Με πρωτοβουλία της Χριστιάνας Καλογήρου, αντιδρούν 29 φορείς του Βορείου Αιγαίου στην κατάργηση του μειωμένου Φ.Π.Α.

Ομόφωνο «όχι»

03/12/2014 - 14:28

Διά περιφοράς, 29 φορείς του Βορείου Αιγαίου συνυπέγραψαν επιστολή που στάλθηκε στον πρωθυπουργό, Αντώνη Σαμαρά, και ζητούν να μην καταργηθούν οι μειωμένοι συντελεστές τού Φ.Π.Α. που ισχύουν στα νησιά του Αιγαίου.

Διά περιφοράς, 29 φορείς του Βορείου Αιγαίου συνυπέγραψαν επιστολή που στάλθηκε στον πρωθυπουργό, Αντώνη Σαμαρά, και ζητούν να μην καταργηθούν οι μειωμένοι συντελεστές τού Φ.Π.Α. που ισχύουν στα νησιά του Αιγαίου.

Την πρωτοβουλία για τη συγκέντρωση των υπογραφών είχε η περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου, Χριστιάνα Καλογήρου.

Η επιστολή στάλθηκε την Κυριακή και μεταξύ άλλων αναφέρει: «Οι χαμηλοί συντελεστές Φ.Π.Α. που εφαρμόζονται στα νησιά, δεν αποτελούν προνόμιο, αλλά εντάσσονται στην προσπάθεια αποκατάστασης ανισοτήτων, δεν παραβιάζουν αλλά, αντίθετα, αποκαθιστούν ένα αίσθημα δικαιοσύνης.

Αδυνατούμε να αντιληφθούμε πώς μπορεί να εξετάζεται ένα μέτρο περιορισμένου δημοσιονομικού οφέλους, όταν κάτι τέτοιο θα επιφέρει καίρια βλάβη στην οικονομία των νησιών και κατά συνέπεια στη χώρα».

Αντίστοιχη κίνηση έχει γίνει και από την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου. Στόχος των δύο περιφερειακών αρχών είναι να αντιληφθεί η κυβέρνηση πως τόσο οι οικονομικοί, όσο και οι κοινωνικοί φορείς είναι βέβαιοι πως η κατάργηση των μειωμένων συντελεστών τού Φ.Π.Α. θα έχει καταστροφικές συνέπειες στις τοπικές οικονομίες των νησιών, με τελικό αποτέλεσμα τα κρατικά έσοδα από το Φ.Π.Α. που πληρώνουν οι νησιώτες, αντί να αυξηθούν, να μειωθούν.

Εναντίον της παραγωγικής δραστηριότητας
Σε άλλο σημείο της επιστολής, οι φορείς τονίζουν πως αν υιοθετηθεί η πρόταση της Τρόικας, θα εξαφανιστεί κάθε παραγωγική δραστηριότητα από τα νησιά. Γι’ αυτό σημειώνουν: «Ποια οικονομική και πολύ περισσότερο αναπτυξιακή σχολή θα εξέταζε την επιβολή ενός μέτρου που από τη μία πλευρά πρέπει να “ζυγίσει” ένα προσδοκώμενο υποθετικό δημοσιονομικό όφελος της τάξεως των 347 εκατομμυρίων και από την άλλη πλευρά, τις αναπόφευκτες και σημαντικότατες αρνητικές επιπτώσεις που θα επιφέρει και που στη συγκεκριμένη συγκυρία είναι βέβαιο ότι θα οδηγήσουν στην εξαφάνιση κάθε παραγωγικής δραστηριότητας στα νησιά;»

Η πλήρης αντίθεση του ΣΥΡΙΖΑ στην αύξηση των συντελεστών τού Φ.Π.Α. στα νησιά επισημάνθηκε κατά τη διάρκεια της χθεσινής συνέντευξης Τύπου του κόμματος στη Μυτιλήνη. Το μέλος τής Ν.Ε. Φωτεινή Παπανδρέου τόνισε πως οι μειωμένοι συντελεστές είναι το μοναδικό στοιχείο νησιωτικής πολιτικής που εφαρμόζεται σήμερα.

«Όχι» από το Βογιατζή
Δήλωση για το ίδιο θέμα έκανε ο βουλευτής τής Ν.Δ. Παύλος Βογιατζής, που μεταξύ άλλων τόνισε: «Μέχρι αυτήν τη στιγμή, δεν τίθεται κανένα θέμα περί αύξησης του Φ.Π.Α. στα νησιά. Ωστόσο, από τη δική μου πλευρά θα ήθελα να ξεκαθαρίσω και να δηλώσω κατηγορηματικά πως εάν όντως προκύψει τέτοιο ζήτημα, εγώ δεν πρόκειται να ψηφίσω καμμία τέτοια ρύθμιση».

Εξηγώντας τη θέση του, ο κ. Βογιατζής αναφέρει πως με την αύξηση του Φ.Π.Α. θα καταργηθεί τόσο το αντισταθμιστικό μέτρο ως προς το αυξημένο κόστος μεταφοράς των αγαθών, όσο και η ανταγωνιστικότητα των τοπικών επιχειρήσεων, ιδιαίτερα στα νησιά εκείνα, όπως αυτά της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου, που συνορεύουν με την Τουρκία.

Και από Γαληνό
Από την πλευρά του, ο δήμαρχος Λέσβου, Σπύρος Γαληνός, υπογράμμισε: «Είμαστε κάθετα αντίθετοι στην κατάργηση των μειωμένων συντελεστών τού Φ.Π.Α., κάτι που πλήττει ανοιχτά τη συνταγματικά κατοχυρωμένη έννοια της νησιωτικότητας.

Θα αντιδράσουμε δυναμικά και με κάθε διαθέσιμο μέσο σε περίπτωση που κάτι τέτοιο συμβεί. Είμαστε ενεργοί και, κυρίως, σε επαγρύπνηση». Το θέμα πρόκειται να συζητηθεί στην έκτακτη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Λέσβου της 8ης Δεκεμβρίου.

Το Επιμελητήριο Λέσβου, το βράδυ της Δευτέρας, κατά τη διάρκεια της συνεδρίασής του, για ακόμη μια φορά τάχθηκε κατά της κατάργησης του μειωμένου Φ.Π.Α. στα νησιά.

Μάλιστα, ο οικονομικός επόπτης, Παναγιώτης Τατάκης, δήλωσε πως υπάρχει μελέτη που δείχνει πως η απώλεια εσόδων για τον κρατικό προϋπολογισμό από τους μειωμένους συντελεστές που ισχύουν στα νησιά, είναι μόλις 50 εκατ. ευρώ ετησίως.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey