Διαψεύδει τις φήμες το Υπουργείο, αλλά η Τρόικα επιμένει

Υπό κατάργηση ο μειωμένος Φ.Π.Α. στα νησιά;

27/08/2014 - 15:16

Αλλεπάλληλα είναι τα δημοσιεύματα αναφορικά με την κατάργηση των μειωμένων φορολογικών συντελεστών και την εφαρμογή ενός ενιαίου συντελεστή Φ.Π.Α..

Αλλεπάλληλα είναι τα δημοσιεύματα αναφορικά με την κατάργηση των μειωμένων φορολογικών συντελεστών και την εφαρμογή ενός ενιαίου συντελεστή Φ.Π.Α.. Μία τέτοια εξέλιξη θίγει άμεσα την Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου, η οποία λόγω νησιωτικότητας απολαμβάνει μειωμένο κατά 30% Φ.Π.Α., ενώ από πολλούς φορείς και πολιτικούς παράγοντες έχει εκφραστεί κατά το παρελθόν πως ένα τέτοιο μέτρο θα ήταν καταστροφικό για τους νησιώτες.

Σύμφωνα με την «Καθημερινή», το ζήτημα αναμενόταν να τεθεί χθες από τον υπουργό Οικονομικών, Γκίκα Χαρδούβελη, ο οποίος συμμετείχε στη σύσκεψη του πρωθυπουργού, Αντώνη Σαμαρά, με τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελο Βενιζέλο.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η σύσκεψη θα έχει στο επίκεντρό της τα φορολογικά ζητήματα, καθώς ακόμα είναι σε εκκρεμότητα και οι αλλαγές στον Ενιαίο Φόρο Ιδιοκτησίας Ακινήτων (ΕΝΦΙΑ). Σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα, ο πρωθυπουργός έχει εδώ και μήνες εξαγγείλει την πρόθεση της κυβέρνησης για μείωση των συντελεστών Φ.Π.Α.. Πλέον έχουν ωριμάσει οι συνθήκες και σύμφωνα με πληροφορίες, στο Υπουργείο Οικονομικών επεξεργάζονται διάφορα σενάρια για να διαπιστώσουν τον καταλληλότερο τρόπο ώστε να μην τεθούν σε σημαντικό κίνδυνο τα δημόσια έσοδα.

Κατευναστικό εμφανίστηκε χθες με ανακοίνωσή του για το θέμα της κατάργησης των μειωμένων φορολογικών συντελεστών το Υπουργείο Οικονομικών. Συγκεκριμένα διέψευσε δημοσιεύματα, αλλά και τον πρόεδρο της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου (ΕΣΕΕ), Βασίλη Κορκίδη, ο οποίος αναφέρθηκε σε σχέδιο καθιέρωσης ενιαίου συντελεστή Φ.Π.Α..

Συγκεκριμένα, σε ανακοίνωση που εξέδωσε το Υπουργείο Οικονομικών, αναφέρει ότι τα όσα λέγονται και γράφονται περί καθιέρωσης ενιαίου συντελεστή και κατάργησης μειωμένων φορολογικών συντελεστών, «δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα». Παράλληλα, ξεκαθαρίζει ότι δεν επεξεργάζεται σχέδιο για κατάργηση των εξαιρέσεων που ισχύουν σήμερα.

Αντιδράσεις
Για το ζήτημα μίλησε στο «Ε» ο περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου, Νάσος Γιακαλής, τονίζοντας πως δεν είναι καθόλου εφησυχαστικό το γεγονός ότι το θέμα επανέρχεται ξανά, έστω και μέσα από δημοσιεύματα και διαρροές. Μάλιστα τόνισε πως ο μειωμένος συντελεστής Φ.Π.Α. είναι το ελάχιστο που θα μπορούσε να κάνει το κράτος ισοσταθμίζοντας το κόστος ζωής σε περιοχές όπως τα νησιά, δηλώνοντας πως πρέπει να παρθούν ακόμα πιο ριζοσπαστικά μέτρα. Συγκεκριμένα, ο κ. Γιακαλής τόνισε: «Είναι απαράδεκτη και μόνο η συζήτηση για μία ενδεχόμενη κατάργηση του μειωμένου συντελεστή Φ.Π.Α. στα νησιά μας.

Το αυξημένο κόστος στα προϊόντα και στις υπηρεσίες που προκύπτει λόγω του μεταφορικού κόστους, επιβάλλει ως αναγκαιότητα μέτρα που θα ελαφρύνουν τους κατοίκους των νησιών. Εμείς στο παρελθόν έχουμε προτείνει ειδικό φορολογικό καθεστώς για τα νησιά του Βορείου Αιγαίου και όχι απλά ένα οριζόντιο μέτρο, όπως είναι αυτό του μειωμένου Φ.Π.Α. το οποίο θέλουν να καταργήσουν. Αν το κάνουν, να αναλάβουν και το πολιτικό κόστος του οικονομικού μαρασμού των νησιών».

Εξοργισμένος δηλώνει με τα όσα φημολογούνται ο πρόεδρος των Ξενοδόχων Λέσβου, Περικλής Αντωνίου, δηλώνοντας πως η κατάργηση του μειωμένου συντελεστή είναι χωρίς δημοσιονομικό όφελος και παράλληλα καταστροφική για τους νησιώτες.

Μάλιστα αναφορά για το θέμα έκανε και ενώπιον του υπουργού Ναυτιλίας, Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη, κατά τη διάρκεια της χθεσινής ημερίδας εδώ στη Μυτιλήνη. Μιλώντας στο «Ε», τόνισε: «Έχουμε μέχρι τώρα υποβάλει στο Υπουργείο Οικονομικών τρία υπομνήματα για το ζήτημα, με τα οποία εξηγούμε πως πρόκειται για μία καταστροφική παρέμβαση.

Η είσπραξη του Υπουργείου από το Φ.Π.Α. της περιοχής μας είναι 45 - 50 εκατ. ευρώ, όταν η συνολική για τη χώρα είναι 12 δισεκατομμύρια. Καταλαβαίνει και ο πιο αδαής πως το όφελος στις εισπράξεις θα είναι ελάχιστο, ενώ παράλληλα θα προκληθεί τεράστια αύξηση του κόστους ζωής των νησιωτών.

Ο μειωμένος συντελεστής επιβλήθηκε στην περιοχή μας για λόγους νησιωτικότητας και επειδή θεωρούμαστε μειονεκτική περιοχή. Οι λόγοι αυτοί δε σταμάτησαν να συντρέχουν. Δυστυχώς μάς αναγκάζουν να εξηγούμε κάθε φορά τα αυτονόητα και να τρέχουμε για να εξασφαλίσουμε την επιβίωσή μας».

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey