Εκτός της νέας ΚΑΠ όσοι παίρνουν 250 ευρώ επιδότηση

Πλήττονται περίπου 3.000 δικαιούχοι της Λέσβου

09/07/2014 - 16:39

Μια καταστροφική ρύθμιση για τους νησιώτες παραγωγούς προωθεί το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων για την εφαρμογή της νέας Κοινής Αγροτικής Πολιτικής.

Μια καταστροφική ρύθμιση για τους νησιώτες παραγωγούς προωθεί το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων για την εφαρμογή της νέας Κοινής Αγροτικής Πολιτικής.

Όπως έγινε γνωστό, το Υπουργείο ανεβάζει το όριο αποκλεισμού των παραγωγών από την Ενιαία Ενίσχυση, από τα 200 ευρώ που είναι σήμερα, στα 250 ευρώ.

Ουσιαστικά πρόκειται για μέτρο που πλήττει τους πολύ μικρούς παραγωγούς και σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του προέδρου τής ΕΑΣ Λέσβου, πάνω από 3.000 δικαιούχοι θα χάσουν την Ενιαία Ενίσχυση, όσο και τις άλλες επιδοτήσεις που λαμβάνουν.

Το μείζον πρόβλημα δεν είναι στην Ενιαία Ενίσχυση, αλλά στις πρόσθετες ενισχύσεις που λαμβάνει η συγκεκριμένη κατηγορία παραγωγών, γιατί υπάρχουν ελαιοπαραγωγοί στη Λέσβο που λαμβάνουν 250 ευρώ από την Ενιαία Ενίσχυση διότι την περίοδο που υπολογίζονταν τα ιστορικά δικαιώματα, δεν είχαν παραγωγή ελαιολάδου.

Όμως επειδή διαθέτουν μεγάλο κλήρο, λαμβάνουν σημαντικά ποσά από το Ποιοτικό Παρακράτημα του ελαιολάδου και από τη Στρεμματική Ενίσχυση των ελαιώνων του Αιγαίου.

«Εμείς έχουμε παραγωγό που λαμβάνει 200 ευρώ από την Ενιαία Ενίσχυση, αλλά παίρνει 2.000 ευρώ από τη Στρεμματική Ενίσχυση και άλλα 1.800 ευρώ από το Ποιοτικό Παρακράτημα. Όπως αντιλαμβάνεστε, η απώλεια των 200 ευρώ γι’ αυτό τον παραγωγό είναι δευτερεύον ζήτημα. Όμως όταν θα χάσει τα άλλα ποσά, η ζημιά που θα υποστεί, θα είναι πολύ μεγάλη.

Εμείς, ως ΕΑΣ Λέσβου ζητήσαμε από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης να εξαιρέσουν τα νησιά του Αιγαίου από τη συγκεκριμένη ρύθμιση.

Έχουμε ήδη ενημερώσει για τη θέση αυτή την ΠΑΣΕΓΕΣ και το συμπατριώτη μας υπουργό Δικαιοσύνης, Χαράλαμπο Αθανασίου. Το νομικό πλαίσιο και της χώρας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι ευνοϊκό για εμάς, αναγνωρίζει τις ιδιαιτερότητες των νησιών και θα είναι καταστροφικό αν δεν αξιοποιηθεί», σημειώνει ο κ. Γιαζιτζόγλου.

Έως τα τέλη του Ιουλίου, όλα δείχνουν πως η ελληνική κυβέρνηση θα έχει προχωρήσει στην οριστικοποίηση των θέσεών της για τον τρόπο εφαρμογής της νέας Κοινής Αγροτικής Πολιτικής.

Από τη Λέσβο και τα άλλα νησιά του Αιγαίου δεν έχει διαμορφωθεί ένα πλαίσιο θέσεων που να αίρει τις ανισότητες που δημιουργεί η ΚΑΠ, κι όλα δείχνουν πως για ακόμη μια φορά η κυβέρνηση θα διαμορφώσει την πολιτική της ερήμην των νησιών.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey