Ριγμένοι από την παλιά ΚΑΠ οι αγρότες Λέσβου και Λήμνου

Νέα δεδομένα στις αγροτικές επιδοτήσεις το 2014

31/12/2013 - 20:11

Το 2014 είναι μεταβατικό έτος για τους αγρότες όλης της Ευρώπης, σηματοδοτεί το πέρασμα από την Κοινή Αγροτική Πολιτική που είχε ψηφιστεί το 2003, στην ΚΑΠ που θα αρχίσει να εφαρμόζεται από το 2015. 

Το 2014 είναι μεταβατικό έτος για τους αγρότες όλης της Ευρώπης, σηματοδοτεί το πέρασμα από την Κοινή Αγροτική Πολιτική που είχε ψηφιστεί το 2003, στην ΚΑΠ που θα αρχίσει να εφαρμόζεται από το 2015. Ο κανονισμός που ορίζει το πλαίσιο προσαρμογής στα νέα δεδομένα, δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης μόλις στις 20 Δεκεμβρίου 2013.

Σύμφωνα με αυτόν, το 50% των άμεσων επιδοτήσεων είναι εφικτό να πληρωθούν από τις 16 Οκτωβρίου τού 2014. Η μέση ανά στρέμμα επιδότηση για την Ελλάδα ορίσθηκε στα 23,418 ευρώ, για τη Βουλγαρία στα 52,02 ευρώ, για την Ισπανία στα 36,215 ευρώ και για την Πορτογαλία στα 22,8 ευρώ.

Αναδιανεμητική ενίσχυση

Έως την 1η Μαρτίου τού 2014, τα κράτη-μέλη θα πρέπει να αποφασίσουν αν θα προχωρήσουν στην καταβολή αναδιανεμητικής ενίσχυσης του παραγωγούς τους. Δικαιούχοι της επιδότησης αυτής είναι μόνο όσοι ήδη λαμβάνουν άμεσες αγροτικές επιδοτήσεις. Επί της ουσίας πρόκειται για μια επιδότηση που στόχο έχει την αντιμετώπιση των ανισοτήτων μεταξύ των παραγωγών. Δεν πρόκειται για εξτρά επιδότηση, αλλά για ανακατανομή μέρους των άμεσων επιδοτήσεων που λαμβάνουν οι δικαιούχοι παραγωγοί. Δεν μπορεί να δοθεί η συγκεκριμένη ενίσχυση για αγροτικές εκμεταλλεύσεις το μέγεθος των οποίων ξεπερνά τα 300 στρέμματα.

Ο υπολογισμός της συγκεκριμένης ενίσχυσης γίνεται με τον πολλαπλασιασμό τού 65% της μέσης εθνικής ή περιφερειακής ενίσχυσης ανά στρέμμα επί τον αριθμό των δικαιωμάτων ενίσχυσης που έχει ενεργοποιήσει κάθε παραγωγός. Στην περίπτωση της Ελλάδας, όπως αναφέραμε πιο πάνω, η μέση επιδότηση ανά στρέμμα είναι 23,418 ευρώ. Με απόφαση του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, το ποσοστό της μέσης στρεμματικής ενίσχυσης που θα χρησιμοποιηθεί για την αναδιανεμητική ενίσχυση, μπορεί να περιοριστεί κάτω του 65%. Όπως έχουμε αναφέρει σε προηγούμενα άρθρα, πολλά από τα στοιχεία της νέας ΚΑΠ θα προσδιοριστούν με αποφάσεις των κρατών-μελών.

Το ελάχιστο μέγεθος επιλέξιμης προς επιδότηση έκτασης ανά εκμετάλλευση ορίστηκε στα τρία στρέμματα. Δηλαδή δεν μπορεί να ζητηθεί αναδιανεμητική ενίσχυση για μικρότερη έκταση.

Η αναδιανεμητική ενίσχυση δεν καταργεί το καθεστώς της ενιαίας στρεμματικής ενίσχυσης το οποίο ισχύει έως τις 31 Δεκεμβρίου 2014. Αυτό σημαίνει πως οι παραγωγοί θα καταθέσουν αιτήσεις ενιαίας ενίσχυσης στις ενώσεις συνεταιρισμών και το 2014 όπως ακριβώς έκαναν και τα προηγούμενα χρόνια.

 

Οι ανισότητες

Η κατοχύρωση των ιστορικών δικαιωμάτων από τους παραγωγούς στην ΚΑΠ τού 2003 είχε δημιουργήσει πολύ μεγάλες ανισότητες μεταξύ των νομών και των περιφερειών της χώρας. Ο ένας λόγος ήταν η ανισοκατανομή των επιδοτήσεων στα διάφορα αγροτικά προϊόντα τις δεκαετίες τού 1980 και του 1990. Για παράδειγμα, στη χώρα μας δίνονταν πολύ μεγάλες επιδοτήσεις σε σταφίδα, βαμβάκι, καπνό και λάδι. Οι επιδοτήσεις για τις αροτραίες καλλιέργειες και την κτηνοτροφία ήταν χαμηλότερες. Ο δεύτερος λόγος ήταν πως πριν τη θέσπιση της ΚΑΠ τού 2003 κάποιοι είχαν εσωτερική πληροφόρηση και με αθέμιτες τεχνικές κατάφεραν να πάρουν μεγαλύτερες επιδοτήσεις από αυτές που δικαιούνται. Για παράδειγμα, στον τομέα του ελαιολάδου είχε γίνει όργιο πανωγραψιμάτων, με αποτέλεσμα η παραγωγή ελαιολάδου της Ελλάδας να εμφανίζεται ότι ξεπερνάει τους 500.000 τόνους, όταν η πραγματική παραγωγή κυμαινόταν στους 300.000 τόνους. Κτηνοτρόφοι δήλωναν ότι εκτρέφουν πολλαπλάσιο αριθμό ζώων από αυτά που πραγματικά διέθεταν, για να λαμβάνουν περισσότερες επιδοτήσεις.

Το αποτέλεσμα των δύο προαναφερόμενων παραγόντων ήταν η μέση στρεμματική επιδότηση από νομό σε νομό και από περιφέρεια σε περιφέρεια να παρουσιάζει πολύ μεγάλες αποκλίσεις. Η μέση στρεμματική επιδότηση στην Ελλάδα διαμορφώθηκε το 2012 στα 39,53 ευρώ το στρέμμα. Η μέση επιδότηση ανά στρέμμα στο Νομό Λέσβου το 2012 ήταν 24,868 ευρώ.

Στο σύνολο του Βορείου Αιγαίου η μέση επιδότηση ανά στρέμμα ήταν 22,661 ευρώ. Στο Νομό Ηρακλείου, η μέση στρεμματική επιδότηση ήταν 81,97 ευρώ το στρέμμα, στο σύνολο της Περιφέρειας Κρήτης η μέση επιδότηση ανά στρέμμα το 2012 ήταν 62,75 ευρώ.

Την υψηλότερη μέση επιδότηση ανά στρέμμα έλαβαν το 2012 οι παραγωγοί της Ζακύνθου κι ανήλθε στα 102,52 ευρώ. Πολύ υψηλή είναι και η μέση επιδότηση που λαμβάνουν οι παραγωγοί της Κέρκυρας, που ανήλθε στα 79,80 ευρώ το στρέμμα.

Δηλαδή σε μέσα επίπεδα, ένας παραγωγός του Νομού Λέσβου έλαβε κάτι λιγότερο από το 1/3 των επιδοτήσεων που έλαβε ένας παραγωγός του Ηρακλείου και λιγότερο από το 1/4 της επιδότησης που έλαβε ένας παραγωγός της Ζακύνθου.

Ωστόσο, πολύ πιο αδικημένοι θα πρέπει να νιώθουν οι παραγωγοί της Χίου, που κατά μέσο όρο έλαβαν μόλις 10,49 ευρώ το στρέμμα, δηλαδή το 1/10 της μέσης επιδότησης που έλαβαν οι παραγωγοί της Ζακύνθου.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey