Μερική αποκατάσταση της Εξισωτικής Αποζημίωσης

Ανακοίνωσαν πληρωμές επιδοτήσεων

04/09/2014 - 15:30

Τουλάχιστον το 40% της Εξισωτικής Αποζημίωσης έχουν λάβει οι κτηνοτρόφοι όλης της χώρας. Αυτό δήλωσε στη Βουλή, ο αναπληρωτής υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Πάρις Κουκουλόπουλος, απαντώντας σε σχετική ερώτηση του βουλευτή τού Κ.Κ.Ε. Νικόλαου Μωραΐτη.

Τουλάχιστον το 40% της Εξισωτικής Αποζημίωσης έχουν λάβει οι κτηνοτρόφοι όλης της χώρας. Αυτό δήλωσε στη Βουλή, ο αναπληρωτής υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Πάρις Κουκουλόπουλος, απαντώντας σε σχετική ερώτηση του βουλευτή τού Κ.Κ.Ε. Νικόλαου Μωραΐτη.

Παράλληλα ο υπουργός δήλωσε ότι μέχρι το τέλος του Σεπτεμβρίου πιστεύει πως θα έχει διορθωθεί ένα μεγάλο μέρος που προβλήματος του σχετίζεται με την Εξισωτική Αποζημίωση του 2013.

Από τις παραπάνω δηλώσεις, είναι φανερό ότι ο κ. Κουκουλόπουλος επιμελώς απέφυγε να δεσμευτεί για πλήρη αποκατάσταση των δικαιούχων της Εξισωτικής Αποζημίωσης.

Ο κ. Κουκουλόπουλος προσέθεσε πως η προκαταβολή της Ενιαίας Ενίσχυσης θα πληρωθεί κανονικά μέσα στον Οκτώβριο και η αποπληρωμή θα γίνει το Δεκέμβριο, ενώ σημείωσε πως θα ακολουθήσει η πληρωμή των βιολογικών προγραμμάτων για την κτηνοτροφία.

Πρέπει να σημειωθεί ότι η πληρωμή των βιοκαλλιεργητών καθυστερεί εδώ και αρκετούς μήνες. Στα τέλη του Ιουλίου είχε ανακοινωθεί ότι η πληρωμή της Εξισωτικής επρόκειτο να γινόταν στις αρχές του Σεπτεμβρίου, κάτι που μέχρι χθες το απόγευμα δεν είχε γίνει. Εν τω μεταξύ, κατά τη διάρκεια του Αυγούστου έγινε γνωστό ότι μεταφέρθηκαν 23 εκατ. ευρώ από τα κονδύλια για τα αγροπεριβαλλοντικά μέτρα (βιολογική γεωργία, βιολογική κτηνοτροφία, νιτρορρύπανση κ.λπ.) στο ταμείο για την Εξισωτική Εποζημίωση.

Σε ό,τι αφορά στην Ενιαία Ενίσχυση, ο κ. Κουκουλόπουλος επανέλαβε αυτό που έλεγαν όλοι οι προκάτοχοί του την ίδια εποχή τα προηγούμενα χρόνια.

Ωστόσο, φέτος οι συνθήκες είναι διαφορετικές. Βρισκόμαστε ήδη στις αρχές του Σεπτεμβρίου και οι καταχώρηση των αιτήσεων για την Ενιαία Ενίσχυση στο πληροφοριακό σύστημα του ΟΠΕΚΕΠΕ, δεν έχει ολοκληρωθεί. Επίσης δεν έχουν καταχωρηθεί στο σύστημα δικαιολογητικά που καταθέτουν οι παραγωγοί. Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι πολύ δύσκολα θα μπορεί να γίνει πληρωμή της προκαταβολής της Ενιαίας Ενίσχυσης στα τέλη του Οκτωβρίου.

Η Εξισωτική τού 2014
Φιλόδοξος είναι ο στόχος που έθεσε ο υπουργός η πληρωμή της Εξισωτικής Αποζημίωσης του 2014 να γίνει τον προσεχή Δεκέμβριο.

Συγκεκριμένα, κατά τη συζήτηση της προαναφερόμενης ερώτησης, ο υπουργός είπε: «Πρέπει να πω κάτι πολύ σημαντικό προς την Εθνική Αντιπροσωπεία και προς τους Έλληνες κτηνοτρόφους. Το διοικητικό συμβούλιο της Πανελλήνιας Ένωσης Κτηνοτρόφων, με την οποία συναντήθηκα πριν από 10 μέρες, το γνωρίζει ότι καταβάλλουμε μια αγωνιώδη προσπάθεια προκειμένου να καταφέρουμε εντός του 2014 και συγκεκριμένα το Δεκέμβρη να πληρώσουμε και την Εξισωτική τού 2014.

Ο στόχος της πολιτικής ηγεσίας τού ΥΠΑΑΤ είναι φέτος η Εξισωτική Αποζημίωση να ανέλθει ως συνολική πληρωμή για τα έτη 2013 και 2014 στο διπλάσιο ποσό τού 2012, δηλαδή συνολικά σε 260 εκατ. ευρώ. Ο κάθε κτηνοτρόφος να πάρει τελικά τα διπλάσια ποσά που πήρε πέρυσι για την Εξισωτική».

Βοσκοτόπια
Στην ομιλία του, ο κ. Κουκουλόπουλος αναφέρθηκε και στο φλέγον θέμα των βοσκοτόπων.
Συγκεκριμένα είπε πως γίνεται προσομοίωση της διάταξης για τα βοσκοτόπια που ψηφίσθηκε τον Απρίλιο, για να δουν οι υπηρεσίες τού ΟΠΕΚΕΠΕ πώς εφαρμόζεται.

Αν υπάρχουν προβλήματα, θα προβούν σε περαιτέρω ρύθμιση. Στόχος είναι, όπως είπε ο αναπληρωτής υπουργός, την 1η Ιανουαρίου 2015 να μην υπάρχει κανένα πρόβλημα με τα βοσκοτόπια, ώστε από το 2015 και μετά, με τη νέα ΚΑΠ, η Εξισωτική Αποζημίωση να πληρώνεται κάθε έτος, στη χρονιά της.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey