Νέα συνεργασία τής ΕΑΣ Λέσβου

Στόχος οι εξαγωγές ελαιολάδου

28/11/2014 - 22:34

Σε μια νέα συνεργασία για την εμπορία τυποποιημένου ελαιολάδου προχώρησε η ΕΑΣ Λέσβου, μόλις προχθές Πέμπτη. Αυτή η συμφωνία έδωσε τη δυνατότητα στην Ένωση να προχωρήσει στην ανακοίνωση νέων τιμών αγοράς ελαιολάδου από τους παραγωγούς μέλη της.

Σε μια νέα συνεργασία για την εμπορία τυποποιημένου ελαιολάδου προχώρησε η ΕΑΣ Λέσβου, μόλις προχθές Πέμπτη. Αυτή η συμφωνία έδωσε τη δυνατότητα στην Ένωση να προχωρήσει στην ανακοίνωση νέων τιμών αγοράς ελαιολάδου από τους παραγωγούς μέλη της.

Χθες Παρασκευή, ο πρόεδρος της ΕΑΣ Λέσβου, Αλέκος Γιαζιτζόγλου, μαζί με στελέχη της Ένωσης και το νέο συνεργάτη της Κωνσταντίνο Κολυβά επισκέφθηκαν σειρά ελαιουργικών συνεταιρισμών της Λέσβου. Σκοπός των επισκέψεων αυτών ήταν να πεισθούν οι πρωτοβάθμιοι συνεταιρισμοί να πουλήσουν λάδι στην ΕΑΣ Λέσβου, προκειμένου να καλυφθούν οι νέες αυξημένες ανάγκες του τυποποιητηρίου.

Η ΕΑΣ Λέσβου και ο κ. Κολυβάς συνέστησαν μια νέα εταιρεία, με την επωνυμία «Λεσβιακά Ελαιόλαδα», τίτλος που παραπέμπει στην παραδοσιακή ετικέτα των συνεταιριστικών ελαιολάδων της Λέσβου ΛΕΣΕΛ (Λεσβιακά Συνεταιριστικά Ελαιόλαδα).

Η παρουσίαση της εταιρείας θα γίνει την επόμενη εβδομάδα σε συνέντευξη Τύπου που θα δώσουν ο κ Κολυβάς με τον κ. Γιαζιτζόγλου. Αντικείμενο της εταιρείας θα είναι η εμπορία και η διάθεση των ελαιολάδων της ΕΑΣ Λέσβου στο εξωτερικό, στις αγορές της Γερμανίας, του Βελγίου και γενικότερα της βόρειας Ευρώπης, αλλά και στις χώρες του Αραβικού Κόλπου.

Σε μια πολύ σύντομη επικοινωνία που είχαμε με τον κ. Κολυβά, μας άφησε να καταλάβουμε πως η φετινή χρονιά θα είναι αναγνωριστικού χαρακτήρα για τις δύο πλευρές και πως στόχος δεν είναι να γίνουν άμεσα μεγάλες πωλήσεις τυποποιημένου ελαιολάδου. Όμως από χρόνο σε χρόνο, ο όγκος των πωλήσεων θα αυξάνεται.

Ο πρόεδρος της ΕΑΣ Λέσβου δήλωσε στο «Ε»: «Εμείς συνεργαζόμαστε με τον κ. Κολυβά εδώ και οκτώ μήνες. Στο πλαίσιο αυτής της συνεργασίας είχαμε τη δυνατότητα να εκτιμήσουμε τον επαγγελματισμό του, το κατά πόσο γνωρίζει την αγορά και πόσο μπορεί να μας βοηθήσει να αυξήσουμε τις πωλήσεις του τυποποιημένου ελαιολάδου. Μετά από αυτή την πολύμηνη συνεργασία, συμφωνήσαμε να προχωρήσουμε σε αυτήν τη συνεργασία. Περισσότερα πράγματα για τη συμφωνία αυτή θα μπορέσουμε να πούμε τις επόμενες ημέρες».

Αιτιολογώντας το μειωμένο όγκο πωλήσεων τυποποιημένου ελαιολάδου για φέτος, ο κ. Γιαζιτζόγλου ανέφερε: «Αν αυτήν τη στιγμή υπήρχαν 100 τόνοι έξτρα παρθένου ελαιολάδου στη Λέσβο, εμείς έχουμε τη δυνατότητα να τους τυποποιήσουμε και να τους πουλήσουμε μέσα σε λίγες εβδομάδες. Όμως αυτήν τη στιγμή δεν υπάρχουν αυτά τα λάδια. Κι αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο δεν κάνουμε μεγάλο άνοιγμα».
Πέρα όμως από τα παραπάνω, για να μπορέσει η ΕΑΣ Λέσβου να πουλήσει μεγάλη ποσότητα τυποποιημένου ελαιολάδου, θα πρέπει να μπορεί να διαθέτει και τα αναγκαία κεφάλαια κίνησης για να αγοράσει το λάδι από τους συνεταιρισμούς. Σήμερα είναι γνωστό ότι η Ένωση δε διαθέτει κεφάλαια κίνησης, κατά συνέπεια είναι αναγκασμένη να επιστρέψει στην αγορά του τυποποιημένου ελαιολάδου σιγά - σιγά.

Στέλεχος της Ένωσης, αναφερόμενο στη συνεργασία με τον κ. Κολυβά πριν αυτή ολοκληρωθεί, είχε δηλώσει στο «Ε» πως στόχος είναι να επιστρέψουν οι πωλήσεις τυποποιημένου ελαιολάδου σύντομα στους 1.500 τόνους ετησίως.

Αυτή είναι η δεύτερη προσπάθεια την τελευταία πενταετία που καταβάλλει η ΕΑΣ Λέσβου, με στόχο την προώθηση του τυποποιημένου ελαιολάδου της Λέσβου στο εξωτερικό με συστηματικό τρόπο. Την προηγούμενη φορά, η ΕΑΣ Λέσβου είχε συνάψει συμφωνία συνεργασίας με τον όμιλο Τσάνταλη, ωστόσο η συνεργασία αυτή πολύ γρήγορα έπαυσε.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey