Μεταξύ λογιστών και συνεταιρισμών, για την τήρηση των βιβλίων των αγροτών

Κόντρες και στο μέσον, 1,2 εκατ. ευρώ

14/01/2014 - 13:40

Η υπαγωγή μεγάλου αριθμού αγροτών στο κανονικό καθεστώς τού Φ.Π.Α. συνεπάγεται την τήρηση βιβλίων εσόδων - εξόδων. 

Η υπαγωγή μεγάλου αριθμού αγροτών στο κανονικό καθεστώς τού Φ.Π.Α. συνεπάγεται την τήρηση βιβλίων εσόδων - εξόδων.

Σύμφωνα με τις πιο συντηρητικές εκτιμήσεις, στο καθεστώς αυτό θα ενταχθούν 1.500 αγρότες, ενώ άλλες εκτιμήσεις ανεβάζουν τον αριθμό των αγροτών που θα τηρούν βιβλία, στους 6.000 για τη Λέσβο.

Όπως γίνεται αντιληπτό, το μέτρο που θα αρχίσει να εφαρμόζεται από τα τέλη του μήνα, δημιουργεί ένα νέο τεράστιο τζίρο για τους λογιστές και όσους άλλους ασχοληθούν με το συγκεκριμένο αντικείμενο. Αν υποθέσουμε ότι για την τήρηση των βιβλίων, την κατάθεση των δηλώσεων Φ.Π.Α. και την κατάθεση των φορολογικών δηλώσεων ένας αγρότης θα καταβάλλει περί τα 200 το χρόνο, σημαίνει ότι ο τζίρος που δημιουργείται, ανέρχεται στο 1,2 εκατ. ευρώ.

Πριν από αρκετούς μήνες είχαμε επισημάνει ότι ενδιαφέρον για το αντικείμενο αυτό δείχνουν πολλά γεωτεχνικά-μελετητικά γραφεία της Λέσβου, στο πλαίσιο της προσπάθειάς τους να προσφέρουν ολοκληρωμένες λύσεις προς τους πελάτες τους. Την Παρασκευή, η ΕΑΣ Λέσβου ανακοίνωσε πως σε συνεργασία με τους συνεταιρισμούς, θα προσφέρει λογιστικές υπηρεσίες στους αγρότες σε ανταγωνιστικές τιμές. Οι συνεταιρισμοί και η Ένωση βλέπουν στο συγκεκριμένο αντικείμενο μια σανίδα σωτηρίας, καθώς δημιουργείται ένα νέο αντικείμενο εργασίας γι’ αυτούς.

Η ανακοίνωση της ΕΑΣ Λέσβου προκάλεσε την αντίδραση της Ένωσης Φοροτεχνικών Ελευθέρων Επαγγελματιών Λέσβου, η οποία σε ανακοίνωση που έδωσε στη δημοσιότητα χθες το απόγευμα, αναφέρει: «Τελευταία, κάποιοι φορείς (αγροτικοί συνεταιρισμοί, ενώσεις συνεταιρισμών, συνταξιούχοι δημοσίου και ιδιωτικού τομέα), οι οποίοι ουδεμία σχέση έχουν με το επάγγελμα του λογιστή-φοροτέχνη, εκδήλωσαν την προθυμία να τηρήσουν λογιστικά βιβλία αγροτών.»

Με κατάρτιση

Η Ένωση αναφέρει ότι η τήρηση των λογιστικών βιβλίων απαιτεί συγκεκριμένη επιστημονική κατάρτιση και καλεί τους φορολογουμένους να απευθύνονται σε επαγγελματίες λογιστές και φοροτεχνικούς για την τήρηση των βιβλίων τους. Σε άλλο σημείο τονίζει πως υπάρχουν περιπτώσεις αγροτών που εκτέλεσαν τις φορολογικές τους υποχρεώσεις μέσω αγροτικών οργανώσεων ή μόνοι τους πλημμελώς κατά το παρελθόν και σήμερα διώκονται φορολογικά.

Εξαιρετικό ενδιαφέρον παρουσιάζει η τελευταία αναφορά της Ένωσης Φοροτεχνικών: «Πολλοί από τους σημερινούς λογιστές είναι παιδιά αγροτικών οικογενειών, οι οποίες ξοδεύτηκαν για να σπουδάσουν τα παιδιά τους, ώστε να μπορούν και αυτά να “βγάζουν σήμερα τα προς το ζην” και ως εκ τούτου απαιτούν το δικαίωμα του επαγγελματικού σεβασμού.»

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey