Στα 2,85 το έξτρα παρθένο στους Γαργαλιάνους

Ελπίδες ανόδου για το λάδι

08/01/2014 - 14:35

Η ανακοίνωση από την ΕΑΣ Μεσσηνίας νέων τιμών ελαιολάδου που ανεβάζουν την τιμή του έξτρα παρθένου στα 2,80 ευρώ το κιλό, είναι μια από τις λίγες ευχάριστες ειδήσεις για τους ελαιοπαραγωγούς όλης της χώρας.

Η ανακοίνωση από την ΕΑΣ Μεσσηνίας νέων τιμών ελαιολάδου που ανεβάζουν την τιμή του έξτρα παρθένου στα 2,80 ευρώ το κιλό, είναι μια από τις λίγες ευχάριστες ειδήσεις για τους ελαιοπαραγωγούς όλης της χώρας. Οι παραπάνω τιμή αφορά έξτρα παρθένο ελαιόλαδο 0,3 βαθμών, που η πληρωμή του θα γίνεται με τρίμηνη επιταγή. Το οποίο σημαίνει πως ο παραγωγός θα βάλει τα χρήματα στην τσέπη μετά από τρεις μήνες. Λίγο υψηλότερη είναι η τιμή που δίνει ο Συνεταιρισμός Γαργαλιάνων στους παραγωγούς του, 2,85 ευρώ το κιλό.

Το ερώτημα είναι τι ποσότητες θα απορροφηθούν σε αυτές τις τιμές. Διότι η ζήτηση είναι περιορισμένη και οι εμπορικές πράξεις που πραγματοποιούνται, ελάχιστες.

Σε κάθε περίπτωση, οι παραπάνω τιμές είναι αισθητά καλύτερες από τις τιμές παραγωγού που ισχύουν στη Λέσβο. 2,55 ευρώ για τα τρία δέκατα με πληρωμή σε 21 ημέρες από την παραλαβή των καταστάσεων, σύμφωνα με τον τιμοκατάλογο που ανακοίνωσε η ΕΑΣ Λέσβου.

Στην Κρήτη, οι τιμές παραγωγού για το έξτρα παρθένο ελαιόλαδο συνεχίζουν να κυμαίνονται μεταξύ των 2,40 και των 2,60 ευρώ το κιλό.

Ελαφρά ανάκαμψη καταγράφηκε στη χονδρική τιμή του έξτρα παρθένου ελαιολάδου και στην Ισπανία την πρώτη εβδομάδα του νέου έτους. Ωστόσο οι τιμές χονδρικής στην Ισπανία παραμένουν σε πολύ χαμηλότερα επίπεδα από τις τιμές παραγωγού στην Ελλάδα, με αποτέλεσμα να πιέζονται προς τα κάτω οι τιμές παραγωγού στη χώρα μας. Αυτό συμβαίνει διότι καμμία τυποποιητική επιχείρηση δε θέλει να αγοράζει ακριβότερα από τους ανταγωνιστές της πρώτη ύλη.

Από την άλλη, η μεγάλη μείωση των διαθέσιμων ποσοτήτων έξτρα παρθένου ελαιολάδου στη χώρα μας, ωθεί προς τα πάνω τις τιμές για αυτή την κατηγορία ελαιολάδου. Ακόμη καλύτερες προοπτικές υπάρχουν για τα έξτρα παρθένα ελαιόλαδα που έχουν καλά οργανοληπτικά χαρακτηριστικά. Η άνοδος των έξτρα παρθένων ελαιολάδων μπορεί να συμπαρασύρει τις τιμές και των παρθένων, αν παγιωθεί και διαρκέσει για αρκετό διάστημα.

Καθόλου ευοίωνες δεν είναι οι εξελίξεις για τις τιμές των βιομηχανικών λαδιών. Οι τιμές τους, όπως φάνηκε την προηγούμενη εβδομάδα από τον τιμοκατάλογο που ανακοίνωσε η ΕΑΣ Λέσβου, ακολουθούν πτωτική πορεία. Αιτία είναι η μεγάλη προσφορά τόσο στην Ελλάδα, όσο και σε όλη τη λεκάνη της Μεσογείου.

Μεγάλο πρόβλημα για το χονδρικό εμπόριο του ελαιολάδου στις χώρες του ευρωπαϊκού Νότου είναι η έλλειψη χρηματοδότησης του κλάδου από τις τράπεζες. Η υποχρηματοδότηση είναι ένας από τους λόγους που οδηγούν σε μειωμένη ζήτηση από τις τυποποιητικές επιχειρήσεις.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey