Στο πλευρό των νησιών το Οικονομικό Επιμελητήριο Ελλάδας

Λέει «όχι» στην κατάργηση του μειωμένου Φ.Π.Α.

17/12/2014 - 14:49

Η γενική συνέλευση του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδας με ομόφωνο ψήφισμά της στηρίζει το αίτημα για διατήρηση των μειωμένων συντελεστών τού Φ.Π.Α. στα νησιά του Αιγαίου.

Η γενική συνέλευση του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδας με ομόφωνο ψήφισμά της στηρίζει το αίτημα για διατήρηση των μειωμένων συντελεστών τού Φ.Π.Α. στα νησιά του Αιγαίου.

Η συνέλευση πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα το προηγούμενο Σάββατο και κατά τη διάρκειά της κατατέθηκε το αίτημα για την έκδοση του ψηφίσματος από το Περιφερειακό Τμήμα Ανατολικού Αιγαίου και από το Περιφερειακό Τμήμα Δωδεκανήσου.

Ο πρόεδρος του Περιφερειακού Τμήματος Ανατολικού Αιγαίου, Παναγιώτης Μπαρούτης, με επιμονή απαίτησε και τελικά πέτυχε το ψήφισμα να εκδοθεί ομόφωνα.

Στο ψήφισμα τονίζεται πως ο μειωμένος Φ.Π.Α. στα νησιά δεν αποτελεί προνόμιο, αλλά αντίθετα αποτελεί ανταγωνιστικό ισοδύναμο απέναντι στα μειονεκτήματα που δημιουργεί η εδαφική ασυνέχεια, η ύπαρξη μικρών και ευαίσθητων οικονομιών κλίμακας και το αυξημένο κόστος μεταφοράς εμπορευμάτων και παροχής υπηρεσιών.

Επιπλέον, το ψήφισμα αναφέρει πως οι μειωμένοι συντελεστές τού Φ.Π.Α. ενισχύουν την ανταγωνιστικότητα του νησιωτικού τουριστικού προϊόντος και φυσικά είναι μέτρο που έχει εθνική σημασία και συμβάλλει στη δίκαιη κατανομή των φορολογικών βαρών.
Το Οικονομικό Επιμελητήριο, με τη βαρύτητα που έχει η άποψή του σε οικονομικά ζητήματα, αναφέρει πως οι επιπτώσεις από την κατάργηση των μειωμένων συντελεστών τού Φ.Π.Α. θα είναι:
1) Αύξηση του κόστους ζωής στους κατοίκους των νησιών.
2) Μείωση της ανταγωνιστικότητας των παραγομένων προϊόντων.
3) Μείωση της ανταγωνιστικότητας των τουριστικών επιχειρήσεων.
4) Αύξηση της ύφεσης με αποτέλεσμα τη συρρίκνωση των τοπικών οικονομιών.
5) Κλείσιμο χιλιάδων μικρομεσαίων και μεγαλύτερων επιχειρήσεων, αύξηση της ανεργίας και ερήμωση των νησιών.
6) Η ταμειακή επιβάρυνση (cash flow) των κατοίκων θα επηρεάσει ακόμη περισσότερο την αρνητική ψυχολογία που ήδη υπάρχει και ως αποτέλεσμα θα είναι να αυξηθεί ο τζίρος της μαύρης οικονομίας και να εκτιναχθεί στα ύψη η φοροδιαφυγή.

Στη συνέχεια, το Οικονομικό Επιμελητήριο υπογραμμίζει πως το δημοσιονομικό όφελος από την κατάργηση των μειωμένων συντελεστών θα είναι 50 εκατ. ευρώ κι όχι 300 - 400 εκατ. ευρώ.

Ευνοϊκές ρυθμίσεις παντού
Παράλληλα, τονίζεται πως μέχρι σήμερα κανένα κράτος-μέλος δεν έχει απεμπολήσει δικαίωμα ευνοϊκών ρυθμίσεων στον τομέα τού Φ.Π.Α., ιδιαίτερα όταν αυτό έχει παραχωρηθεί μέσω των συνθηκών προσχώρησης στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Το Οικονομικό Επιμελητήριο στο ψήφισμά του δεν αμφισβητεί την ανάγκη αύξησης των δημόσιων εσόδων, ωστόσο υποστηρίζει πως θα αυξηθούν και θα δημιουργηθούν πρωτογενή πλεονάσματα μόνο αν καταπολεμηθεί η φοροδιαφυγή, όπως επίσης και αν βελτιωθεί η εισπραξιμότητα του Φ.Π.Α., και αυτό μπορεί να γίνει πράξη μόνο με μια ουσιαστική φορολογική μεταρρύθμιση.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey