλαδο 0,3 βαθμών διαμορφώθηκε στα τρία ευρώ το κιλό από τα 2,85 ευρώ που ήταν ως τώρα. Η τιμή για το έξτρα παρθένο 0,5 βαθμών διαμορφώθηκε στα 2,90 ευρώ το κιλό, η τιμή για τον άσσο είναι πλέον 2,67 ευρώ το κιλό, η τιμή για το δυάρι είναι 2,5 ευρώ το κιλό και η τιμή για το βιομηχανικό πεντάρι είναι 2,10 ευρώ το κιλό.

Κι η πληρωμή των παραγωγών γίνεται μετρητοίς με την προσκόμιση του ελαιολάδου και των καταστάσεων πληρωμών από τους συνεταιρισμούς.

Οι παραπάνω τιμές αυξάνονται κατά 0,05 ευρώ σε περίπτωση που οι παραγωγοί επιλέξουν να πληρωθούν μετά από 40 ημέρες.

Μόλις πριν δύο ημέρες ο γεωργοοικονομολόγος Βασίλης Ζαμπούνης έγραφε στο Olivenews.gr ότι στη Λακωνία έγιναν πωλήσεις ελαιολάδου με δημοπρασίες που κυμάνθηκαν από 3,23 ευρώ ως 3,46 ευρώ ανά κιλό. Πρόκειται για τιμές χονδρικής και αφορούν ποσότητες ενός βυτίου και άνω. Στη Μεσσηνία οι τιμές ex-factory (δηλαδή το προϊόν παραδοτέο στην πόρτα του ελαιοτριβείου-αποθήκης) και για ποσότητα ενός βυτίου κυμαίνονται από τα 3,10 ως τα 3,20 ευρώ το κιλό.

Στην Κρήτη οι τιμές χονδρικής κυμαίνονται από τα 3,10 ως τα 3,30 ευρώ το κιλό για τα πολύ καλά έξτρα παρθένα ελαιόλαδα.

Με βάση τα παραπάνω στοιχεία οι τιμές παραγωγού στην Λέσβο πλέον κινούνται στα ίδια επίπεδα με τις τιμές των καλών αγορών της χώρας. Ωστόσο το λάδι που φθάνει στην Ένωση στοιχίζει αρκετά πιο ακριβά και αυτό οφείλεται στις προμήθειες που πληρώνει η ΕΑΣ Λέσβου στους συνεταιρισμούς, από τους οποίους προμηθεύεται το λάδι.

Αισθητή βελτίωση παρουσιάζει η ΕΑΣ Λέσβου και σε ένα άλλο επίπεδο: στο χρόνο πληρωμής των παραγωγών.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Ένωσης τα λάδια πληρώνονται μετρητοίς με την παράδοση του προϊόντος και των καταστάσεων πληρωμής. Κι η προσαύξηση των 0,05 ευρώ δίνεται όταν ο παραγωγός επιλέξει να πληρωθεί σε 40 ημέρες.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey