Πάνω από 400.000 ευρώ επιπλέον κέρδη για τις τυροκομικές επιχειρήσεις

Οριστικοποιήθηκε η μείωση στην τιμή του γάλακτος

30/01/2015 - 15:31

Οριστικοποιήθηκαν οι συμφωνίες των τυροκομικών επιχειρήσεων της Λέσβου με τους κτηνοτροφικούς συνεταιρισμούς του νησιού. Η τιμή παραγωγού για το πρόβειο γάλα διαμορφώθηκε στα 0,96 ευρώ ανά κιλό μικτά, από τα 0,98 ευρώ μικτά που ήταν πέρυσι.

Οριστικοποιήθηκαν οι συμφωνίες των τυροκομικών επιχειρήσεων της Λέσβου με τους κτηνοτροφικούς συνεταιρισμούς του νησιού. Η τιμή παραγωγού για το πρόβειο γάλα διαμορφώθηκε στα 0,96 ευρώ ανά κιλό μικτά, από τα 0,98 ευρώ μικτά που ήταν πέρυσι.

Η τιμή του κατσικίσιου γάλακτος διαμορφώθηκε στα 0,528 ευρώ το κιλό μικτά. Κατά παράδοση, η τιμή του κατσικίσιου γάλακτος στη Λέσβο είναι συνδεδεμένη με την τιμή του πρόβειου και ανέρχεται στο 55% αυτής.

Ένας από τους συνεταιρισμούς που προχώρησαν σε συμφωνία για την πώληση του γάλακτος των μελών τους στην παραπάνω τιμή, είναι ο Συνεταιρισμός Πέτρας, όπως δήλωσε στο «Ε» το μέλος τού Δ.Σ. Λευτέρης Μανδάνης.

Η απώλεια εσόδων για τους κτηνοτρόφους είναι μικρή, αλλά όχι αμελητέα. Ένας κτηνοτρόφους που παράγει 10 τόνους πρόβειου γάλακτος ετησίως, θα χάσει 200 ευρώ και ένας κτηνοτρόφος που παράγει 20 τόνους, θα χάσει 400 ευρώ. Τα επιπλέον κέρδη που προκύπτουν από τη μείωση της τιμής για τις τυροκομικές επιχειρήσεις, επιπλέον, δεν είναι πολύ σημαντικά.

Παραγωγή
Σύμφωνα με τα στοιχεία του Ελληνικού Γεωργικού Οργανισμού «Δήμητρα», η παραγωγή πρόβειου γάλακτος στο Νομό Λέσβου το 2013 ήταν 30.047.942 κιλά, ενώ για το 2014 έως σήμερα δεν έχουν οριστικοποιηθεί τα στοιχεία.

Αν υποθέσουμε ότι η παραγωγή στη Λέσβο για το 2015 θα διαμορφωθεί στους 20 εκατ. κιλά μετά την αφαίρεση της παραγωγής της Λήμνου και της μείωσης της παραγωγής στη Λέσβο λόγω καταρροϊκού πυρετού (πρόκειται για μια εξαιρετικά συντηρητική εκτίμηση), τότε τα επιπλέον κέρδη που θα αποκομίσουν οι τυροκομικές επιχειρήσεις του νησιού, θα ανέρχονται στις 400 χιλ. ευρώ.

Η παραγωγή κατσικίσιου γάλακτος στο Νομό το 2013 ήταν μόλις 2.525.470 κιλά και η μείωση της τιμής ανέρχεται στα 0,01 ευρώ.

Εκτιμώντας ότι και σε αυτή την περίπτωση η Λέσβος καλύπτει τα δύο τρία της παραγωγής του Νομού, τα επιπλέον έσοδα για τις τυροκομικές επιχειρήσεις της Λέσβου ανέρχονται σε περίπου 17 χιλ. ευρώ, ποσό που δε διαφοροποιηθεί ουσιαστικά το τελικό αποτέλεσμα.

Τα πρόσθετα κέρδη θα προκύψουν για τις τυροκομικές επιχειρήσεις ανάλογα με τον όγκο του γάλακτος που επεξεργάζεται κάθε μία. Το πιθανότερο είναι πως τα έσοδα αυτά θα δαπανηθούν για να βελτιώσουν τη ρευστότητα κάθε επιχείρησης, καθώς τα σούπερ μάρκετ πληρώνουν τα τυριά που αγοράζουν με καθυστέρηση πολλών μηνών -παρ’ ότι υπάρχει νόμος που επιβάλει οι πληρωμές να γίνονται εντός διμήνου.

Όπως έχουμε γράψει και σε προηγούμενο ρεπορτάζ, οι τυροκόμοι της Λέσβου υποστηρίζουν πως ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα που αντιμετωπίζουν, είναι η έλλειψη κεφαλαίων κίνησης και η μη χρηματοδότησή τους από τις τράπεζες.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey