Εξισωτική Αποζημίωση

Ξεκίνησε η υποβολή ενστάσεων

08/01/2015 - 15:35

Χθες το μεσημέρι έφτασε στους διαχειριστές των αιτήσεων Ενιαίας Ενίσχυσης η λίστα με τους κτηνοτρόφους της Λέσβου που είτε υπέστησαν περικοπές, είτε δεν πήραν καθόλου Εξισωτική Αποζημίωση για το 2014.

Χθες το μεσημέρι έφτασε στους διαχειριστές των αιτήσεων Ενιαίας Ενίσχυσης η λίστα με τους κτηνοτρόφους της Λέσβου που είτε υπέστησαν περικοπές, είτε δεν πήραν καθόλου Εξισωτική Αποζημίωση για το 2014.

Επίσης έλαβαν με ηλεκτρονικό ταχυδρομείο τη διαδικασία που θα πρέπει να ακολουθήσουν για την κατάθεση των ενστάσεων, η οποία, όπως δήλωσε χθες στο «Ε» ο μελετητής Γιάννης Φλωρίδης, είναι ίδια με τη διαδικασία υποβολής των ενστάσεων που ακολουθούνταν τα προηγούμενα χρόνια.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του ίδιου, η νέα πληρωμή των κτηνοτρόφων είναι πρακτικά αδύνατο να γίνει πριν τις εκλογές της 25ης Ιανουαρίου.

Ειδικότερα, ενστάσεις θα υποβάλλονται από τους ενδιαφερομένους εντός 10 εργάσιμων ημερών από την ημέρα ανάρτησης των καταστάσεων στους δήμους και τις κοινότητες. Πέραν αυτού του χρονικού διαστήματος, δε θα γίνονται δεκτές ενστάσεις παρά μόνο σε περιπτώσεις ανωτέρας βίας. Οι ενστάσεις υποβάλλονται από τους ενδιαφερομένους εγγράφως:
- είτε στα κατά τόπους αρμόδια γραφεία τού ΟΠΕΚΕΠΕ
- είτε στους φορείς διαχείρισης των αιτήσεων, οι οποίοι με τη σειρά τους θα πρέπει να τις αποστέλλουν εντός τριών εργάσιμων ημερών στην οικεία υπηρεσία τού ΟΠΕΚΕΠΕ.

Για την υποβολή των ενστάσεων θα πρέπει να χρησιμοποιούνται τα συνημμένα υποδείγματα που έχουν σταλεί από τον Οργανισμό.

Στην ένστασή του, ο κτηνοτρόφος οφείλει να αναφέρει αναλυτικά τους λόγους υποβολής της σχετικής ένστασης (αναφέροντας π.χ. τυχόν λάθη που εντόπισε στα αποτελέσματα του διοικητικού ελέγχου), καθώς και να προσκομίζει οποιοδήποτε επιπλέον στοιχείο προκειμένου να αποδείξει το αληθές των λόγων του.

Στην περίπτωση της Λέσβου, το κύριο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι κτηνοτρόφοι είναι η έλλειψη επιλέξιμων εκτάσεων βοσκοτόπων.

Πρακτικά αυτό σημαίνει πως για ακόμη μια χρονιά οι κτηνοτρόφοι δεν πρόκειται να λάβουν τις επιδοτήσεις που δικαιούνται, διότι στο νησί δεν υπάρχουν επαρκείς επιλέξιμοι βοσκότοποι για να καλύψουν όλα τα υπάρχοντα αιτήματα επιδότησης της Εξισωτικής Αποζημίωσης. Το ίδιο πρόβλημα είχε διαπιστωθεί και στην Εξισωτική του 2013.

Βιολογική Γεωργία
Με εξαιρετικά αργούς ρυθμούς προχωρούν οι πληρωμές των βιοκαλλιεργητών όλης της χώρας. Αυτό προκύπτει από τα στοιχεία που ανακοινώνει ο ΟΠΕΚΕΠΕ στην ιστοσελίδα του.

Συγκεκριμένα, το τελευταίο 10ήμερο του Δεκεμβρίου και την πρώτη εβδομάδα του Ιανουαρίου οι βιοκαλλιεργητές όλης της χώρας που πληρώθηκαν, δεν ξεπερνούν τις 10.000, κι αυτό παρ’ ότι ο Οργανισμός είχε ζητήσει από τις αρμόδιες διευθύνσεις Αγροτικής Ανάπτυξης των περιφερειών να επισπεύσουν τις διαδικασίες κατάρτισης και αποστολής των καταστάσεων πληρωμής.

Η κύρια αιτία που καθυστερούν οι πληρωμές, δεν είναι οι διοικητικοί έλεγχοι που πρέπει να γίνουν, αλλά η έλλειψη κονδυλίων.

Αυτός άλλωστε είναι και ο πραγματικός λόγος για τον οποίο αναβλήθηκαν επί μήνες οι πληρωμές των βιοκαλλιεργητών.

Θυμίζουμε πως οι πρώτες ανακοινώσεις από τον αναπληρωτή υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, Πάρι Κουκουλόπουλο, για την πληρωμή των συγκεκριμένων επιδοτήσεων είχαν γίνει τον Ιούλιο και προσδιόριζαν ως χρόνο πληρωμής τα μέσα του περασμένου Αυγούστου.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey