Ανήσυχος δηλώνει ο αντιπεριφερειάρχης Κώστας Αδαμίδης

Με ρυθμούς χελώνας η δακοκτονία

11/02/2015 - 14:50

Την έντονη ανησυχία του για την εξέλιξη του προγράμματος της δακοκτονίας τού 2015 εκφράζει στο «Ε» ο αρμόδιος αντιπεριφερειάρχης Βορείου Αιγαίου, Κώστας Αδαμίδης, κι αυτό γιατί έχει καθυστερήσει η έκδοση της απόφασης από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης.

Την έντονη ανησυχία του για την εξέλιξη του προγράμματος της δακοκτονίας τού 2015 εκφράζει στο «Ε» ο αρμόδιος αντιπεριφερειάρχης Βορείου Αιγαίου, Κώστας Αδαμίδης, κι αυτό γιατί έχει καθυστερήσει η έκδοση της απόφασης από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης.

Επιπρόσθετα, πρόβλημα για την έγκαιρη ολοκλήρωση του διαγωνισμού είναι η υποχρέωση όλες οι δημοπρασίες να γίνονται ηλεκτρονικά, κάτι που θεσπίστηκε τον προηγούμενο χρόνο και θα πρέπει να εφαρμοστεί από φέτος, σημειώνει ο κ. Αδαμίδης.

Ο ίδιος συμπληρώνει πως το μέτρο είναι σωστό και σίγουρα θα βοηθήσει, αλλά αυτήν τη στιγμή ούτε οι υπάλληλοι των υπηρεσιών γνωρίζουν πώς ννα διαχειρίζονται το λογισμικό για τις ηλεκτρονικές δημοπρασίες, ούτε οι εργολάβοι γνωρίζουν πώς να καταθέτουν τις προσφορές και τις αιτήσεις συμμετοχής τους στους διαγωνισμούς.

Σε ό,τι αφορά στην υπογραφή της απόφασης για την υλοποίηση του φετινού προγράμματος της δακοκτονίας, αναμένεται να βγει τις αμέσως επόμενες ημέρες. Αμέσως μετά, θα ξεκινήσουν οι γραφειοκρατικές διαδικασίες που απαιτείται να γίνουν από τα συναρμόδια υπουργεία μέχρι να γίνει η κατανομή των πιστώσεων στις περιφέρειες οι οποίες προκηρύσσουν τους διαγωνισμούς.

Το ζήτημα της ηλεκτρονικής διεξαγωγής των διαγωνισμών δε φαίνεται να μπορεί να αντιμετωπιστεί άμεσα, καθώς απαιτείται εκπαίδευση του προσωπικού της Περιφέρειας.

Γι’ αυτόν το λόγο ο κ. Αδαμίδης, με έγγραφο που έχει στείλει στην προηγούμενη ηγεσία του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης αλλά και στη νέα, έχει ζητήσει, κατ’ εξαίρεση για φέτος ο διαγωνισμός της δακοκτονίας να γίνει με τον τρόπο που γινόταν έως πέρυσι, ώστε να μην επιβραδυνθεί ακόμη περισσότερο η έναρξη των ψεκασμών.

Ο ίδιος σημειώνει πως οι υπηρεσιακοί παράγοντες του Υπουργείου αντιμετωπίζουν θετικά το αίτημα, καθώς αντιλαμβάνονται ότι η δακοκτονία είναι μια εργασία που αν καθυστερήσει, θα έχει εξαιρετικά αρνητικές επιπτώσεις στην παραγωγή ελαιολάδου. Παρ’ όλα αυτά, αναμένεται η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου να αποφασίσει για τον τρόπο που θα αντιμετωπίσει το ζήτημα.

«Φοβάμαι πως αν δεν αντιμετωπιστούν άμεσα τα παραπάνω ζητήματα, οι ψεκασμοί θα ξεκινήσουν τον Οκτώβρη», σημειώνει ο κ. Αδαμίδης.

Μεγάλες καθυστερήσεις στις πληρωμές
Την ώρα που παρατηρείται μεγάλη καθυστέρηση στην έναρξη του φετινού προγράμματος της δακοκτονίας, εξ ίσου μεγάλη είναι η καθυστέρηση στην πληρωμή του περσινού. Συγκεκριμένα, για τη δακοκτονία τού 2014 υπάρχουν απλήρωτες οφειλές ύψους 750.000 ευρώ περίπου.

Αιτία είναι η έλλειψη πόρων, που είχε ως συνέπεια η προηγούμενη κυβέρνηση να καθυστερήσει πάρα πολύ την ενεργοποίηση των διαδικασιών πληρωμής. Επίσης, τους προηγούμενους μήνες είχε δοθεί προτεραιότητα στην αποπληρωμή προγραμμάτων δακοκτονίας χαμηλού προϋπολογισμού. Αντίθετα, προγράμματα με μεγάλο προϋπολογισμό, όπως αυτό της Λέσβου, του Ηρακλείου και των Χανίων, έμειναν προς τα πίσω.

Οι τελευταίες σχετικές πληροφορίες που υπάρχουν, αναφέρουν πως το ζήτημα βρίσκεται στο Υπουργείο Εσωτερικών, καθώς έχουν ολοκληρωθεί οι απαραίτητες διαδικασίες από το Υπουργείο. Η σχετική απόφαση για την κατανομή των πιστώσεων αναμένεται να εκδοθεί τις επόμενες ημέρες, ωστόσο ο κ. Αδαμίδης συνδέει το χρόνο αποπληρωμής με την εξέλιξη των δημόσιων εσόδων.

Έτσι, όσο θα παραμένουν «άδεια» τα δημόσια ταμεία, τόσο θα καθυστερεί η αποπληρωμή του προγράμματος. Οπότε, εκτός από την ανάδοχο εταιρεία, θα μείνουν απλήρωτοι και όσοι εργάστηκαν στη δακοκτονία.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey