Όλες οι ρυθμίσεις του σχεδίου Καρασμάνη

Νέα ΚΑΠ χωρίς νησιωτική ρήτρα

25/07/2014 - 22:37

Έκτακτη συνεδρίαση του Δ.Σ. τής ΕΑΣ Λέσβου θα πραγματοποιηθεί το πρωί της Δευτέρας για το θέμα της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής και στη συνέχεια το Δ.Σ. θα μεταβεί στην Αθήνα προκειμένου να παρακολουθήσει από κοντά τη συζήτηση του θέματος στη Βουλή.

Έκτακτη συνεδρίαση του Δ.Σ. τής ΕΑΣ Λέσβου θα πραγματοποιηθεί το πρωί της Δευτέρας για το θέμα της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής και στη συνέχεια το Δ.Σ. θα μεταβεί στην Αθήνα προκειμένου να παρακολουθήσει από κοντά τη συζήτηση του θέματος στη Βουλή.

Ο τρόπος που θα εφαρμοστεί η νέα Κοινή Αγροτική Πολιτική, θα κρίνει αν τα νησιά του Νομού μας θα χάσουν ή θα κερδίσουν από την πανελλαδική κατανομή των αγροτικών επιδοτήσεων την επόμενη πενταετία. Το συνολικό ποσό των παντός είδους αγροτικών επιδοτήσεων που φτάνουν στα νησιά του Νομού, ξεπερνά τα 40 εκατομμύρια.

Η πρόταση που παρουσίασε το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων είναι θετικό ότι περιλαμβάνει ειδική πρόβλεψη για τις περιοχές με φυσικά μειονεκτήματα.

Ωστόσο, η ρύθμιση αυτή είναι πολύ κατώτερη της εύλογης προσδοκίας να μπουν τα νησιά του Αιγαίου σε ειδικό καθεστώς, στο πλαίσιο του οποίου θα αντιμετωπίζονταν με ευνοϊκό τρόπο οι μικροί παραγωγοί και το πρόβλημα των βοσκοτόπων, και θα δινόταν αυξημένη ανά στρέμμα επιδότηση.

Κατά την παρουσίαση των θέσεων του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων στην Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Γιώργος Καρασμάνης, τόνισε πως στόχος είναι η αξιοποίηση κατά τον καλύτερο δυνατό τρόπο των διατάξεων και των χρημάτων της καινούργιας ευρωπαϊκής αγροτικής πολιτικής προς όφελος των Ελλήνων αγροτών.

Τρεις οι περιφέρειες
Η χώρα διαιρείται σε τρεις περιφέρειες: Η πρώτη αφορά στα βοσκοτόπια, που θα απορροφά κάθε χρόνο το 25% των συνολικών κονδυλίων του Εθνικού Φακέλου, συνολικού προϋπολογισμού 440 εκατ. ευρώ. Η δεύτερη έχει να κάνει με τις αροτραίες καλλιέργειες, με το 47% του Εθνικού Φακέλου και συνολικού προϋπολογισμού 850 εκατ. ευρώ το χρόνο, ενώ η τρίτη περιφέρεια αφορά σε όλες τις δενδρώδεις καλλιέργειες, με το 28% των κονδυλίων του Εθνικού Φακέλου και συνολικού προϋπολογισμού 470 εκατ. ευρώ.

Ο προσδιορισμός των βοσκοτόπων της χώρας ως ενιαίας περιφέρειας εξηγεί γιατί τις τελευταίες ημέρες, όπως αποκάλυψε το «Ε», οι επιλέξιμοι βοσκότοποι της Λέσβου μειώθηκαν στα επίπεδα του Ιουλίου τού 2013. Αποτέλεσμα αυτού είναι η Λέσβος να χάνει από το 30% των βοσκίσιμων εκτάσεών της. Ανάλογης έκτασης είναι το πρόβλημα και στη Λήμνο. Αυτό σημαίνει πως ό,τι και να γίνει με το ύψος τής ανά στρέμμα επιδότησης στους βοσκοτόπους, το συνολικό ποσό που θα λάβουν οι κτηνοτρόφοι θα είνια μικρότερο από αυτό που λάμβαναν τα προηγούμενα χρόνια.
Δεύτερο σημαντικό στοιχείο της πρότασης του Υπουργείου είναι πως εντάσσει στην ίδια περιφέρεια τους αμπελώνες και τους ελαιώνες (δενδρώδεις καλλιέργειες).

Κερδισμένοι από αυτήν τη ρύθμιση είναι οι αμπελουργοί που δεν επιδοτούνταν από την προηγούμενη ΚΑΠ, όπως και οι παραγωγοί φρούτων (πορτοκάλια, μανταρίνια κ.λπ.), που επίσης δεν επιδοτούνταν ως τώρα. Αξίζει να σημειωθεί πως οι δενδρώδεις καλλιέργειες θα λαμβάνουν ως ετήσια επιδότηση όσα λάμβαναν οι ελαιοπαραγωγοί έως το 2004.
Στους επαγγελματίες αγρότες των ορεινών και μειονεκτικών περιοχών της χώρας θα δίνεται το 5% των συνολικών άμεσων επιδοτήσεων. Πολύ σημαντική ρύθμιση είναι πως παραμένουν οι επιδοτήσεις για τους παραγωγούς οσπρίων, σκληρού σιταριού και τους εκτροφείς βοοειδών και αιγοπροβάτων (όπως και ορισμένων άλλων προϊόντων) να είναι συνδεδεμένες με την παραγωγή.
Όσοι αγρότες εισπράττουν κοινοτικές ενισχύσεις μέχρι 1.250 ευρώ το χρόνο (περίπου 350.000 Έλληνες αγρότες σήμερα), εντάσσονται αυτομάτως στο καθεστώς των λεγόμενων μικρών αγροτών. Θα λαμβάνουν αυτή την επιδότηση και καμμία άλλη και εξαιρούνται από κάθε υποχρέωση της ΚΑΠ. Πρόκειται για τους παραγωγούς που θα τεθούν οριστικά εκτός επιδοτήσεων μετά το 2020.

 

Με μείον 24,5% ξεκινούν οι αγροτικές επιδοτήσεις 

Από το 2015 ξεκινούν οι περικοπές των επιδοτήσεων ώστε έως το 2019 να επιτευχθεί η μέγιστη δυνατή σύγκλισή τους. Ως βάση υπολογισμού των επιδοτήσεων θα πρέπει να ληφθεί το 2014, όπου το συνολικό ποσό που θα λάβει κάθε παραγωγός έχει περικοπεί κατά 8,5% για δημοσιονομικούς λόγους. Σε αυτό το ποσό θα γίνει περικοπή κατά 2%, που θα πάει για τους νέους αγρότες, κατά 5% για την ενίσχυση των κατά κύριο επάγγελμα αγροτών των ορεινών και μειονεκτικών περιοχών και κατά 9% για τη στήριξη των προϊόντων που θα λαμβάνουν επιδότηση συνδεδεμένη με την παραγωγή. Δηλαδή με το ξεκίνημα της νέας ΚΑΠ, οι παραγωγοί χάνουν το 25% των άμεσων επιδοτήσεων.

Το 2019 στόχος είναι οι πλέον ευνοημένοι αγρότες της προηγούμενης ΚΑΠ να έχουν υποστεί μείωση των ενισχύσεών τους έως 30% μετά τις προαναφερόμενες περικοπές τού 24,5%.

Σημαντικές προβλέψεις της πρότασης του Υπουργείου είναι:

Κανείς δε λαμβάνει ενίσχυση εάν αφήνει άνω του 50% της γης του ακαλλιέργητο. Εκτός επιδοτήσεων θα είναι οι εταιρείες που δεν έχουν κύριο στόχο τους τη γεωργία (αεροδρόμια, κάμπινγκ, ξενοδοχεία, γήπεδα κ.λπ.). Ένα νομικό πρόσωπο για να λάβει επιδοτήσεις, θα πρέπει οι γεωργικές δραστηριότητές του να αποτελούν τουλάχιστον το ένα τρίτο του τζίρου του. Τα φυσικά πρόσωπα για να συνεχίσουν να λαμβάνουν επιδοτήσεις, θα πρέπει το εξωγεωργικό τους εισόδημα να προέρχεται κατά 5% από επιδοτήσεις. Από τις παραπάνω δεσμεύσεις εξαιρούνται όσοι λαμβάνουν έως 3.500 ευρώ επιδότηση ετησίως.

Αυξημένα κατά 25% θα είναι τα δικαιώματα των νέων αγροτών για τα 250 πρώτα στρέμματα των εκμεταλλεύσεών τους. Την επόμενη πενταετία υπολογίζεται πως θα ενταχθούν στο πρόγραμμα νέων αγροτών περίπου 15.000 ενδιαφερόμενοι.

Οι μικροί παραγωγοί που θα λαμβάνουν έως 1.250 ευρώ, δε θα υπόκεινται σε ελέγχους για την πολλαπλή συμμόρφωση και την τήρηση των περιβαλλοντικών όρων. Ωστόσο θα είναι υποχρεωμένοι να διατηρούν σε καλή κατάσταση τα αγροκτήματά τους. Στην κατηγορία αυτή μπορούν να μπουν όσοι παραγωγοί λαμβάνουν άνω των 1.250 ευρώ κατά το 2015, ενώ κανείς δεν μπορεί να ενταχθεί μετά το 2015. Η έξοδος μπορεί να γίνει όποτε το αποφασίσει ο παραγωγός.

Οι κτηνοτρόφοι αιγοπροβάτων μέσω των συνδεμένων ενισχύσεων θα λαμβάνουν πρόσθετη επιδότηση για την παραγωγή ποιοτικού γάλακτος, ενώ οι κτηνοτρόφοι βοοειδών, για την αύξηση ιθαγενών ζώων και τη μείωση των εισαγωγών ζώντων ζώων.

 

O ΣΥΡΙΖΑ για τη νέα ΚΑΠ 

Ο ΣΥΡΙΖΑ με ανακοίνωσή του επικρίνει την κυβέρνηση, που περίμενε να έρθουν οι τελευταίες μέρες του Ιουλίου για να ανακοινώσει τις θέσεις της για την εφαρμογή της νέας Κοινής Αγροτικής Πολιτικής. Επίσης, αναφέρει πως η κατανομή των ενισχύσεων σε συνδυασμό με τη γενικότερη κυβερνητική πολιτική είναι αντίθετη με το συμφέρον των μικρομεσαίων αγροτών και δεν υπηρετεί την παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας. Ακόμη θεωρεί πως είναι απαραίτητη η ριζική αναθεώρηση της ΚΑΠ. 

Ακόμη κατηγορεί την κυβέρνηση ότι με τις θέσεις που ανακοίνωσε δε διασφαλίζει την αναδιανομή των πόρων σε όφελος των μικρομεσαίων αγροτών, δε συμβάλλει στην αντιστροφή της εγκατάλειψης της γης, δεν υπηρετεί τον εθνικό στρατηγικό σχεδιασμό και τις κλαδικές πολιτικές για την παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας και δε συμβάλλει στην άρση των περιφερειακών ανισοτήτων.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey