Από 500 έως 20.000 ευρώ

Πρόστιμα σε στάνες χωρίς άδεια!

18/11/2014 - 14:50

Με Υπουργική Απόφαση, καθορίστηκαν τα πρόστιμα που επιβάλλονται στους κτηνοτρόφους των οποίων οι στάνες και οι στάβλοι δε διαθέτουν άδειες εγκατάστασης και δεν τηρούν την ισχύουσα νομοθεσία.

Με Υπουργική Απόφαση, καθορίστηκαν τα πρόστιμα που επιβάλλονται στους κτηνοτρόφους των οποίων οι στάνες και οι στάβλοι δε διαθέτουν άδειες εγκατάστασης και δεν τηρούν την ισχύουσα νομοθεσία.

Η Υπουργική Απόφαση και το ισχύον νομοθετικό πλαίσιο αντιμετωπίζουν τους στάβλους ως χώρους παραγωγής τροφίμων και γι’ αυτό απαιτούν την τήρηση υψηλών προδιαγραφών υγιεινής και καλής διαβίωσης για τα εκτρεφόμενων ζώα.

Επίσης απαιτούν την τήρηση της κείμενης εργατικής νομοθεσίας. Ιδιαίτερη σημασία δίνεται, επίσης, στην προστασία του περιβάλλοντος.

Πρέπει να διευκρινιστεί πως πρόστιμα επιβάλλονται και στους κτηνοτρόφους των οποίων οι στάβλοι διαθέτουν άδειες εγκατάστασης που εκδόθηκαν με παλαιότερους νόμους.

Τα πρόστιμα κυμαίνονται μεταξύ 500 και 20.000 ευρώ, ανάλογα με το είδος των παραβάσεων που θα διαπιστώσει η αρμόδια αδειοδοτούσα αρχή.

Για την επιβολή των προστίμων λαμβάνονται υπόψη η φύση της παράβασης, το μέγεθος των κτηνοτροφικών εγκαταστάσεων και η κατάταξή τους σε κατηγορίες ανάλογα με την περιβαλλοντική επιβάρυνση που προκαλείται από τη λειτουργία τους.

Πρόστιμο από 500 έως 2.000 ευρώ επιβάλλεται στην περίπτωση που κατά τη διαδικασία χορήγησης της προσωρινής άδειας εγκατάστασης διαπιστωθεί ότι ο κτηνοτρόφος υπέβαλε ψευδή υπεύθυνη δήλωση.

Στις 7.500 ευρώ μπορεί να φτάσει το πρόστιμο, ανάλογα με το μέγεθος της κτηνοτροφικής εγκατάστασης, όταν από την παράβαση δεν προκαλείται υγειονομική ή περιβαλλοντική επιβάρυνση. Το πρόστιμο διπλασιάζεται στην περίπτωση που διαπιστωθεί υγειονομική ή περιβαλλοντική επιβάρυνση.

Στις 20.000 ευρώ μπορεί να ανέλθει το πρόστιμο στην περίπτωση που οι παραβάσεις που θα διαπιστωθούν μετά από έλεγχο, προκαλούν εκτεταμένη βλάβη στο περιβάλλον, θέτοντας σε κίνδυνο τη δημόσια υγεία, και δεν είναι δυνατή η άρση του με την εκτέλεση βελτιωτικών εργασιών, οπότε και διακόπτεται μερικά ή ολικά η λειτουργία της εγκατάστασης.

Επίσης η σχετική Υπουργική Απόφαση προβλέπει πως είναι δυνατό να γίνει συνδυασμός επιβολής προστίμου και διακοπής της λειτουργίας κτηνοτροφικής εγκατάστασης σε περίπτωση που διαπιστωθούν επαναλαμβανόμενες παραβάσεις, όπως και στην περίπτωση που οι βελτιωτικές εργασίες που υποδείχθηκαν στον κτηνοτρόφο, δεν υλοποιηθούν μέσα στην προθεσμία που του ορίστηκε.

Διακοπή λειτουργίας κτηνοτροφικής μονάδας
Στις περιπτώσεις που επιβληθεί η κύρωση της διακοπής της λειτουργίας κτηνοτροφικής εγκατάστασης, ορίζεται και η προθεσμία απομάκρυνσης των ζώων που εκτρέφονταν σε αυτή.

Η ανωτέρω προθεσμία δεν μπορεί να υπερβαίνει τους τρεις μήνες, ωστόσο μπορεί να χορηγηθεί παράταση, η οποία δεν μπορεί να υπερβαίνει τον ένα επιπλέον μήνα, στην περίπτωση που ο κτηνοτρόφος αδυνατεί να απομακρύνει το ζωικό κεφάλαιο εντός της αρχικά τεθείσας προθεσμίας λόγω εξωγενών παραγόντων που δεν οφείλονται σε υπαιτιότητά του.

Αδειοδότηση
Η νομοθεσία για την αδειοδότηση των στάβλων τροποποιήθηκε προσφάτως, με αποτέλεσμα να απλοποιηθεί η διαδικασία της έκδοσης αδειών εγκατάστασης.

Ωστόσο, παραμένουν πολλά προβλήματα που κάνουν δύσκολη έως αδύνατη την έκδοσή τους. Για παράδειγμα, ακόμη και για τα πρόχειρα καταλύματα υποχρεώνονται οι κτηνοτρόφοι να προσκομίζουν αποφάσεις χαρακτηρισμού των χωραφιών τους πως δεν είναι δασικές εκτάσεις.

Κι επειδή η Λέσβος δε διαθέτει κυρωμένους δασικούς χάρτες, οι κτηνοτρόφοι είναι υποχρεωμένοι να πληρώνουν υπέρογκα ποσά για την εκπόνηση των τοπογραφικών που ζητά η Δασική Υπηρεσία. Έτσι, μέχρι τώρα στη Λέσβο, επτά χρόνια μετά τη θέσπιση του πρώτου νόμου για την αδειοδότηση των στάβλων, έχουν εκδοθεί περί τις 200 άδειες εγκατάστασης.

Οι κτηνοτρόφοι που είχαν εκδώσει άδειες τα προηγούμενα χρόνια και σήμερα έχουν αυξήσει τον αριθμό των εκτρεφόμενων ζώων, ή έχει αλλάξει το πρόσωπο που είναι ο αρχηγός της εκμετάλλευσης, θα πρέπει να ανανεώσουν τις άδειες τους.

Επίσης οι κτηνοτρόφοι θα πρέπει να γνωρίζουν πως αναμένεται σύντομα η λήψη επιδοτήσεων να συνδεθεί με την αδειοδότηση των εγκαταστάσεών τους.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey