Απαγορεύεται η αναπαραγωγή με οποιονδήποτε τρόπο.
Αυτές τις μέρες πραγματοποιούνται οι πρώτες διερευνητικές κινήσεις στην αγορά του γάλακτος της Λέσβου. Γι’ αυτό και όλοι οι παράγοντες της αγοράς αναφέρουν πως είναι νωρίς για να προσδιοριστούν οι τιμές πώλησής του.
Το νέο στοιχείο που αναμένεται να παίξει καθοριστικό ρόλο στις εξελίξεις, είναι οι επιπτώσεις του καταρροϊκού πυρετού. Κι αυτός είναι ένας από τους λόγους για τον οποίο όλοι τηρούν στάση αναμονής.
Ας πούμε πιο απλά ότι όλοι οι τυροκόμοι περιμένουν να δουν πώς θα διαμορφωθεί ο όγκος της παραγωγής γάλακτος στους βασικούς γαλακτοπαραγωγικούς συνεταιρισμούς πριν αποφασίσουν αν θα ζητήσουν να αγοράσουν γάλα από συνεταιρισμούς με τους οποίους παραδοσιακά δε συνεργάζονται.
Χθες το μεσημέρι, ο γραμματέας του Συνεταιρισμού Σκαλοχωρίου, Στρατής Κυρατζής, τόνιζε στο «Ε» πως οι μεγάλοι κτηνοτρόφοι μέλη του Συνεταιρισμού έχουν χάσει το 15% του ζωικού τους κεφαλαίου. Αυτό σημαίνει πως η μείωση της παραγωγής γάλακτος θα προσεγγίσει το 20% περίπου.
Το δεύτερο στοιχείο που πρέπει να συνεκτιμηθεί, είναι πως φέτος τα αποθέματα των τυροκομείων της Λέσβου σε φέτα και άλλα τυριά σχεδόν έχουν εξαντληθεί. Γι’ αυτό και έως τα μέσα του Δεκεμβρίου θα ξεκινήσουν τη λειτουργία τους όλα τα τυροκομεία του νησιού.
Ένα τρίτο στοιχείο που συνεκτιμάται από συνεταιρισμούς και τυροκόμους είναι ότι φέτος, λόγω της μειωμένης παραγωγής γάλακτος σε όλη τη χώρα, υπάρχει σαφής τάση για μικρή άνοδο των τιμών κατά δύο ή τρία λεπτά τού ευρώ στην ηπειρωτική Ελλάδα.
Την τάση αναμονής επιβεβαιώνει και το ότι τις προηγούμενες ημέρες ο Συνεταιρισμός Άγρας έδωσε το γάλα των μελών του στην τυροκομική επιχείρηση «Θυμέλης» με «ανοιχτή» τιμή. Δηλαδή το τυροκομείο παίρνει το γάλα των μελών του Συνεταιρισμού χωρίς να έχει καθοριστεί η τιμή του. Η συμφωνία προβλέπει ότι η τιμή θα προσδιοριστεί από το μέσο όρο των τιμών που θα πετύχουν άλλοι μεγάλοι συνεταιρισμοί του νησιού.
Βέβαιη θα πρέπει να θεωρείται η συνέχιση της συνεργασίας του Συνεταιρισμού Μεσοτόπου με τον όμιλο «Κολιός».
Στην ίδια τυροκομική επιχείρηση θα καταλήξει το γάλα αρκετών και κτηνοτρόφων της Ερεσού.
Αυτές τις μέρες, ξεκινά η λειτουργία του τυροκομείου τής «Λεσβιγάλ» με γάλα από τη Βατούσα και την Πέτρα.
Αστάθμητος παράγοντας για τη φετινή χρονιά είναι ο Συνεταιρισμός Στύψης, ο οποίος -όπως λένε οι κτηνοτρόφοι του χωριού- εξετάζει όλες τις επιλογές που έχει για την πώληση του γάλακτος.
Το μέλος τού Δ.Σ. του Συνεταιρισμού Πέτρας Λευτέρης Μανδάνης, μιλώντας στο «Ε», τόνισε: «Αν και είναι πρόωρο να κάνουμε εκτιμήσεις για το πού θα διαμορφωθούν οι τιμές, πιστεύω πως θα πάμε στα περσινά επίπεδα.
Ταυτόχρονα, όμως, υπάρχουν ελπίδες για μια μικρή βελτίωση των τιμών, ανάλογη με αυτή που υπήρξε στην ηπειρωτική Ελλάδα».
Εισαγωγή από την Ιταλία
Το μόνο στοιχείο που φοβίζει τους κτηνοτρόφους, είναι οι πληροφορίες πως οι τοπικές τυροκομικές επιχειρήσεις έχουν τη δυνατότητα να εισαγάγουν γάλα από την Ιταλία σε πολύ ελκυστικές τιμές (0,88 ευρώ το κιλό, τιμή που είναι κατά 0,10 ευρώ χαμηλότερη από την τιμή που πουλάνε το γάλα οι κτηνοτρόφοι της Λέσβου).
Η εισαγωγή γάλακτος από το εξωτερικό δεν απαγορεύεται. Όμως το γάλα αυτό δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την παραγωγή προϊόντων με ονομασία προέλευσης και προϊόντων με γεωγραφική ένδειξη, που αποτελούν τον κύριο όγκο της τοπικής παραγωγής. Μπορεί όμως να χρησιμοποιηθεί για άλλα τυροκομικά προϊόντα.
Οι τυροκόμοι και οι κτηνοτρόφοι της Λέσβου γνωρίζουν πολύ καλά πως σε περίπτωση που χρησιμοποιήσουν εισαγόμενο γάλα για την παραγωγή προϊόντων ΠΟΠ και ΠΓΕ, κινδυνεύουν να υποστούν πολύ υψηλά πρόστιμα από τον Οργανισμό «Δήμητρα» (πρώην ΕΛΟΓΑΚ), ο οποίος με διασταυρωτικούς ελέγχους παρακολουθεί τις προσκομιζόμενες ποσότητες γάλακτος και την παραγωγή τυριών ΠΟΠ και ΠΓΕ σε όλες τις τυροκομικές επιχειρήσεις της χώρας.
Επίσης πολλοί τυροκόμοι της Λέσβου δραστηριοποιούνται στο εμπόριο ζωοτροφών. Στην περίπτωση που μειώσουν δραστικά τις ποσότητες γάλακτος που αγοράζουν από τους συνεταιρισμούς της Λέσβου, είναι βέβαιο πως θα υποστούν ανάλογη μείωση στις πωλήσεις ζωοτροφών.
Τα παραπάνω στοιχεία δείχνουν πως μόνο περιορισμένη εισαγωγή γάλακτος από άλλες περιοχές μπορεί να γίνει.