Ελπίδες για έγκαιρη καταπολέμηση του δάκου

Προκηρύχθηκε ο διαγωνισμός για τη Λέσβο

18/02/2014 - 15:46

Προκηρύχθηκε ο διαγωνισμός για τη δακοκτονία τού 2014 στη Λέσβο, με τη μέθοδο των δολωματικών ψεκασμών από το έδαφος.

Προκηρύχθηκε ο διαγωνισμός για τη δακοκτονία τού 2014 στη Λέσβο, με τη μέθοδο των δολωματικών ψεκασμών από το έδαφος.

Ο προϋπολογισμός του έργου ανέρχεται στο 1,4 εκατ. ευρώ και ο διαγωνισμός θα πραγματοποιηθεί στις 31 Μαρτίου 2014, στα γραφεία της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας Λέσβου στη Μυτιλήνη.

Από το φετινό πρόγραμμα της δακοκτονίας καλύπτονται 6,5 εκατ. ελαιόδεντρα και όχι όλος ο ελαιώνας του νησιού. Οι βιοκαλλιεργητές έχουν υποχρέωση να εφαρμόσουν μόνοι τους μέτρα καταπολέμησης του δάκου. Επίσης, η υλοποίηση του προγράμματος απαιτεί την αποδοχή του το συμβούλιο κάθε χωριού.

Η προκήρυξη του διαγωνισμού για τους ψεκασμούς έγινε νωρίτερα από κάθε άλλη χρονιά. Αλλά αυτό δε σημαίνει πως τελικά θα καταστεί εφικτό η καταπολέμηση του δάκου να ξεκινήσει εγκαίρως.

Σε εκκρεμότητα είναι αυτήν τη στιγμή ο διαγωνισμός για την προμήθεια των εντομοκτόνων που θα χρησιμοποιηθούν, όπως και οι προσλήψεις των γεωπόνων-τομεαρχών που θα επιβλέπουν τη δακοκτονία.

Το 2013, ο διαγωνισμός για την προμήθεια των εντομοκτόνων είχε πραγματοποιηθεί τον Αύγουστο κι η καταπολέμηση του δάκου είχε γίνει με τα εντομοκτόνα που είχε προμηθευτεί η Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας Λέσβου το 2012. Φέτος η προμήθεια των εντομοκτόνων θα γίνει απ' ευθείας από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης.

Επίσης, τόσο το 2012, όσο και το 2013, οι γεωπόνοι που επιβλέπουν τη δακοκτονία είχαν προσληφθεί μετά την έναρξη του προγράμματος, με αποτέλεσμα η καταπολέμηση του δάκου να ξεκινήσει με την επίβλεψη των γεωτεχνικών που υπηρετούν στη Διεύθυνση Αγροτική Οικονομίας.

Μεγάλο κίνδυνο να καθυστερήσει η ολοκλήρωση της γραφειοκρατικής διαδικασίας για την έναρξη της δακοκτονίας δημιουργούν οι αυτοδιοικητικές εκλογές και οι ευρωεκλογές που θα πραγματοποιηθούν το Μάιο.

Ελπίδες
Σε κάθε περίπτωση, η επίσπευση του διαγωνισμού είναι μια θετική εξέλιξη, καθώς δημιουργεί ελπίδες πως υπάρχει πρόθεση η καταπολέμηση του δάκου να ξεκινήσει νωρίτερα από ό,τι το 2013.

Ο αρμόδιος αντιπεριφερειάρχης Αντώνης Γιαννάκης τονίζει: «Οι πόροι που διατίθενται για το φετινό πρόγραμμα της δακοκτονίας, είναι αντίστοιχοι των περσινών.

Η μείωση κατά 200.000 ευρώ περίπου αφορά την προμήθεια των εντομοκτόνων που θα χρησιμοποιηθούν και θα γίνει απ' ευθείας από το Υπουργείο. Ευτυχώς, φέτος μάς δόθηκαν νωρίτερα οι εγκρίσεις και έτσι προχωρήσαμε στην προκήρυξη του διαγωνισμού, ο οποίος ολοκληρώνεται στις 31 Μαρτίου, όταν πέρυσι είχε ολοκληρωθεί στα τέλη του Απριλίου.»

Βέβαια το φετινό πρόγραμμα της δακοκτονίας μπορεί τελικά να ματαιωθεί αν η εκτιμώμενη παραγωγή ελαιολάδου είναι πάρα πολύ μικρή. Κίνδυνος που είναι ορατός, λόγω των εξαιρετικά περιορισμένων βροχοπτώσεων που έχει η Λέσβος μέχρι τώρα.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey