Παραγωγή ελαιολάδου όπως στην αρχαιότητα, στο Αϊβαλί

16/12/2014 - 14:56

Εδώ και μερικά χρόνια, ένας μερακλής άνθρωπος που λέγεται Erdinç Tügen, επέστρεψε στο χωριό του, το Mutlu Köy, 10 λεπτά ανατολικά απ’ το Αϊβαλί, πέντε χιλιόμετρα από την εθνική οδό Σμύρνης, και μετέτρεψε το σπίτι του σε boutique hotel, με εστιατόριο και καφέ-μπαρ, απευθυνόμενος σε εκλεκτικούς φυσιολάτρες πελάτες.

Εδώ και μερικά χρόνια, ένας μερακλής άνθρωπος που λέγεται Erdinç Tügen, επέστρεψε στο χωριό του, το Mutlu Köy, 10 λεπτά ανατολικά απ’ το Αϊβαλί, πέντε χιλιόμετρα από την εθνική οδό Σμύρνης, και μετέτρεψε το σπίτι του σε boutique hotel, με εστιατόριο και καφέ-μπαρ, απευθυνόμενος σε εκλεκτικούς φυσιολάτρες πελάτες.

Στα 17 στρέμματα γης που περιστοιχίζουν τις εγκαταστάσεις του, καλλιεργεί με βιολογικό τρόπο ελιές, παράγει και διαθέτει στο πωλητήριό του το λεγόμενο «αθέρμαστο» λάδι, δηλαδή χωρίς καθόλου χρήση ζεστού ή κρύου νερού.

Αλέθει με τον παραδοσιακό τρόπο στις πέτρινες μυλόπετρες τις ελιές και ύστερα από μισή ώρα βάζει τον πολτό (χαμούρ) σε τρουβάδες και τις περνά από χειροκίνητη πρέσα.

Το υγρό που βγαίνει, αποθηκεύεται σε ξύλινα βαρέλια για να κατακάτσει ο κατσίγαρος και παραμένει σε ηρεμία αρκετές ώρες.

Ύστερα, με κουτάλα μαζεύει απ’ την επιφάνεια του βαρελιού το ελαιόλαδο και το βάζει σε γυάλινα σκούρα μπουκάλια.

Χάνει ασφαλώς σε ποσότητα απ’ την έκθλιψη της ελιάς, με αυτόν το αρχαίο τρόπο, αλλά το ελαιόλαδο που παράγει, έχει μοναδικό άρωμα και γεύση και βέβαια… αλμυρή τιμή.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey