Περισσότεροι τουρίστες από Αυστρία και Ολλανδία

21/01/2015 - 20:37

Στις Διεθνείς Τουριστικές Εκθέσεις «VAKANTIEBEURS» στην Ουτρέχτη από τις 14 έως 18 Ιανουαρίου και «FERIEN» στη Βιέννη από τις 15 έως 18 Ιανουαρίου, συμμετείχε η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου. Οι συγκεκριμένες εκθέσεις, οι οποίες υλοποιήθηκαν στο πλαίσιο του προγράμματος τουριστικής προβολής 2015, είναι από τις σημαντικότερες διεθνείς εκθέσεις τουρισμού και συγκεντρώνουν πλήθος επισκεπτών και επαγγελματιών του τουρισμού.

Στις Διεθνείς Τουριστικές Εκθέσεις «VAKANTIEBEURS» στην Ουτρέχτη από τις 14 έως 18 Ιανουαρίου και «FERIEN» στη Βιέννη από τις 15 έως 18 Ιανουαρίου, συμμετείχε η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου. Οι συγκεκριμένες εκθέσεις, οι οποίες υλοποιήθηκαν στο πλαίσιο του προγράμματος τουριστικής προβολής 2015, είναι από τις σημαντικότερες διεθνείς εκθέσεις τουρισμού και συγκεντρώνουν πλήθος επισκεπτών και επαγγελματιών του τουρισμού.

Η έκθεση «VAKANTIEBEURS» υποδέχτηκε περισσότερους από 117.000 επισκέπτες και φιλοξένησε πάνω από 1.400 εκθέτες, ενώ η έκθεση «FERIEN» είχε περισσότερους από 100.000 επισκέπτες και πάνω από 700 εκθέτες. Τα μηνύματα από την Ολλανδία για τους ελληνικούς προορισμούς είναι πολύ θετικά, καθώς η τάση τουριστικής κίνησης σημειώνει αυξητική πορεία συγκριτικά με πέρσι, όπως αποδεικνύεται και από την αύξηση κατά 17% που παρουσιάζουν οι κρατήσεις για την Ελλάδα, συγκριτικά με εκείνες της περυσινής περιόδου. Όσον αφορά στην Αυστρία, η Ελλάδα αποτελεί την πρώτη προτίμηση στους θερινούς προορισμούς των Αυστριακών, με μερίδιο αγοράς 12,7 %, έναντι 10,2% για την Ισπανία και 9,9% για την Τουρκία, ενώ  σημειώνεται και μια  θεαματική αύξηση στις κρατήσεις της τάξης του +37%.

Και στις δύο εκθέσεις το ενδιαφέρον των επισκεπτών για τα νησιά της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου ήταν έντονο και εστιάστηκε περισσότερο στις εναλλακτικές μορφές τουρισμού. Όσοι επισκέφθηκαν την έκθεση της Ολλανδίας εξέφρασαν ιδιαίτερη προτίμηση για περιπατητικές διαδρομές, ποδηλασία και παρατήρηση πουλιών, όπως επίσης και για το συνδυασμό επίσκεψης περισσότερων από ένα νησί (island hopping).  Στην Αυστρία το κοινό της έκθεσης είχε την ευκαιρία να ενημερωθεί για τους προορισμούς των νησιών του Βορείου Αιγαίου, καθώς και για τις απευθείας πτήσεις που πραγματοποιούνται σε Λέσβο, Σάμο, Χίο και Λήμνο. Αρκετοί ήταν εκείνοι που ενδιαφέρθηκαν για τον οικοτουρισμό, ενώ εκφράστηκε ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τα σπάνια είδη χλωρίδας των νησιών και τη γαστρονομία.

Μεγάλη ήταν η αναγνωρισιμότητα της Λέσβου, της Χίου και της Σάμου, νησιά τα οποία έχουν «φανατικούς οπαδούς» που εκφράζουν άριστες εντυπώσεις από τις επισκέψεις τους σε αυτά. Τα εν λόγω στοιχεία αποτυπώνονται και στην έρευνα που πραγματοποιήθηκε κατά τη διάρκεια και των δύο εκθέσεων από τα στελέχη της Περιφέρειας, μέσω διανομής ερωτηματολογίου στους επισκέπτες των δύο περιπτέρων, τα οποία και θα δημοσιοποιηθούν. 

Στο πλαίσιο του επίσημου προγράμματος εκδηλώσεων του ΕΟΤ και στις δύο εκθέσεις πραγματοποιήθηκαν ειδικές παρουσιάσεις των νησιών του Βορείου Αιγαίου στα stands της Περιφέρειας, με πλούσιο φωτογραφικό υλικό. Στην «VAKANTIEBEURS» η παρουσίαση έλαβε χώρα την Τετάρτη 14 Ιανουαρίου. Συγκεκριμένα, για τη Λέσβο και τη Χίο μίλησε ο Ολλανδός δημοσιογράφος Corno van den Berg, ιδιοκτήτης των ιστοσελίδων www.droomplekken.nl και www.amazingplaces.com, ο οποίος είχε επισκεφθεί τα δύο νησιά τον περασμένο Οκτώβριο στο πλαίσιο fam trip που διοργανώθηκε από τη Διεύθυνση Τουρισμού σε συνεργασία με τον ΕΟΤ Κάτω Χωρών. Για τη Σάμο μίλησε η Μarketing Manager του ταξιδιωτικού πρακτορείου Ross Holiday, Conny Baltzer της οποίας η παρουσίαση βασίστηκε σε  εντυπώσεις 15 Ολλανδών οι οποίοι έχουν επιλέξει για μόνιμη κατοικία τους τη Σάμο. Επίσης η Ένωση Ξενοδόχων Λήμνου επ’ ευκαιρίας της έναρξης των απ΄ ευθείας πτήσεων από το Άμστερνταμ για τη Λήμνο, έκανε παρουσίαση του νησιού με θέμα «Λήμνος, ένας νέος προορισμός γεννιέται».

Στην «FERIEN», η παρουσίαση έλαβε χώρα το Σάββατο 17 Ιανουαρίου. Συγκεκριμένα, για τη Λέσβο και τη Σάμο μίλησε ο δημοσιογράφος της εφημερίδας «Die Presse» και του περιοδικού «On Rail», Martin Swoboda, και για τη Χίο ο δημοσιογράφος της εφημερίδας «Kurier», Claudius Rajchl. Οι ομιλητές έχουν επισκεφθεί τα νησιά μας στο παρελθόν κατά τη διοργάνωση fam trips. Παρόν στο περίπτερο της Περιφέρειας ήταν και ο κ. Thomas Blaha, Διευθυντής Πωλήσεων της αεροπορικής εταιρείας Austrian myHoliday, που εκτελεί τις απ’ ευθείας πτήσεις charter για Σάμο, Λέσβο και Χίο και ο οποίος επισκέφτηκε τα νησιά μας κατά τη διοργάνωση fam trip από την Περιφέρειας και το γραφείο του ΕΟΤ Αυστρίας. Μετά από τις παρουσιάσεις στην Ολλανδία και την Αυστρία ακολούθησε γευσιγνωσία τοπικών προϊόντων στο χώρο του περιπτέρου.

Και στις δύο εκθέσεις φιλοξενήθηκαν οι Δήμοι του Βορείου Αιγαίου, ενώ παρευρέθησαν πολλοί επαγγελματίες τουρισμού από τα νησιά μας, οι οποίοι πραγματοποίησαν προγραμματισμένες και μη επιχειρηματικές συναντήσεις. Επιπλέον, πραγματοποιήθηκαν επαφές και από τα στελέχη της Περιφέρειας, στο πλαίσιο προβολής και προώθησης των νησιών του Βορείου Αιγαίου. Τα στοιχεία των επαφών αυτών θα αποσταλούν από τη Διεύθυνση Τουρισμού στους επαγγελματίες του Βορείου Αιγαίου προς αξιοποίησή τους.

Στα stand της Περιφέρειας, πέρα από την προσφορά τοπικών προϊόντων και του έντυπου πληροφοριακού υλικού, διενεργήθηκε διαγωνισμός-κλήρωση για δωρεάν διαμονή στα νησιά του Βορείου Αιγαίου. Τα πακέτα δωρεάν διαμονής ήταν ευγενείς χορηγίες των επιχειρήσεων: SUNRISE RESORT HOTEL και  HOTE L ALMA από τη Λέσβο, VOLISSOS HOLIDAY HOMES BOUTIQUE HOTEL  και SEA VIEW RESORTS & SPA HOTEL από τη Χίο, ARIA BOUTIQUE HOTEL και SAMOS BAY BEACH HOTEL από τη Σάμο και HOTEL KASTRO από την Ικαρία.

Η συμμετοχή της Περιφέρειας στις ανωτέρω εκθέσεις πραγματοποιήθηκε μέσω χρηματοδότησης από το ΕΣΠΑ στο πλαίσιο της δράσης «Συμμετοχή σε τουριστικές εκθέσεις» του 2ου υποέργου «Ενέργειες Τουριστικής Προβολής Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου».

Η Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου κα Χριστιάνα Καλογήρου, τόνισε ότι για τη νέα Περιφερειακή Αρχή ο τουρισμός αποτελεί υψηλή προτεραιότητα και στην κατεύθυνση αυτή έχει ήδη καταρτιστεί και υλοποιείται στοχευμένο πρόγραμμα προβολής των νησιών του Βορείου Αιγαίου, τόσο εντός όσο και εκτός Ελλάδος. Η Περιφερειάρχης συνεχάρη τον Αντιπεριφερειάρχη Σάμου, αρμόδιο για θέματα Τουρισμού τον κ. Νίκο Κατρακάζο και  τα στελέχη της Διεύθυνσης Τουρισμού, για τη συστηματική προσπάθεια που καταβάλλουν ώστε το Βόρειο Αιγαίο να αποτελέσει προνομιακό τουριστικό προορισμό.

 

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey