«Πουλάμε φθηνά, αλλά δεν έχει λεφτά ο κόσμος», λένε οι παραγωγοί

Πτώση της κίνησης στις λαϊκές αγορές

25/04/2014 - 14:23

Υποτονική είναι η κίνηση παρά τις χαμηλές τιμές στις λαϊκές αγορές, λένε παραγωγοί και πωλητές. Πολλοί δε από αυτούς επισημαίνουν πως τα έξοδα καλλιέργειας έχουν αυξηθεί κατακόρυφα τα τελευταία χρόνια, αλλά ο τζίρος συνεχώς μειώνεται, βάζοντας ζήτημα για την επιβίωσή τους από εδώ και πέρα.

Υποτονική είναι η κίνηση παρά τις χαμηλές τιμές στις λαϊκές αγορές, λένε παραγωγοί και πωλητές. Πολλοί δε από αυτούς επισημαίνουν πως τα έξοδα καλλιέργειας έχουν αυξηθεί κατακόρυφα τα τελευταία χρόνια, αλλά ο τζίρος συνεχώς μειώνεται, βάζοντας ζήτημα για την επιβίωσή τους από εδώ και πέρα.

«Η δουλειά στο χωράφι, σκληρή και το μεροκάματο, δύσκολο», μας λένε οι παραγωγοί των λαϊκών αγορών. Αν και οι τιμές είναι αισθητά χαμηλότερες από τα προηγούμενα χρόνια, οι παραγωγοί είναι αντιμέτωποι με τη διστακτικότητα του κόσμου και βλέπουν τον τζίρο τους να κατρακυλά έως και 40% τα τελευταία χρόνια. Η οικονομική κρίση, τα φθηνότερα φρούτα εισαγωγής και οι συγκρατημένοι πλέον καταναλωτές, που αγοράζουν μόνο τα απαραίτητα, είναι οι βασικές αιτίες της πτώσης του τζίρου στις λαϊκές αγορές. Ταυτόχρονα, τα έξοδα για τους παραγωγούς έχουν αυξηθεί. «Οι τιμές στα καύσιμα, στο ρεύμα, στους σπόρους, στις πρώτες ύλες και τα λιπάσματα συνεχώς ανεβαίνουν, τη στιγμή που εμείς αναγκαζόμαστε να πουλάμε όλο και πιο χαμηλά για να αγοράζει ο κόσμος», τονίζει ο παραγωγός και πρόεδρος των Παραγωγών των Λαϊκών Αγορών της Μυτιλήνης, Παναγιώτης Καλογνωμάς.


Στη λαϊκή της Μυτιλήνης στην Καλλιθέα, ένα πρωί

Μέρες «νεκρές»
Ο ίδιος σχετικά με την κίνηση στη λαϊκή αναφέρει: «Ο κόσμος ψωνίζει στις αρχές και στα μέσα του μήνα που έχει πληρωθεί. Οι υπόλοιπες μέρες είναι νεκρές για εμάς. Ο κόσμος επίσης που έρχεται, θα πάρει τα τελείως απαραίτητα και πλέον δε γυρίζει το κεφάλι στα δεύτερης διαλογής. Παλιά αγόραζαν δυο και τρία κιλά από ένα είδος, ενώ τώρα φεύγουν με ένα η ακόμα και μισό κιλό, για το φαΐ της ημέρας».

Στη λαϊκή της Καλλιθέας στην Ηλία Βενέζη, μιλήσαμε με παραγωγούς, αλλά και με τον κόσμο που από νωρίς το πρωί ήταν εκεί. Ο παραγωγός Γιώργος Ζέρβας τόνισε: «Είμαστε πολύ κάτω σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια και ίσως και 50% στον τζίρο. Αυτή την εποχή έχει καλή παραγωγή και οι τιμές είναι αρκετά καλές. Καλή ντομάτα μπορεί να βρει κάποιος με 70 λεπτά, λάχανα με 40 λεπτά και τις δυο σαλάτες τις έχουμε ενάμισι ευρώ. Ο κόσμος, όμως, δεν έχει λεφτά».


Ασπασία Κατέχου: «Στη λαϊκή βρίσκουμε τα λαχανικά πιο φθηνά»

Κι οι καταναλωτές
Καλές τιμές και καλή ποιότητα διαπιστώνει και ο κόσμος στις λαϊκές. Η Ασπασία Κατέχου ανέφερε: «Στη λαϊκή βρίσκουμε τα λαχανικά πιο φθηνά από τα σούπερ μάρκετ και εδώ τούς ξέρουμε τους ανθρώπους και τους εμπιστευόμαστε. Δυστυχώς όμως δε μας περισσεύουν ούτε για τα απαραίτητα. Πληρώνουμε ρεύμα και λογαριασμούς και κάνουμε οικονομία σ’ αυτά που τρώμε. Το κράτος πια δε σκέφτεται τους αδύνατους. Δούλευα 46 χρόνια αγρότισσα και τώρα μού λένε ότι δε δικαιούμαι σύνταξη. Στο εξωτερικό δούλεψα πέντε χρόνια και μου έβγαλαν μία μικρή σύνταξη. Εδώ μια ολόκληρη ζωή δουλειά, και τίποτα.

Παναγιώτης Καλογνωμάς: «Πουλάμε όλο και πιο χαμηλά, για να αγοράζει ο κόσμος»

Την ανάγκη ενίσχυσης των λαϊκών αγορών επισημαίνει ο πρόεδρος της Ένωσης Καταναλωτών, Γιάννης Καλοντζής, τονίζοντας: «Είναι ένας θεσμός που φέρνει πιο κοντά τον παραγωγό και τον καταναλωτή, με αποτέλεσμα καλύτερες τιμές και ποιοτικότερα προϊόντα. Οι λαϊκές που δημιουργήθηκαν με πρωτοβουλία της Ένωσης Καταναλωτών Λέσβου, δεν πήρα την έκταση που θα θέλαμε, παρά το γεγονός ότι είχαμε μεγάλες προσδοκίες για αυτές. Είναι μια πραγματική διέξοδος για τους παραγωγούς και οι καταναλωτές έχουν τη δυνατότητα να βρίσκουν φθηνά και ποιοτικά ντόπια προϊόντα σε περίοδο κρίσης. Υπάρχει η δυνατότητα να γίνουν πολύ καλύτερες οι λαϊκές αγορές στη Μυτιλήνη αν προσπαθήσουν κι άλλο οι παραγωγοί και τις στηρίξουν και οι καταναλωτές. Η ανάπτυξη των λαϊκών είναι μια πολύ καλή ευκαιρία να αναδείξουμε τα τοπικά προϊόντα».

Γιώργος Ζέρβας: «Είμαστε πολύ κάτω σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια»

Ο σύγχρονος τρόπος ζωής σε συνδυασμό με την οικονομική κρίση μειώνει την ποιότητα της διατροφής, όπως διαπιστώνει η διατροφολόγος Χαρά Κουτρολού. Η ίδια δήλωσε στο «Ε»: Είναι γεγονός πως τα τελευταία χρόνια παρατηρείται αλλοίωση στην ποιότητα της διατροφής των Ελλήνων, κάτι που συμπεραίνεται και από τα αποτελέσματα ερευνών που δείχνουν αύξηση της παχυσαρκίας σχεδόν σε όλες τις ηλικιακές ομάδες. Ο κόσμος κυνηγώντας τις προσφορές στα σούπερ μάρκετ, συνήθως αγοράζει τρόφιμα με χαμηλή θρεπτική αξία. Ακόμα απομακρύνεται όλο και περισσότερο από τις λαϊκές ή ψωνίζει πολύ λιγότερο σε σχέση με πιο παλιά. Οικονομία όμως δεν κάνουμε αν ψωνίζουμε φθηνά, αλλά αν φροντίζουμε να τρεφόμαστε υγιεινά αποφεύγοντας κυρίως τα έτοιμα και πρόχειρα φαγητά. Στη Μυτιλήνη έχουμε το προνόμιο να βρίσκουμε φθηνά ντόπια λαχανικά και φρούτα, ακόμα και φθηνά ψάρια. Μπορούμε να έχουμε ένα υγιεινό και αρκετά οικονομικό τραπέζι».

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey