Τέλος Μάρτη ανοίγουν οι προσφορές για τη δακοκτονία

Ανησυχία από τις περιορισμένες βροχοπτώσεις

05/03/2014 - 16:11

Οι πρώτες ημέρες του Μαρτίου έδωσαν σημαντικές βροχές. Ωστόσο οι συνολικές βροχές του φετινού χειμώνα είναι πολύ λίγες και δεν αφήνουν πολλά περιθώρια αισιοδοξίας στους ελαιοπαραγωγούς για τη νέα ελαιοκομική περίοδο.

Οι πρώτες ημέρες του Μαρτίου έδωσαν σημαντικές βροχές. Ωστόσο οι συνολικές βροχές του φετινού χειμώνα είναι πολύ λίγες και δεν αφήνουν πολλά περιθώρια αισιοδοξίας στους ελαιοπαραγωγούς για τη νέα ελαιοκομική περίοδο. Οι ημέρες βροχής του φετινού Φεβρουαρίου μετριούνταν στα δάκτυλα του ενός χεριού, κι αυτό είναι ιδιαίτερα ανησυχητικό. Τα ιστορικά στοιχεία δείχνουν πως ο Φεβρουάριος και ο Ιανουάριος είναι οι μήνες με τις περισσότερες βροχοπτώσεις για τη Λέσβο.

Παρά ταύτα, αν το Μάρτιο και τον Απρίλιο υπάρξουν ικανοποιητικές βροχοπτώσεις, ο ελαιώνας της Λέσβου θα πάρει τις αναγκαίες ποσότητες νερού για να δώσει μια ικανοποιητική παραγωγή τη νέα ελαιοκομική περίοδο.

Σε ό,τι αφορά στην ελαιοκομική περίοδο 2013 - 2014, μέχρι τα τέλη του Ιανουαρίου είχε δώσει 4.400 τόνους ελαιολάδου, σύμφωνα με τα στοιχεία που κατατέθηκαν από τα ελαιοτριβεία της Λέσβου. Τα στοιχεία για την παραγωγή του Φεβρουαρίου θα είναι διαθέσιμα στα μέσα του Μαρτίου. Τα ελαιοτριβεία που παραμένουν σε λειτουργία, είναι ελάχιστα και αναμένεται να κλείσουν πριν το τέλος του μήνα. Με βάση τα παραπάνω δεδομένα εκτιμούμε πως η παραγωγή ελαιολάδου στη Λέσβο θα κυμανθεί μεταξύ 5.000 και 5.500 τόνων. Πρόκειται για εξαιρετικά μειωμένη παραγωγή, δεδομένου ότι τη δεκαετία τού 1990 η μέση ετήσια παραγωγή ελαιολάδου στη Λέσβο ήταν 20.000 τόνοι.

Η παραγωγή ελαιολάδου στο νησί κινείται κάτω από τους 10.000 τόνους από το 2004 και μετά. Εξαίρεση αποτέλεσε η ελαιοκομική περίοδος 2012 - 2013, οπότε και η παραγωγή ελαιολάδου ξεπέρασε τους 15.000 τόνους.

Δακοκτονία
Εντός του Απριλίου αναμένεται να αναδειχθεί ο μειοδότης για το φετινό πρόγραμμα της δακοκτονίας στη Λέσβο. Ο διαγωνισμός βρίσκεται σε εξέλιξη και οι προσφορές που θα κατατεθούν, θα ανοιχτούν στις 31 Μαρτίου. Φέτος οι διαδικασίες για την ανάθεση του έργου κινούνται ταχύτερα από τα δύο προηγούμενα χρόνια. Γι’ αυτό και υπάρχει αισιοδοξία πως τελικά θα ξεκινήσει νωρίτερα η καταπολέμηση του δάκου, παρ’ ότι μέχρι σήμερα δεν έχει γίνει η κατανομή για την πρόσληψη παγιδοθετών που θα παρακολουθούν την εξέλιξη του πληθυσμού του δάκου και γεωπόνων που θα επιβλέπουν την εφαρμογή του προγράμματος δακοκτονίας.

Τα εντομοκτόνα που θα χρησιμοποιηθούν για την καταπολέμηση του δάκου, είναι αυτά που προμηθεύτηκε η Περιφέρεια το 2013. Ο φετινός διαγωνισμός για την προμήθεια των εντομοκτόνων θα γίνει απ’ ευθείας από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και είναι άγνωστο πότε θα ολοκληρωθεί και πότε τα εντομοκτόνα θα σταλούν στις περιφέρειες.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey