Έξι χρόνια μετά την πώλησή του στη «Γέρα Ανάπτυξη Ακινήτων Α.Ε.», του εφοπλιστή Βασίλη Κέρτσικοφ, και λόγω κρίσης

Tο συγκρότημα Σουρλάγκα παραμένει αναξιοποίητο

30/01/2014 - 14:22

Η μεγάλη επένδυση που περίμενε η Γέρα, αλλά και γενικότερα όλο της νησί της Λέσβου στο συνεδριακό τουρισμό, έχει εξ αιτίας της κρίσης μετατεθεί για το απώτερο μέλλον, αν τελικά γίνει και δε ματαιωθεί.

Η μεγάλη επένδυση που περίμενε η Γέρα, αλλά και γενικότερα όλο της νησί της Λέσβου στο συνεδριακό τουρισμό, έχει εξ αιτίας της κρίσης μετατεθεί για το απώτερο μέλλον, αν τελικά γίνει και δε ματαιωθεί.

Έξι χρόνια μετά την πώληση του παλιού κτηριακού συγκροτήματος Σουρλάγκα και τις μεγάλες προσδοκίες που δημιούργησε το έντονο ενδιαφέρον των αγοραστών για άμεση αξιοποίηση της έκτασης, παραμένουν ως είχαν τα 80 περίπου στρέμματα γης.

Η κρίση είναι ο ανασταλτικός παράγοντας μιας επένδυσης που προϋπολογιζόταν βάσει των προσχεδίων που είχαν εκπονηθεί προ τριετίας στα 40 εκατ. ευρώ. Και δεν είναι η μόνη, αφού σε ανάλογη μοίρα έχουν μπει και άλλα τέτοια σχέδια του ίδιου εφοπλιστικού ομίλου στη Λήμνο, αλλά και στο εξωτερικό.

Στα τέλη τού 2007, η «Γέρα Ανάπτυξη Ακινήτων Α.Ε.», εταιρεία συμφερόντων του εφοπλιστή και μετόχου της ναυτιλιακής εταιρείας δεξαμενόπλοιων Eletson, Βασίλη Κέρτσικοφ, προχώρησε στην αγορά του κτηριακού συγκροτήματος Σουρλάγκα έναντι 1,6 εκατ.ευρώ, με στόχο να μεταμορφωθούν οι ερειπωμένες εγκαταστάσεις και ο περιβάλλων χώρος τους σε ένα σύγχρονο τουριστικό χωριό, με υποδομές κατάλληλες για τη φιλοξενία μεγάλων διοργανώσεων.

Μάλιστα, αρχικά είχε διαρρεύσει πως στο πλαίσιο της επένδυσης σημαντικό μέρος απ' τα υφιστάμενα κτήρια θα ανακαινιζόταν και θα εντασσόταν στο τελικό σύνολο.

Το όλο συγκρότημα εκτείνεται σε 80 στρέμ. εκ των οποίων τα 29 είναι καθαρή οικοπεδική έκταση δίχως ακίνητα. Στον υπόλοιπο χώρο, υπάρχουν διατηρητέα κτίσματα, αλλά και πρόχειρες κατασκευές και αποθηκευτικοί χώροι που θα κατεδαφιστούν, αν δεν έχουν καταρρεύσει έως ότου ξεκινήσει η ανάπλαση της περιοχής.

Θυμίζουμε ότι απ' το τίμημα αγοράς, το ένα τρίτο περίπου πήγε στο Ελληνικό Δημόσιο και τα υπόλοιπα τα μοιράστηκαν οι τράπεζες στις οποίες ήταν υποθηκευμένη η τεράστια αυτή περιουσία.

Αντιρρυπαντικές εργασίες...
Είναι χαρακτηριστικό πως ο νέος ιδιοκτήτης της έκτασης τα χρόνια που ακολούθησαν, κινήθηκε σε δύο κατευθύνσεις προετοιμασίας των επενδυτικών του σχεδίων.

Κατ' αρχάς ανέθεσε σε εξειδικευμένα γραφεία του εξωτερικού το βασικό σχεδιασμό των υποδομών, με αποτέλεσμα να υπάρξει ένα πλήρες προσχέδιο του τι θα γίνει και πού, όπως και ένας πρώτος ενδεικτικός προϋπολογισμός των παρεμβάσεων που ανέβαζε την προωθούμενη επένδυση στα 40 εκατ. ευρώ.

Παράλληλα, όμως, πριν από τρία χρόνια περίπου και προκειμένου να απαλλαγεί το υπέδαφος και γενικά οι παλιές εγκαταστάσεις του βυρσοδεψείου απ' ό,τι θα επηρέαζε τα μελλοντικά αναπτυξιακά σχέδια, έγιναν και αντιρρυπαντικές παρεμβάσεις (έως και άντληση πετρελαιοειδών από παλιές μηχανές), που συνολικά κόστισαν περί τις 500.000 ευρώ.

Οι εργασίες αυτές, όχι μόνο απέδειξαν το ενδιαφέρον των καινούργιων ιδιοκτητών για την περιοχή, αλλά αναζωπύρωσαν και τα σενάρια για τις ιδιαίτερα μεγάλες προοπτικές που ανοίγονται να «ζωντανέψει» όλη η περιοχή τουριστικά.

 

Ύστερα όμως ήρθε η κρίση, και όχι μόνο το συγκρότημα Σουρλάγκα στη Γέρα, αλλά και τα Καβείρια στη Λήμνο, όπως και εκτάσεις που έχουν αγοραστεί σε διάφορες περιοχές των Βαλκανίων απ' τα ίδια εφοπλιστικά συμφέροντα, παρέμειναν να περιμένουν να αλλάξουν τα δεδομένα για να κινηθεί εκ νέου το επενδυτικό ενδιαφέρον.

Σημειώνουμε πως για το όλο θέμα έχουμε απευθυνθεί σε εκπρόσωπο της ιδιοκτήτριας εταιρείας στην Αθήνα, ώστε αν υπάρχει κάποιος προγραμματισμός για το επόμενο διάστημα, να επανέλθουμε δημοσιεύοντας όποια σχετική πληροφορία μας δοθεί.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey