Ο Αλέκος Γιαζιτζόγλου για την εφαρμογή της νέας ΚΑΠ

Πολλά τα αδιευκρίνιστα ζητήματα

29/07/2014 - 14:30

Αργά χθες το απόγευμα ολοκληρώθηκε η έκτακτη συνεδρίαση του Δ.Σ. τής ΠΑΣΕΓΕΣ, που εξέτασε το σχέδιο του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης για την εφαρμογή της νέας Κοινής Αγροτικής Πολιτικής. Σήμερα πρόκειται να γίνει συνάντηση με τον αναπληρωτή υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, Πάρι Κουκουλόπουλο.

Αργά χθες το απόγευμα ολοκληρώθηκε η έκτακτη συνεδρίαση του Δ.Σ. τής ΠΑΣΕΓΕΣ, που εξέτασε το σχέδιο του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης για την εφαρμογή της νέας Κοινής Αγροτικής Πολιτικής. Σήμερα πρόκειται να γίνει συνάντηση με τον αναπληρωτή υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, Πάρι Κουκουλόπουλο.

Ο πρόεδρος της ΕΑΣ Λέσβου και μέλος τού Δ.Σ. τής ΠΑΣΕΓΕΣ, Αλέκος Γιαζιτζόγλου, σχολιάζοντας την πρόταση του Υπουργείου τόνισε: «Το πρώτο πράγμα που διαπιστώνει κανείς, είναι πως δεν έγινε δεκτό κανένα από τα σενάρια που είχε επεξεργαστεί η ΠΑΣΕΓΕΣ. Σε ένα δεύτερο επίπεδο, βλέπουμε ότι το Υπουργείο πήρε επιμέρους προτάσεις από κάθε σενάριο που είχαμε κάνει, και τις ενσωμάτωσε στη δική του πρόταση.

Επίσης πρέπει να πούμε ότι αυτήν τη στιγμή μένουν αδιευκρίνιστα πολλά ζητήματα. Για παράδειγμα, ξέρουμε πως οι ελαιοπαραγωγοί θα λάβουν 50 ευρώ ανά στρέμμα επιδότηση.

Αυτό σημαίνει πως για κάποιους ελαιοπαραγωγούς η μείωση των επιδοτήσεων που λαμβάνουν, θα είναι πολύ μεγάλη, γι’ άλλους μικρότερη και για ορισμένους δε θα υπάρξει μείωση. Ωστόσο η ΚΑΠ προβλέπει ότι κανείς δεν μπορεί να υποστεί μεγαλύτερη του 30% μείωση των επιδοτήσεων που λάμβανε. Αυτήν τη στιγμή κανείς δεν μπορεί να πει πώς θα τηρηθεί ο παραπάνω κανόνας. Άγνωστο είναι επίσης πόσες από τις εκτάσεις της Λέσβου θα ενταχθούν στις ορεινές και μειονεκτικές περιοχές, ώστε οι ελαιώνες και τα βοσκοτόπια του νησιού να λάβουν πρόσθετη ενίσχυση».

Τι συζήτησαν
Κατά τη συνεδρίαση του Δ.Σ. τής ΠΑΣΕΓΕΣ, εκφράστηκε η εκτίμηση πως οι θέσεις του Υπουργείου εμπεριέχουν τη λογική, τη φιλοσοφία και τις βασικές επιδιώξεις τής ΠΑΣΕΓΕΣ.

Συγκεκριμένα, η ελάχιστη σύγκλιση του 60% και οι μέγιστες απώλειες του 30% στις δύο περιφέρειες (αροτραίες καλλιέργειες, δενδρώδεις καλλιέργειες), η στήριξη για όσους παράγουν (ενεργοί αγρότες) και η μεταφορά πόρων στην κτηνοτροφία ικανοποιούν θέσεις που έχει εκφράσει η κορυφαία συνεταιριστική οργάνωση.

Θετικά αντιμετωπίζεται και ο σχεδιασμός για σταδιακή εσωτερική σύγκλιση, δηλαδή η βαθμηδόν προσέγγιση του ύψους τής ανά στρέμμα επιδότησης που λαμβάνουν οι παραγωγοί που μετέχουν στην ίδια περιφέρεια, ώστε να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα που καταγράφηκαν τα προηγούμενα χρόνια όπου η ίδια καλλιέργεια επιδοτούνταν με 100 ευρώ το στρέμμα στην Κέρκυρα και με 10 ευρώ στη Χίο.

Η ΠΑΣΕΓΕΣ θεωρεί πως ο διαχωρισμός της χώρας σε τρεις περιφέρειες κάνει την εφαρμογή τής ΚΑΠ πολύπλοκη και γραφειοκρατική, με προβλήματα που θα είχαν αποφευχθεί αν είχε υιοθετηθεί η δική της πρόταση, όλη η χώρα να χαρακτηριστεί μία ενιαία περιφέρεια.

Επίσης, η ΠΑΣΕΓΕΣ ήθελε να δοθούν περισσότερα κονδύλια για τις συνδεδεμένες επιδοτήσεις, ώστε να ενισχυθούν ακόμη περισσότεροι παραγωγοί αιγοπρόβειου γάλακτος, σκληρού σιταριού και βόειου κρέατος. Οι συνδεδεμένες επιδοτήσεις με την παραγωγή θα δίνονται ως πρόσθετη ενίσχυση. Έτσι, για παράδειγμα, ένας κτηνοτρόφος της Πελόπης θα λαμβάνει τη βασική ενίσχυση, τη συνδεδεμένη ενίσχυση και την πρόσθετη ενίσχυση ως κτηνοτρόφος ορεινής περιοχής.

Απαραίτητο κρίνεται να διευκρινιστούν το επόμενο διάστημα, εγκαίρως και με ευκρίνεια, κρίσιμα θέματα όσον αφορά στη λεπτομερή εφαρμογή της νέας ΚΑΠ σε εθνικό επίπεδο, διότι σε αντίθετη περίπτωση τα όποια θετικά στοιχεία της απόφασης γνωστοποιηθούν στην Ε.Ε. μέχρι την 1η Αυγούστου 2014, θα αποδυναμωθούν και η πλήρης εφαρμογή της νέας ΚΑΠ από 1ης Ιανουαρίου 2015 θα οδηγήσει σε τριβές, αδικίες και αποτυχία τεθέντων στόχων και προτεραιοτήτων, όπως πιστεύει το Δ.Σ. τής ΠΑΣΕΓΕΣ.

Σίγουρο θεωρούνταν έως χθες από τον πρόεδρο της ΕΑΣ Λέσβου, Αλέκο Γιαζιτζόγλου, πως οι μικροί παραγωγοί των νησιών που λαμβάνουν κάτω από 200 ευρώ Ενιαία Ενίσχυση, θα συνεχίσουν να επιδοτούνται.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey