Συνεχίζουν ανοδικά οι τιμές του λαδιού

Στασιμότητα στη Λέσβο

05/12/2014 - 21:50

Η είσοδος σημαντικών ποσοτήτων φρέσκου ελαιολάδου στην αγορά δεν έχει οδηγήσει σε κάμψη τις τιμές παραγωγού. Η σταθεροποιητική τάση στις τιμές που παρουσιάστηκε τις τελευταίες ημέρες του Νοεμβρίου, φαίνεται πως ήταν παροδική.

Η είσοδος σημαντικών ποσοτήτων φρέσκου ελαιολάδου στην αγορά δεν έχει οδηγήσει σε κάμψη τις τιμές παραγωγού. Η σταθεροποιητική τάση στις τιμές που παρουσιάστηκε τις τελευταίες ημέρες του Νοεμβρίου, φαίνεται πως ήταν παροδική.

Οι τιμές στην Ιταλία έχουν διαμορφωθεί σε πολύ υψηλότερο επίπεδο από την Ισπανία και την Ελλάδα και αιτία είναι η πολύ μειωμένη παραγωγή στη συγκεκριμένη χώρα. Όμως και στις άλλες δύο χώρες οι τιμές έχουν διαμορφωθεί σε ικανοποιητικά επίπεδα για το έξτρα παρθένο ελαιόλαδο.

Στη Λέσβο, οι τιμές παραγωγού που έχει ανακοινώσει η ΕΑΣ Λέσβου, αυτή την περίοδο υπολείπονται αισθητά των τιμών που έχουν διαμορφωθεί στην Κρήτη, την Καλαμάτα και τη Σπάρτη.

Στην Ισπανία, η μέση χονδρική τιμή του έξτρα παρθένου ελαιολάδου 0,3 βαθμών διαμορφώθηκε στα 3,17 ευρώ ανά κιλό την εβδομάδα 29/11 έως 05/12.

Μια βδομάδα νωρίτερα η μέση τιμή ήταν 3,05 ευρώ ανά κιλό. Η μέση χονδρική τιμή του παρθένου ελαιολάδου διαμορφώθηκε στα 2,741 ευρώ ανά κιλό την πρώτη εβδομάδα του Δεκεμβρίου, ενώ την τελευταία εβδομάδα του Νοεμβρίου ήταν επίσης στα 2,737 ευρώ ανά κιλό. Η μέση χονδρική τιμή του βιομηχανικού άσσου διαμορφώθηκε στα 2,56 ευρώ το κιλό, από τα 2,56 ευρώ που ήταν μια βδομάδα νωρίτερα.

Τα παραπάνω στοιχεία προέρχονται από το Ίδρυμα για την Προώθηση και Ανάπτυξη της Ελιάς και του Ελαιολάδου που εδρεύει στη Χαέν της Ισπανίας. Τα στοιχεία του ίδιου Ιδρύματος δείχνουν ότι σε τριμηνιαία βάση, οι τιμές του έξτρα παρθένου ελαιολάδου έχουν σαφέστατα μια εντονότερη ανοδική τάση σε σχέση με τα παρθένα και τα βιομηχανικά.

Τα στοιχεία του ISMEA δείχνουν πως η μέση χονδρική τιμή τού έξτρα παρθένου ιταλικού ελαιολάδου συνεχίζει να κινείται ανοδικά.

Η μικρή κάμψη που εμφανίστηκε στις τιμές την τρίτη βδομάδα του Νοεμβρίου, ήταν παροδική, καθώς την τελευταία βδομάδα του προηγούμενου μήνα η ανοδική τάση επανήλθε. Κι αυτό, παρ’ ότι οι τιμές του έξτρα παρθένου ελαιολάδου, τόσο στην Ισπανία όσο και στην Ελλάδα, έχουν διαμορφωθεί σε πολύ χαμηλότερα επίπεδα.

Συγκεκριμένα, την τέταρτη βδομάδα του Νοεμβρίου η μέση χονδρική τιμή του έξτρα παρθένου ελαιολάδου στην Ιταλία διαμορφώθηκε στα 5,85 ευρώ το κιλό, την τρίτη βδομάδα του μήνα είχε διαμορφωθεί στα 5,75 ευρώ το κιλό και τη δεύτερη βδομάδα του μήνα ήταν στα 6,38 ευρώ το κιλό. Την πρώτη βδομάδα του Νοεμβρίου, η τιμή ήταν 5,04 ευρώ ανά κιλό, ενώ την τελευταία βδομάδα του περασμένου Αυγούστου ήταν 3,89 ευρώ το κιλό. Τα παραπάνω στοιχεία δείχνουν πως εδώ και πολλούς μήνες, οι ιταλικές τυποποιητικές επιχειρήσεις είναι διατεθειμένες να πληρώνουν ακριβά το έξτρα παρθένο ελαιόλαδο.

Η διαμόρφωση
Οι μέσες χονδρικές τιμές στις άλλες ποιότητες ελαιολάδου την τελευταία βδομάδα του Νοεμβρίου, διαμορφώθηκαν ως εξής: α) παρθένο ελαιόλαδο 3,56 ευρώ το κιλό και β) βιομηχανικό ελαιόλαδο 2,24 ευρώ το κιλό.

Στην Ελλάδα, οι μέσες χονδρικές τιμές που ανακοίνωσε το ISMEA για την τελευταία βδομάδα του Νοεμβρίου είναι 3,31 ευρώ το κιλό για το έξτρα παρθένου 0,3 βαθμών και 2,05 ευρώ για το βιομηχανικό πεντάρι.

Οι τιμές αυτές είναι αμετάβλητες σε σχέση με την αμέσως προηγούμενη βδομάδα. Αντίστοιχα, στην Ισπανία οι μέσες χονδρικές τιμές διαμορφώθηκαν για το έξτρα παρθένο ελαιόλαδο στα 3,04 ευρώ το κιλό και για το βιομηχανικό, στα 2,61 ευρώ το κιλό.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey