2,60 ευρώ δίνει για τον άσσο

Στα 2,85 αγοράζει τα τρία δέκατα η ΕΑΣ Λέσβου

28/11/2014 - 14:56

Νέες τιμές ελαιολάδου ανακοίνωσε η ΕΑΣ Λέσβου αργά χθες το απόγευμα. Με βάση τον τιμοκατάλογο της Ένωσης, η τιμή για το έξτρα παρθένο ελαιόλαδο 0,3 βαθμών διαμορφώνεται στα 2,85 ευρώ το κιλό και η τιμή του άσσου, στα 2,60 ευρώ το κιλό.

Νέες τιμές ελαιολάδου ανακοίνωσε η ΕΑΣ Λέσβου αργά χθες το απόγευμα. Με βάση τον τιμοκατάλογο της Ένωσης, η τιμή για το έξτρα παρθένο ελαιόλαδο 0,3 βαθμών διαμορφώνεται στα 2,85 ευρώ το κιλό και η τιμή του άσσου, στα 2,60 ευρώ το κιλό.

Η τιμή για το λάδι οξύτητας 1,5 βαθμού διαμορφώνεται στα 2,5 ευρώ το κιλό και η τιμή για το βιομηχανικό πεντάρι, στα 2,00 ευρώ.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της ΕΑΣ Λέσβου, οι παραπάνω τιμές ισχύουν για πληρωμή των παραγωγών με την παράδοση των καταστάσεων ελαιολάδου από τους συνεταιρισμούς στην Ένωση.

Σε περίπτωση που οι παραγωγοί επιλέξουν να πληρωθούν μετά από 40 ημέρες, η τιμή προσαυξάνεται κατά πέντε λεπτά τού ευρώ. Έτσι, η τιμή για τα τρία δέκατα φθάνει στα 2,90 ευρώ και για τον άσσο στα 2,65 ευρώ το κιλό.

Οι παραπάνω τιμές ισχύουν τόσο για τα ελαιόλαδα της νέας εσοδείας όσο και για τα ελαιόλαδα εσοδείας 2013 - 2014.

15% πάνω…
Σε δήλωσή του στο «Ε», ο πρόεδρος της ΕΑΣ Λέσβου, Αλέκος Γιαζιτζόγλου, τόνισε πως οι τιμές που δίνει η Ένωση, είναι αυξημένες κατά 15% σε σχέση με τις τιμές παραγωγού που έδινε με τον προηγούμενο τιμοκατάλογό της (ο οποίος είχε εκδοθεί την άνοιξη).

Χθες η ΕΑΣ Λέσβου έστειλε στα μέσα ενημέρωσης Δελτίο Τύπου με μόλις τέσσερις τιμές, σε αντίθεση με τη συνήθη τακτική της να στέλνει πλήρη τιμοκατάλογο.

Σύμφωνα με το ιταλικό ISMEA, την προηγούμενη εβδομάδα η μέση χονδρική τιμή του έξτρα παρθένου ελαιολάδου στην Ελλάδα διαμορφώθηκε στα 3,31 ευρώ το κιλό, εμφανίζοντας κάμψη σε εβδομαδιαία βάση της τάξης τού 4,3%, ενώ σε ετήσια βάση παρουσιάζει άνοδο 30,9%. Επίσης η μέση χονδρική τιμή του βιομηχανικού ελαιολάδου στην Ελλάδα έχει διαμορφωθεί στα 2,05 ευρώ ανά κιλό.

Οι τιμές που καταγράφει το Ινστιτούτο αφορούν σε αγοραπωλησίες ενός βυτίου τουλάχιστον, με την παράδοση του προϊόντος να γίνεται στην πόρτα του ελαιοτριβείου. Πέρα από την τιμή παραγωγού, περιλαμβάνεται και το εμπορικό κέρδος του ελαιοτριβέα ή του χονδρεμπόρου που πουλάει το λάδι.

Στην Ισπανία, την προηγούμενη εβδομάδα η μέση χονδρική τιμή του έξτρα παρθένου ελαιολάδου διαμορφώθηκε στα 2,95 ευρώ το κιλό, ενώ η τιμή του βιομηχανικού ελαιολάδου διαμορφώθηκε στα 2,55 ευρώ το κιλό.

Σε αντίθεση με τις χαμηλές πτήσεις των τιμών σε Ελλάδα και Ισπανία, στην Ιταλία οι τιμές συνεχίζουν να κινούνται σε πολύ υψηλά επίπεδα. Συγκεκριμένα, την προηγούμενη εβδομάδα η μέση χονδρική τιμή του έξτρα παρθένου ελαιολάδου 0,3 βαθμών διαμορφώθηκε στα 5,75 ευρώ το κιλό, ενώ στα μέσα του Νοεμβρίου είχε διαμορφωθεί στα 6,38 ευρώ το κιλό.

Σε εξίσου υψηλά επίπεδα διαμορφώνονται οι μέσες χονδρικές τιμές του βιομηχανικού ελαιολάδου (2,23 ευρώ ανά κιλό) και του παρθένου (3,52 ευρώ ανά κιλό).

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey