Ξαναμοιράζεται η αγορά της Λέσβου

Φλερτάρει με το ένα ευρώ το πρόβειο γάλα

15/11/2013 - 15:52

Οι ισορροπίες στην αγορά του γάλακτος της Λέσβου φαίνεται ότι έχουν ανατραπεί τη φετινή χρονιά. Οι μεγάλες τοπικές τυροκομικές επιχειρήσεις επιδιώκουν άμεσα να εξασφαλίσουν τις ποσότητες που χρειάζονται, καθώς γνωρίζουν ότι η παραγωγή γάλακτος ακολουθεί φθίνουσα πορεία.

Οι ισορροπίες στην αγορά του γάλακτος της Λέσβου φαίνεται ότι έχουν ανατραπεί τη φετινή χρονιά. Οι μεγάλες τοπικές τυροκομικές επιχειρήσεις επιδιώκουν άμεσα να εξασφαλίσουν τις ποσότητες που χρειάζονται, καθώς γνωρίζουν ότι η παραγωγή γάλακτος ακολουθεί φθίνουσα πορεία. Το περσινό δυναμικό μπάσιμο στην τοπική αγορά του ομίλου «Κολιός» δε συνεχίζεται και φέτος, σύμφωνα με τα όσα έχουν γίνει γνωστά έως τώρα.
Πιθανότατα στο τέλος του μήνα θα έχουν οριστικοποιηθεί οι τιμές για το πρόβειο και το κατσικίσιο γάλα.

Το αποτέλεσμα από το ξαναμοίρασμα της αγοράς είναι η μικτή τιμή του πρόβειου γάλακτος να φλερτάρει με το 1,00 ευρώ το κιλό. Στη μικτή τιμή περιλαμβάνονται το ποσό που παίρνει ο κτηνοτρόφος και πιθανές επιβαρύνσεις για την παραλαβή του γάλακτος.

Προετοιμασία…
Από το καλοκαίρι είναι γνωστό πως ο Συνεταιρισμός του Μεσοτόπου έχει προσύμφωνο με τον όμιλο του Κολιού για το γάλα των μελών του. Η συμφωνία προβλέπει ότι η τιμή αγοράς του γάλακτος θα είναι 0,97 ευρώ το κιλό κι αν στο νησί δοθεί καλύτερη, ανάλογη αύξηση θα πάρουν και οι κτηνοτρόφοι του Μεσοτόπου. Τις προηγούμενες ημέρες έκλεισε η συμφωνία μεταξύ του Συνεταιρισμού Άγρας και της τυροκομικής επιχείρησης «Θυμέλη». Η συμφωνία προβλέπει ότι η τιμή πώλησης του πρόβειο γάλακτος θα είναι 0,97 ευρώ το κιλό και η τιμή του γίδινου γάλακτος θα ανέλθει στο 60% της τιμής του πρόβειου.

Η πληρωμή των κτηνοτρόφων θα γίνεται σε 50 ημέρες. Επίσης ο κ. Θυμέλης έδωσε στο Συνεταιρισμό προκαταβολή 300.000 ευρώ. Και σε αυτόν το Συνεταιρισμό η τιμή μπορεί να αυξηθεί αν δοθεί καλύτερη τιμή σε άλλο συνεταιρισμό της Λέσβου. Τα προηγούμενα χρόνια, γάλα από την Άγρα έπαιρνε και η τυροκομική επιχείρηση του Φάνη Ρόδου. Φέτος όμως όλο το γάλα το πήρε μόνη της η επιχείρηση Θυμέλη, που έχει την έδρα της στην Άντισσα. Καλά πληροφορημένες πηγές αναφέρουν ότι η επιχείρηση του κ. Ρόδου θα πάρει το γάλα από 20 κτηνοτρόφους της Άντισσας.

Δυναμικό μπάσιμο στην αγορά έχει κάνει και η τυροκομική επιχείρηση Σατζελιώτη, η οποία έχει κάνει προτάσεις στους Συνεταιρισμούς Αγίας Παρασκευής και Κλειούς. Η τιμή που έχει προταθεί, είναι 0,98 ευρώ το κιλό. Η ίδια επιχείρηση έχει κάνει κρούσεις και στο Συνεταιρισμό Στύψης, ο οποίος πέρυσι, μετά από 40 χρόνια, σταμάτησε τη συνεργασία του με την τυροκομική επιχείρηση «Θυμέλη», δίνοντας το γάλα στον όμιλο «Κολιός». Πολλές φορές κατά τους προηγούμενους μήνες, κύκλοι του Συνεταιρισμού έχουν εκφράσει παράπονα για τις πολύμηνες καθυστερήσεις πληρωμής των μελών του από τον όμιλο. Παρά τα παράπονα, ο Συνεταιρισμός δεν έχει κλείσει οριστικά την πόρτα στον Κολιό.

Κι όσοι δε βιάζονται
Ο Συνεταιρισμός της Αγίας Παρασκευής δε βιάζεται να κλείσει συμφωνία για το γάλα των μελών του, καθώς περιμένει την πρόταση της «Λεσβιγάλ» τις επόμενες ημέρες. Χθες το βράδυ, ο επικεφαλής τής «Λεσβιγάλ», Δημήτρης Ρόδος, επρόκειτο να επισκεφθεί το Συνεταιρισμό Κλειούς προκειμένου να διαπραγματευτεί την τιμή πώληση τους γάλακτος του Συνεταιρισμού. Στην περιοχή της βορειοανατολικής Λέσβου, η τυροκομική επιχείρηση Φάνη Ρόδου έχει ισχυρή συνεργασία με το Συνεταιρισμό Κάπης.

Στάση αναμονής τηρεί ο Συνεταιρισμός Πέτρας, που παραδοσιακά δίνει το γάλα των μελών του στη «Λεσβιγάλ». Στάση αναμονής τηρεί και ο Συνεταιρισμός του Σκαλοχωρίου, που αναμένεται να βγάλει σε δημοπρασία το γάλα των μελών του μέχρι τις 30 Νοεμβρίου.

Μάχη επιβίωσης
Ο Συνεταιρισμός της Ερεσού χθες το βράδυ επρόκειτο να πραγματοποιήσει γενική συνέλευση, προκειμένου να αποφασίσει πώς θα διαθέσει το γάλα το μελών του. Η πρόεδρος του Συνεταιρισμού, Ζαφείρω Καραβασίλη, αναμενόταν να προτείνει ένα μικτό σύστημα, όπου ένα μέρος της παραγωγής των μελών του Συνεταιρισμού θα τυροκομείται από το τυροκομείο του Συνεταιρισμού και το υπόλοιπο θα δίνεται σε ιδιωτική τυροκομική επιχείρηση.

Ο Συνεταιρισμός που παράγει εξαιρετικής ποιότητας κασέρι, δίνει μάχη για την επιβίωσή του τα τελευταία χρόνια. Η κ. Καραβασίλη μας καταγγέλλει πως πολλοί συνεταιρισμοί έχουν χάσει τον παρεμβατικό τους χαρακτήρα και έχουν μετατραπεί σε όργανα των τυροκόμων.

Σύμφωνα με ορισμένες πληροφορίες, ενδιαφέρον για το τυροκομείο και το γάλα του Συνεταιρισμού υπάρχει από τον όμιλο «Κολιός». Ωστόσο στο Συνεταιρισμό δεν έχει κατατεθεί επίσημη πρόταση.

Συνεταιριστές εκτιμούν πως η ενοικίαση ή η συνεργασία με τοπικό τυροκομείο είναι αναγκαία για τον όμιλο «Κολιός» αν πάρει μόνο το γάλα του Μεσοτόπου.

 

Σε πρόβειο και κατσικίσιο γάλα
H μειωμένη παραγωγή ανεβάζει τις τιμές

Η μείωση της παραγωγής πρόβειου και κατσικίσιου γάλακτος μετά το 2010, όπως ήταν φυσιολογικό, οδήγησε σε μείωση την παραγωγή φέτας στη χώρα μας. Όμως την ίδια στιγμή, οι εξαγωγές φέτας αυξήθηκαν κι έτσι το πρόβειο και το κατσικίσιο γάλα που παράγονται στην Ελλάδα, έχουν γίνει περιζήτητα από τις τυροκομικές επιχειρήσεις. Αυτός είναι ο βασικός λόγος που οι τιμές παραγωγού στη Λέσβο καταγράφουν ανοδική τάση και υπάρχει έντονο ενδιαφέρον τόσο από τις τοπικές τυροκομικές επιχειρήσεις, όσο και από τις επιχειρήσεις που έχουν την έδρα τους στην ηπειρωτική Ελλάδα.

Η πανελλαδική παραγωγή πρόβειου γάλακτος το 2010 ήταν 552.649 τόνοι, ενώ το 2012 είχε υποχωρήσει στους 497.347 τόνους. Η παραγωγή κατσικίσιου γάλακτος ήταν 152.197 τόνοι το 2010 και υποχώρησε το 2012 στους 115.156 τόνους. Το 2010 παράχθηκαν 101.175 τόνοι φέτας, αλλά το 2012 η πανελλαδική παραγωγή φέτας υποχώρησε στους 86.273 τόνους.

Στο Νομό Λέσβου, σύμφωνα με τα στοιχεία τού ΕΛΟΓΑΚ, η παραγωγή πρόβειου γάλακτος ήταν 28.612,6 τόνοι το 2010, το 2011 αυξήθηκε στους 29.071,5 τόνους και το 2012 υποχώρησε στους 28.381. Η παραγωγή κατσικίσιου γάλακτος το 2010 ήταν 3.246,5 τόνοι το 2010, το 2011 υποχώρησε στους 2.786,9 τόνους και το 2012 έπεσε στους 2.343,3 τόνους.

Στην ημερίδα τής ΠΑΣΕΓΕΣ που πραγματοποιήθηκε στη Μυτιλήνη στις 31 Οκτωβρίου, ο πρόεδρος του ΣΕΚ, Παναγιώτης Πεβερέτος, ανέφερε ότι για το 2013 υπάρχει μείωση της παραγωγή γάλακτος στο Νομό μας, που κυμαίνεται μεταξύ 5% και 10%.

Το 2010, η παραγωγή φέτας στο Νομό Λέσβου ήταν 3.234 τόνοι, το 2011 ανήλθε στους 3.366 τόνους, αλλά το 2012 υποχώρησε στους 2.916 τόνους, σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε ο κ. Πεβερέτος. Για το 2013 αναμένεται να καταγραφεί νέα μείωση της παραγωγής φέτας στο Νομό μας. Καλά πληροφορημένες πηγές αναφέρουν ότι τα αποθέματα φέτας των τυροκομικών επιχειρήσεων της Λέσβου έχουν σχεδόν εξαντληθεί. Η εξέλιξη αυτή δικαιολογεί και το σχετικά αυξημένο ανταγωνισμό που εμφανίζεται μεταξύ των τυροκομικών επιχειρήσεων.

Η εξέλιξη των τιμών
Η μέση τιμή του πρόβειου γάλακτος σε πανελλαδικό επίπεδο το 2012 διαμορφώθηκε στα 0,9321 ευρώ το κιλό, σύμφωνα με τον ΕΛΟΓΑΚ. Αυτό σημαίνει πως την προηγούμενη χρονιά, για πρώτη φορά μετά από χρόνια, η τιμή παραγωγού στη Λέσβο ξεπέρασε οριακά τον πανελλαδικό μέσο όρο, καθώς είχε διαμορφωθεί στα 0,97 ευρώ (μικτά).

Η μέση πανελλαδική τιμή του κατσικίσιου γάλακτος το 2012 είχε διαμορφωθεί στα 0,5536 ευρώ το κιλό. Στη Λέσβο η μέση τιμή παραγωγού είχε διαμορφωθεί στα 0,50 ευρώ το κιλό και παρέμεινε, όπως εδώ και πολλά χρόνια, πολύ χαμηλότερα από τον πανελλαδικό μέσο όρο.

Τα στοιχεία για την πανελλαδική παραγωγή πρόβειου και κατσικίσιου γάλακτος και οι μέσες πανελλαδικές τιμές είναι στοιχεία εξαιρετικά χρήσιμα για τους κτηνοτροφικούς συνεταιρισμούς, αλλά και για τους τυροκόμους της Λέσβου και της Λήμνου που διαπραγματεύονται για την τιμή του γάλακτος.

Όμως, πέρα από την τιμή, οι συνεταιρισμοί θα πρέπει να εξασφαλίσουν και την πληρωμή των κτηνοτρόφων σε σύντομο χρονικό διάστημα. Επίσης θα ζητήσουν εγγυήσεις από τις τυροκομικές επιχειρήσεις ώστε να διασφαλίσουν ότι οι τυροκόμοι θα τηρήσουν τα όσα προβλέπονται στις συμφωνίες που θα κλείσουν.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey