Ξαναγύρισαν στην παραγωγή λαδιού με τις μυλόπετρες

23/12/2014 - 14:39

Το Σεφερί Χισάρ, κοντά στην αρχαιοελληνική Τέω, είναι μια μικρή πόλη νότια της Σμύρνης που εδώ και χρόνια ανήκει στο παγκόσμιο δίκτυο πόλεων του slow food, όπου προωθείται ο παραδοσιακός τρόπος ζωής στην παραγωγή προϊόντων, στη γαστρονομία, στην οικιστική ανάπτυξη και γενικά ενθαρρύνεται η οικολογική συνείδηση των κατοίκων.

Το Σεφερί Χισάρ, κοντά στην αρχαιοελληνική Τέω, είναι μια μικρή πόλη νότια της Σμύρνης που εδώ και χρόνια ανήκει στο παγκόσμιο δίκτυο πόλεων του slow food, όπου προωθείται ο παραδοσιακός τρόπος ζωής στην παραγωγή προϊόντων, στη γαστρονομία, στην οικιστική ανάπτυξη και γενικά ενθαρρύνεται η οικολογική συνείδηση των κατοίκων.

Τα τελευταία χρόνια τα ελαιοτριβεία του κοντινού χωριού Ορχανλί ξαναγύρισαν στον παλιό τρόπο έκθλιψης της ελιάς, με το άλεσμα στη μυλόπετρα και τα μπασκιά.

Έτσι παράγουν και τυποποιούν λάδι υψηλής ποιότητας, στο οποίο κυριαρχούν τα φυσικά αρώματα και η γεύση, αφού δεν καταστρέφονται οι βιταμίνες και τα άλλα συστατικά του χυμού της ελιάς.

Πέρα απ’ το άλεσμα, καταβάλλεται προσπάθεια στη βιολογική καλλιέργεια, στη διατήρηση των παλιών δένδρων και ποικιλιών ελιάς, ώστε να επιτυγχάνουν ποιοτικά προϊόντα.

Βέβαια το λάδι που παράγεται κοστίζει ακριβότερα (15 λίρες το μπουκάλι του μισού λίτρου), αλλά, χάρη στη γειτνίαση με τη μεγαλούπολη της Σμύρνης και τις κρατούσες σήμερα τάσεις των καταναλωτών να στρέφονται στα παραδοσιακά τρόφιμα, η παραγωγή των 10 τόνων τυποποιημένου ελαιολάδου του Ορχανλί διατίθεται αμέσως.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey