Η λειτουργία των μεταποιητικών επιχειρήσεων

Χωρίς άδειες λειτουργίας, αλλά με όλες τις εγκρίσεις

11/12/2014 - 15:14

Καταργήθηκε η υποχρέωση έκδοσης άδειας λειτουργίας για μια σειρά από μεταποιητικές επιχειρήσεις.

Καταργήθηκε η υποχρέωση έκδοσης άδειας λειτουργίας για μια σειρά από μεταποιητικές επιχειρήσεις.

Προσοχή, όμως, αυτό δε σημαίνει ότι καταργήθηκε η υποχρέωση της έκδοσης όλων των άλλων εγκρίσεων και αδειοδοτήσεων που πρέπει να τηρούν οι μεταποιητικές επιχειρήσεις.

Η σχετική Υπουργική Απόφαση εκδόθηκε στις 27 Νοεμβρίου και υπογράφεται από τους υπουργούς Ανάπτυξης και Διοικητικής Μεταρρύθμισης.

Στο άρθρο 2 της Απόφασης αναφέρεται ρητά: «Η κατάργηση της υποχρέωσης λήψης άδειας λειτουργίας ή υποβολής υπεύθυνης δήλωσης δεν απαλλάσσει τον ενδιαφερόμενο από την υποχρέωση λήψης και διατήρησης σε ισχύ των προβλεπόμενων από την παραπάνω υπουργική απόφαση 483/2012 κατ’ ιδίαν εγκρίσεων, δικαιολογητικών και τυχόν σύμφωνης γνώμης άλλων υπηρεσιών κατά περίπτωση».

Στη συνέχεια τονίζει ότι η αδειοδοτούσα αρχή οφείλει, εφόσον τής ζητείται, να ενημερώνει τις ενδιαφερόμενες επιχειρήσεις για τις αναγκαίες εγκρίσεις, κάνοντας χρήση του ερωτηματολογίου.

Πρόκειται για το ερωτηματολόγιο που υποχρεούται να συμπληρώνει κάθε μεταποιητική επιχείρηση όταν ξεκινάει τη διαδικασία αδειοδότησής της. Διευκρινίζουμε εδώ ότι αδειοδοτούσα αρχή για τις μεταποιητικές επιχειρήσεις του Νομού είναι η Διεύθυνση Ανάπτυξης της Περιφέρειας (ίσως να υπάρχουν λίγες εξαιρέσεις).

Επίσης η επιχείρηση θα πρέπει να προσκομίσει βεβαίωση χρήσης γης και τις πρότυπες περιβαλλοντικές δεσμεύσεις.

Επιπρόσθετα, η επιχείρηση θα πρέπει να τηρεί την κοινωνικοασφαλιστική νομοθεσία και να έχει εγγραφεί στο Γενικό Εμπορικό Μητρώο (ΓΕΜΗ).

Όλα τα παραπάνω θα πρέπει να γίνουν πριν την έναρξη λειτουργίας της επιχείρησης. Σε κάθε επέκταση ή εκσυγχρονισμό, ο επιχειρηματίες οφείλει να ενημερώνει την αδειοδοτούσα αρχή, η οποία διενεργεί εκ των υστέρων τους σχετικούς ελέγχους.

Σε περίπτωση αλλαγής του φορέα της δραστηριότητας, τόσο ο παλιός όσο και ο νέος φορέας, ενημερώνουν σχετικά την αδειοδοτούσα αρχή.

Και κυρώσεις
Οι κυρώσεις που προβλέπονται για την έλλειψη άδειας λειτουργίας από τούδε και στο εξής, θα επιβάλλονται για τη μη ενημέρωση της αδειοδοτούσας αρχής.

Οι κυρώσεις που προβλέπονται για παράβαση των όρων και των περιορισμών της άδειας λειτουργίας, επιβάλλονται από τούδε και στο εξής σε περίπτωση έλλειψης ή μη ισχύος των αναφερόμενων δικαιολογητικών, εγκρίσεων ή σύμφωνης γνώμης, καθώς και σε περιπτώσεις παράβασης όρων και υποχρεώσεων που προβλέπονται σε αυτά και τις κατά περίπτωση ισχύουσες διατάξεις.

Με βάση τα παραπάνω, τα ελαιοτριβεία, τα τυροκομεία, τα σφαγεία, τα τυποποιητήρια ελαιολάδου, οι βιοτεχνίες αλιπάστων, οι βιοτεχνίες παρασκευής βρώσιμων ελιών κ.λπ. δε χρειάζονται άδειες λειτουργίας.

Όμως οφείλουν να διαθέτουν εγκεκριμένες Μελέτες Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων ή όποια άλλη σχετική έγκριση προβλέπεται από τη νομοθεσία, να διαθέτουν άδειες καταλληλότητας, να έχουν εγκρίσεις για την τήρηση των κανόνων πυρασφάλειας και υγιεινής.

Αναλυτικά οι δραστηριότητες που εντάσσονται στις παραπάνω διατάξεις και έχουν τοπικό ενδιαφέρον, είναι οι ακόλουθες: Επεξεργασία και συντήρηση πατατών, Παρασκευή ζαχαρωδών προϊόντων από φρούτα και λαχανικά, Παρασκευή διατηρουμένων φρούτων και λαχανικών κ.ά..

Συμπεριλαμβάνονται οι Εργασίες απεντόμωσης, Ελαιοτριβεία, η Παραγωγή εξευγενισμένων ελαίων και λιπών μαργαρίνης και παρόμοιων βρώσιμων λιπών (στην κατηγορία αυτή περιλαμβάνονται οι ραφιναρίες, η Παραγωγή άλλων μη επεξεργασμένων ελαίων και λιπών (συμπεριλαμβάνονται τα πυρηνελαιουργεία), τα Τυροκομεία και Μονάδες επεξεργασίας γάλακτος, οι Αλευρόμυλοι, τα Παρασκευαστήρια ζωοτροφών και ιχθυοτροφών, οι Φούρνοι και τα Ζαχαροπλαστεία, τα Οινοποιεία, οι Μονάδες παραγωγής αναψυκτικών, τα Ξυλουργεία και τα Τυπογραφεία.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey