Υπογράφεται η σύμβαση για τους ψεκασμούς

Ετοιμότητα για τη δακοκτονία

30/05/2014 - 23:43

Όλα δείχνουν πως φέτος η δακοκτονία θα ξεκινήσει νωρίτερα από κάθε άλλη φορά την τελευταία πενταετία. Ακόμη πιο σημαντικό είναι πως αυτοί που θα αποφασίσουν για το χρόνο που πρέπει να ξεκινήσει η καταπολέμηση του δάκου, είναι γεωπόνοι κι όχι οι αποφάσεις του Ελεγκτικού Συνεδρίου ή οι αποφάσεις διοικητικών οργάνων των εμπλεκόμενων υπηρεσιών.

Όλα δείχνουν πως φέτος η δακοκτονία θα ξεκινήσει νωρίτερα από κάθε άλλη φορά την τελευταία πενταετία. Ακόμη πιο σημαντικό είναι πως αυτοί που θα αποφασίσουν για το χρόνο που πρέπει να ξεκινήσει η καταπολέμηση του δάκου, είναι γεωπόνοι κι όχι οι αποφάσεις του Ελεγκτικού Συνεδρίου ή οι αποφάσεις διοικητικών οργάνων των εμπλεκόμενων υπηρεσιών.

Τις προηγούμενες ολοκληρώθηκε ο προσυμβατικός έλεγχος που έγινε από το Ελεγκτικό Συνέδριο και έτσι η Περιφέρεια μπορεί να προχωρήσει στην υπογραφή της σύμβασης με την εταιρεία που κέρδισε το διαγωνισμό.

Έπειτα από την εξέλιξη αυτή, ο αρμόδιος αντιπεριφερειάρχης Αντώνης Γιαννάκης δήλωσε: «Με ιδιαίτερη ικανοποίηση λάβαμε την απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου με την οποία νομιμοποιούνται οι ενέργειες της Περιφέρειας για τη δακοκτονία της φετινής περιόδου και ανοίγεται ο δρόμος ώστε να προχωρήσουν οι διαδικασίες για την καταπολέμηση του δάκου της ελιάς το συντομότερο δυνατό, νωρίτερα από κάθε προηγούμενο έτος.

Επιπλέον, την επόμενη εβδομάδα θα δημοσιευθούν οι ανακοινώσεις πρόσληψης τόσο του επιστημονικού προσωπικού για 12 τομεάρχες, όσο και του εργατοτεχνικού προσωπικού που θα ασχοληθεί με την παγιδοθεσία. Είμαστε λοιπόν καθ’ όλα έτοιμοι να ξεκινήσει η δακοκτονία όταν οι γεωπόνοι της Διεύθυνσης Γεωργίας τής Π.Ε. Λέσβου κρίνουν ότι είναι κατάλληλος ο καιρός, ώστε το αποτέλεσμα να είναι το καλύτερο δυνατό για την προστασία της ελαιοπαραγωγής του νησιού».

Όπως γράφαμε τις προηγούμενες ημέρες, η Περιφέρεια διαθέτει εντομοκτόνα επαρκή για να προχωρήσει στην καταπολέμηση του δάκου, από την προμήθεια που είχε κάνει πέρυσι. Φέτος η προμήθεια των εντομοκτόνων θα γίνει απ’ ευθείας από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και είναι άγνωστο πότε θα ολοκληρωθεί ο εν λόγω διαγωνισμός.

Από μέρα σε μέρα…
Από μέρα σε μέρα, αν όχι από ώρα σε ώρα, περιμένει η Διεύθυνση Αγροτικής Ανάπτυξης Λέσβου την έγκριση του ΑΣΕΠ για την πρόσληψη των 12 τομεαρχών γεωπόνων, που θα επιβλέπουν την υλοποίηση του έργου. Επίσης με διαδικασίες τύπου ΑΣΕΠ θα προσληφθούν 66 άτομα, που θα απασχοληθούν με συμβάσεις ορισμένου χρόνου ως παγιδοθέτες και αποθηκάριοι.

Χθες εγκρίθηκε η πρόσληψή τους από την Οικονομική Επιτροπή της Περιφέρειας και μέσα στις επόμενες ημέρες θα δοθεί στη δημοσιότητα η σχετική προκήρυξη, όπως μας είπε η προϊσταμένη της υπηρεσία, Καλλιόπη Μαντού.

Με βάση τα παραπάνω δεδομένα, εκτιμούμε πως το τελευταίο δεκαήμερο του Ιουνίου θα έχουν ολοκληρωθεί οι διαδικασίες για την έναρξη της δακοκτονίας. Από εκεί και πέρα, οι γεωπόνοι θα είναι αυτοί που θα κρίνουν πότε είναι η κατάλληλη χρονική στιγμή για να γίνει η πρώτη καθολική διαβροχή.

Μετά το περσινό πανελλαδικό κάζο, τα συναρμόδια υπουργεία έβγαλαν γρήγορα τις απαιτούμενες αποφάσεις της δακοκτονίας. Γρήγορα κινήθηκαν οι διαδικασίες και από την Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου και τη Διεύθυνση Αγροτικής Ανάπτυξης Λέσβου. Το αποτέλεσμα είναι η έγκαιρη προετοιμασία για την έναρξη του έργου.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey