Νέα κονδύλι 4,5 εκατ. ευρώ για τον καταρροϊκό ανακοίνωσε το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης

Πίσω - μπρος οι αποζημιώσεις

19/11/2014 - 14:52

Πως άλλα 4,5 εκατ. ευρώ θα διατεθούν για την αποζημίωση των κτηνοτρόφων που έχουν πληγεί από ζωονόσους (ευλογιά, καταρροϊκός πυρετός, μελιταίος πυρετός και βρουκέλωση), ανακοίνωσε χθες ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Γιώργος Καρασμάνης.

Πως άλλα 4,5 εκατ. ευρώ θα διατεθούν για την αποζημίωση των κτηνοτρόφων που έχουν πληγεί από ζωονόσους (ευλογιά, καταρροϊκός πυρετός, μελιταίος πυρετός και βρουκέλωση), ανακοίνωσε χθες ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Γιώργος Καρασμάνης.

Με τη διάθεση του παραπάνω ποσού, οι συνολικές αποζημιώσεις προς τους κτηνοτρόφους όλης της χώρας θα ανέλθουν στα 16 εκατ. ευρώ.

Στο Νομό Λέσβου έχουν ήδη διατεθεί 185.000 ευρώ και έχουν ήδη πληρωθεί στους κτηνοτρόφους της Λέσβου. Στα τέλη του προηγούμενου Οκτωβρίου, είχαν διατεθεί άλλες 290.000 ευρώ για την αποζημίωση κτηνοτρόφων των οποίων τα ζώα θανατώθηκαν μετά τις 3 Οκτωβρίου, όπως είχε γράψει το «Ε».

Όμως χθες ο προϊστάμενος της Διεύθυνσης Κτηνιατρικής, Μιχάλης Σαχσαμάνογλου, μας ενημέρωσε πως το κονδύλι για τη δεύτερη δόση των αποζημιώσεων δεν έφθασε στην Περιφέρεια, διότι ανακλήθηκε η απόφαση κατανομής των πόρων και βρίσκεται σε εξέλιξη διαδικασία ανακατανομής τους.

Η χθεσινή ανακοίνωση του κ. Καρασμάνη σημαίνει πως τις επόμενες ημέρες θα πρέπει να περιμένουμε την έκδοση νέας απόφασης για την κατανομή των κονδυλίων για τις αποζημιώσεις.

Η εξέλιξη της νόσου
Θετικό στοιχείο σε ό,τι αφορά στην εξέλιξη της νόσου αποτελεί το γεγονός ότι έχουν σταματήσει να εμφανίζονται νέες εστίες, αλλά συνεχίζουν να αυξάνονται οι θάνατοι ζώων στα κοπάδια όπου ήδη έχουν καταγραφεί κρούσματα.

Αυτό σημαίνει πως, λόγω της πτώσης της θερμοκρασίας, έχει μειωθεί ο πληθυσμός των κουνουπιών που μεταφέρουν τον ιό από κοπάδι σε κοπάδι. Ωστόσο μέσα στις σταβλικές εγκαταστάσεις, υπάρχει ακόμη ικανός αριθμός κουνουπιών και γι’ αυτό συνεχίζεται η εμφάνιση νέων κρουσμάτων και οι θάνατοι από καταρροϊκό.

Οι θανατώσεις ζώων κυμαίνονται από 100 έως 200 ζώα την εβδομάδα.
Τα παραπάνω στοιχεία δείχνουν πως σε ό,τι αφορά στη Λέσβο και τη Λήμνο, η επιζωοτία έχει μπει σε φάση ύφεσης. Εντός του Δεκεμβρίου, εφόσον υπάρξει περαιτέρω πτώση της θερμοκρασίας, αναμένεται να σταματήσει η εμφάνιση νέων κρουσμάτων.

Άγνωστο είναι εάν ο ιός θα καταφέρει να επιβιώσει κατά τη διάρκεια του χειμώνα, κάτι που αν συμβεί, θα οδηγήσει σε νέα έξαρση της νόσου την άνοιξη του 2015.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey